Groeten uit Israël – We gaan (alweer) stemmen!

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Het is weer zo ver, we gaan weer stemmen, voor de vierde keer in twee jaar! Vanochtend vroeg zijn de stembussen geopend. Vandaag kunnen zo’n 6,5 miljoen kiesgerechtigde burgers hun stem uitbrengen voor de 24e Knesset. Verkiezingen worden in ons land altijd gezien als een feestdag, het feest van de democratie.

Verkiezingsdag is in Israël een vrije dag, zodat iedere burger zijn of haar democratisch recht kan uitoefenen. Deze vrije dag in het midden van de week verleidt echter ook veel Israëli’s er toe, om een uitstapje met het gezin te gaan maken, in plaats van hun stem uit te brengen. Gisteren, op het avondnieuws, zag ik een reportage over dit onderwerp. Veel Israëli’s gingen naar Eilat om te profiteren van de herwonnen vrijheid, na de heropening van de hotels, nu Israël zich langzaam van de Corona-crisis herstelt.

Zo luidde de verkiezingsslogan van Netanyahu tot enkele dagen geleden ‘Terugkeer naar het leven’, maar de rechtbank kwam tussenbeide en verbood het gebruik van deze uitdrukking, aangezien deze slogan reeds door ons ministerie van Volksgezondheid wordt gebruikt. Nu is de verkiezingsleus veranderd in ‘Terugkeer naar de glimlach’, en deze nieuwe slogan klinkt in het Hebreeuws bijna hetzelfde, in plaats van ‘Chazerah leChaim’ (חזרה לחיים) zegt men nu ‘Chazerah leChayech’ (חזרה לחייך).

En glimlachen dat doen veel Israëli’s nu ook daadwerkelijk. Er had voor Netanyahu geen beter moment voor de verkiezingen kunnen zijn. Vooral nu Israëls indruk­wekkende inentings­campagne effect begint te sorteren en het land weer in de richting van het normale leven brengt.

‘Terugkeren naar het leven’; zal Bibi na deze verkiezingen een reden hebben om te glimlachen? (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Dus, beste lezers, ik ga nu ook van mijn democratisch recht gebruik maken en ga naar het stembureau. Je kunt me trouwens daar naar toe vergezellen, als je wilt. Want vandaag zullen we onze lezers de kans geven om deze verkiezingsdag samen met ons te beleven. We zullen op deze website en via onze sociale netwerken alles wat er op deze verkiezingsdag gebeurt met u delen, en u op de hoogte houden van onze persoonlijke indrukken. Blijf dus bij ons, terwijl Israël haar 24e Knesset kiest. Het wordt spannend.

En nu, voordat ik op weg ga naar het stembureau, een snelle weer update van het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Het zal uitzonderlijk warm worden op deze verkiezings­dag. Desondanks worden er verspreid voorkomende lichte buien verwacht, vooral in het noorden van het land. Overdag zal het winderig zijn en in het zuiden kunnen zandstormen voorkomen. Rond de middag zal koelere lucht onze regio binnen­stromen, zodat het morgen ongeveer 12 graden koeler zal worden dan vandaag.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, aan de Dode Zee 31 graden, Be’er Sheva 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 32 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea ligt onveranderd op 209,205 meter beneden de zeespiegel, dat is 40,5 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige dinsdag, en ons in Israël succesvolle verkiezingen toe. Blijf bij ons om wat van de verkiezingen op te vangen. Het ga u goed. Ik ben nu weg om te gaan stemmen!

Shalom uit Modi’in,

Dov