Groeten uit Israël – Wat een verrassing!

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Aviel Schneider |

Een paar dagen geleden heeft mijn zwager Ofer me echt verrast, hij stuurde me een WhatsApp met een link van Vivino.com. Klanten uit Zwitserland en Duitsland beoordeelden onze rode wijn ‘Simeon’ uit de woestijn, met een uniek cijfer van 4,6 sterren. Ik was verbaasd dat het uitgerekend mijn zwager was die het bericht tegenkwam en niet ikzelf. Hij spreekt geen Duits en nauwelijks Engels. Hij en zijn vrienden in Jeruzalem houden van de woestijnwijn.

Toen hij ongeveer vier weken geleden een doos met onze rode wijn van mij kreeg, keek hij gewoon op het internet om te zien hoe deze Simeon-wijn uit de woestijn wordt beoordeeld. En zo kwam hij Vivino tegen, een online marktplaats-site met een wijnapp. ‘Ontdek de juiste wijn’ is de slogan. Vivino heeft een database met meer dan 10 miljoen verschillende wijnen. De website zegt, ‘Miljoenen mensen vertrouwen ons, om elke keer de juiste wijn te vinden en te kopen’. Het feit dat onze rode wijn er één van is en dat het zó royaal is beoordeeld door lieve klanten raakte me bijzonder, vooral op deze avond. Hoewel er slechts elf beoordelingen waren, waren ze allemaal eensgezind.

Wat de klanten over onze rode wijn Simeon zeiden:

• ‘Krachtig en nobel met rijping op eikenhout. Aanbevolen om te kopen.’
• ‘Een edele, in de woestijn gerijpte cuvée afkomstig van de grens met Egypte. 35% Cabernet Sauvignon, 35% Syrah en 30% Petit Verdot. De wijn draagt de zon en de geuren van de woestijn, een flinke portie tonen van eikenhout, en een lichte overdosis resterende suiker, maar weet desondanks te fascineren’.
• ‘Een eigen karakter en heel speels.’
• ‘Fruitig en eerlijk! Te koop bij Fontis Aarau.’
• ‘Rijk aan inhoud, een gedicht.’
• ‘Super wijn. Rijk aan inhoud, een droom. Maar hij moet wel worden uitgeschonken. Een uur voor gebruik.’

Een dag of twee eerder had ik nog een lang telefoon­gesprek met onze boer en wijnmaker in het zuiden. Sinds de uitbraak van het corona­virus medio maart, die ons leven volledig op zijn kop heeft gezet, hebben we ten aanzien van veel zaken her­over­wegingen moeten maken. Ik heb Oren dus uitgelegd dat ik op dit moment voorzichtig moet zijn met de maandelijkse uitgaven voor de wijngaard (zie de startfoto) en de olijfbomen, want we weten niet wat ons te wachten staat. In de eerste maanden heb ik kunnen besparen op de dure uitgaven voor irrigatie. Het was toen koeler in de woestijn en het regende nog steeds. ‘De maandsalarissen voor onze werknemers hebben prioriteit boven de wijnstokken en de olijfbomen.’ Maar toen werd het warmer en heter in de Negev. En ondanks alle moeilijkheden van de afgelopen maanden heb ik besloten om de volledige kosten in het zuiden te betalen, zodat onze visie op dat gebied niet verdort. Ik wou dat we de rode wijn goedkoper konden aanbieden en zo nog meer zouden kunnen verkopen, maar de jaarlijkse uitgaven voor wijn­gaarden in de woestijn zijn enorm.

Druiven in onze wijngaard in de woestijn tijdens de druivenoogst in september 2019. (Foto: Dov Eilon).

Om die reden was de WhatsApp-boodschap van mijn zwager een aangename verrassing en een passende aanmoediging voor mij. Mensen drinken onze rode wijn en houden ervan. Natuurlijk heb ik de Vivino link met trots naar al mijn vrienden gestuurd. De Simeon is ook populair in Israël. Er wordt mij altijd verteld hoe de mineralen in de zandgrond de rode wijn kruiden.

Tot slot wil ik uit de grond van mijn hart alle klanten bedanken die onze rode wijnen kopen en ervan genieten. Daarmee realiseren ze een idee en een visie. De woestijn wordt daadwerkelijk groen en een ieder kan het niet alleen bewonderen, maar er ook van genieten en proeven. Dit is uniek voor Israëls woestijn en onze economie.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige zondag toe. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!

Aviel


Het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk helder, gedeeltelijk bewolkt met temperaturen die normaal zijn voor het seizoen. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde nog eens twee centimeter gedaald en ligt nu op 209,22 meter beneden de zeespiegel, 42 centimeter onder de bovengrens!

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.