Groeten uit Israël – Wat een onvergetelijk jaar!

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Steeds vaker wordt er in Israël over de komende Feestdagen gesproken. Ja, het is moeilijk te geloven, maar het Joodse Nieuwjaar staat voor de deur. Over precies een maand zitten we met de hele familie aan de feestelijke gedekte tafel en begroeten we het nieuwe jaar met veel honing.

Maar misschien ook niet! Want we weten op dit moment nog niet of we de ‘Hoge Feesten’, d.w.z. het Joods Nieuwjaar, Yom Kippoer en daarna Soekkot, het Loofhuttenfeest, überhaupt met onze hele familie zullen kunnen vieren. Gisteren was er een reportage op de televisie over mogelijke nieuwe en strengere beperkingen in de maand van de feestdagen. Daarin werd een tekst getoond met de aanbeveling om liever niet nu al de hele familie en andere gasten uit te nodigen voor het vieren van de feestdagen. De kans op een mogelijke lockdown tijdens de feestdagen, zoals we die ook tijdens afgelopen Pesach werd opgelegd, is 90 procent!

Wel, eigenlijk is dit niet eens zo’n grote verrassing, want onze nieuwe Corona-verantwoordelijke, die zich zo zelfverzekerd presenteerde toen hij aantrad, met het onder controle krijgen van het Coronavirus zonder lockdowns, moest nu toegeven dat hij de besmettings­graad niet onder controle had gekregen. Het aantal besmettingen ligt nog steeds rond de 1500 per dag, gisteren zouden er 1660 nieuwe infecties zijn geweest en ook het aantal ernstig zieken blijft stijgen. Alleen al in deze maand zijn er 100 mensen gestorven aan het virus.

Iedereen doet wat hij zelf wil
Eigenlijk is het helemaal geen wonder dat we geen controle hebben over het coronavirus. Een blik op straat is daarvoor al voldoende. Iedereen doet eigenlijk wat hij wil. Goed, misschien zien we nu wat meer mensen het mondkapje op de juiste manier dragen, maar over het algemeen doet ieder wat hij wil.

Met en zonder masker, gisteren in Tel Aviv. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Ik ben er best een beetje nerveus over hoe de feestdagen zullen verlopen. Hoe dan ook, het afgelopen jaar is een jaar geweest dat we waarschijnlijk nooit zullen vergeten. Wat een jaar! Laten we hopen op een beter en een honingzoet nieuw jaar.

En hier is het weer voor vandaag in Israël:
Licht bewolkt tot helder met temperaturen die vergelijkbaar zijn met die van gisteren. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be’er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is met een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209.475 m beneden de zeespiegel, 67,5 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige woensdag toe. Het ga u goed en blijf gezond.

Shalom uit Modi’in,

Dov