Groeten uit Israël – We beleven een Déjà Vu

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

De laatste dagen worden we herinnerd aan het begin van het Corona-tijdperk vorig jaar. Tenminste, zo voelt het voor mij. Het brengt het gevoel van een ‘déjà vu’ naar boven, want veel van wat er nu gebeurt hebben we al eerder mee­gemaakt. We beleven dit alsof we zijn terug­gevoerd naar maart/april 2020. Plotseling horen we de gezond­heids­des­kundigen weer praten over de nood­zaak om mond­kapjes te dragen, maar nu nog alleen binnen, niet in de buiten­ruimte, en de aantal­len nieuwe dagelijkse besmet­tingen worden weer gepubliceerd. De ons inmiddels bekende artsen en professoren van de zieken­huizen verschijnen weer in de nieuws­program­ma’s.

En toen kwam gisteren het nieuws dat ‘mijn’ stad a href=https://israeltoday.nl/NewsItem/tabid/381/nid/39695/language/nl-NL/Default.aspx target=_blank>Modi’in weer als ‘code geel’ werd aangemerkt. Dit leidde er toe, dat in alle scholen van de stad weer mondkapjes moeten worden gedragen. Een festival dat voor aanstaand weekeinde was gepland, is voorlopig afgelast. En ook wordt het mondkapje weer ingevoerd voor iedereen, althans in de binnen­ruimtes. En we waren er net aan gewend geraakt om zonder mondkapjes naar het winkel­centrum te kunnen gaan, en eindelijk weer vrij te kunnen ademen.

De boosdoener is de zogenaamde ‘delta-variant’ van het coronavirus, dat zich nu vooral onder school­kinderen verspreidt, die het virus vervolgens mee naar huis nemen en ook hun ouders besmetten. Naar verluidt was een-derde gedeelte van degenen, die pas met het virus waren besmet, reeds tweemaal gevaccineerd. Hier in Modi’in alleen al, zijn meer dan duizend mensen in quarantaine geplaatst. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een fikse boete verwachten. Een boete van 5000 shekel moet worden betaald door degenen die zich niet houden aan het bevel om in quarantaine te blijven. Echter, het is belangrijk om te vermelden dat bijna geen van de pas besmette mensen echt ziek is geworden, wat hoogstwaarschijnlijk aan de vaccinatie te danken is. En dat is vrijwel zeker de reden waarom veel scholieren tussen de 12 en 18 jaar zich de afgelopen dagen hebben laten vaccineren.

De luchthaven Ben Goerion staat nu weer in het middelpunt van het dagelijkse nieuws. Naar verluidt zouden zich daar enkele problemen hebben voorge­daan, waardoor enkele duizenden Israëli’s die uit het buitenland terugkeerden, de luchthaven hebben verlaten zonder op de nieuwe Corona-variant te worden getest, en die deze variant waarschijnlijk in het land hebben verspreid.

Reizigers op de luchthaven. (Foto: Flash90)

Onze nieuwe premier Naftali Bennet zei een paar dagen geleden, dat mensen geen vlucht naar het buitenland moeten nemen als dat niet strikt nodig is. En als u toch vliegt, zei hij, moet u uw onge­vacci­neerde kinderen thuislaten. Er wordt ook gedacht aan het verbieden van vluchten naar de zoge­naamde ‘rode’ landen, landen waar men geen greep heeft op het coronavirus.

De toeristen moeten wachten
En nu wat onplezieriger nieuws, dat ook velen van u, beste lezers, kan treffen. Vanaf 1 juli zouden gevacci­neerde toeristen naar Israël mogen vliegen. Maar gisteren werd dit uitgesteld tot 1 augustus. U zult dus geduld moeten hebben tot u eindelijk ons land weer kunt bezoeken. In de afgelopen dagen heb ik al verschillende berichten ontvangen van lezers en bekenden die al een vliegticket naar Israël hadden geboekt voor de maand juli. Het spijt me dat ze nu hun vluchten moeten uitstellen.

Premier Naftali Bennett heeft ons geadviseerd af te zien van onnodige vluchten naar het buitenland, en ook toeristen zullen nog wat langer moeten wachten. (Foto: Flash90)

We weten nog steeds niet genoeg over het coronavirus. Zo weten we nog niet wat de impact van het virus is op een groten­deels gevacci­neerde bevolking. Tenzij het aantal ernstig zieken plotseling sterk toeneemt, wat op dit moment niet het geval is, zullen we misschien toch weer snel terug­keren naar de ‘normale’ situatie. U ziet, ook ik ben in de war. Ik heb gisteren nog een pak mond­kapjes gekocht, voor het geval dat. Want als er nog een paar dagen met meer dan honderd nieuwe corona-besmettingen volgen, dan zal de verplichting tot het dragen van mond­kapjes in gebouwen weer worden ingevoerd. Mijn optimisme was misschien een beetje te voorbarig. En met dat enigszins bittere nieuws, is hier nu het weer:

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder en geen noemens­waar­dige veranderingen in temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Be’er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is verder gedaald en staat nu op 209,545 meter beneden de zeespiegel, dat is 74,5 centimeter onder de bovengrens.

En nu wens ik u namens de gehele redactie van Israel Today een prettige donderdag, verheugt u zich alvast op het komende weekeinde en blijf vooral gezond.

Shalom uit Modi’in,

Dov