Groeten uit Israël – Wat een hitte!

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Onze airconditioning heeft de hele nacht aan gestaan. Het is de enige manier om comfortabel te kunnen slapen, zonder midden in de nacht wakker te worden, badend in het zweet en snakkend naar frisse lucht. Zelfs nu, vóór 7 uur ‘s morgens, werkt de airconditioning al, want de thermometer geeft al 27 graden aan. In de afgelopen drie dagen hadden we temperaturen van rond de 40 graden in Modi’in. In Jeruzalem was het nog heter, de stad beleefde afgelopen vrijdag de heetste dag in meer dan 100 jaar, 43 graden werd daar gemeten.

Bij het Meer van Galilea en ook in Eilat bereikte de temperatuur bijna de grens van 50 graden. Ik moest ineens denken aan Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten, waar dergelijke temperaturen dagelijks aan de orde zijn. We kunnen ons nu beter voorbereiden op wat ons daar te wachten staat, wanneer de eerste directe vluchten de Israëliërs die graag vliegen, naar Dubai zullen brengen.

En aangezien ik de nieuwe week al begonnen ben met het weer, kunnen we meteen kijken naar de weers­verwachting voor vandaag:

Het weer voor vandaag in Israël:
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 35 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Be’er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 43 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekend nog een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209,545 meter beneden de zeespiegel, 74,5 centimeter beneden de bovengrens.

Vanwege de hitte zijn we dit weekeinde thuis gebleven. We hebben zelfs onze tuin gemeden, het had gewoon­weg geen zin om naar buiten te gaan. Ook het park voor ons huis bleef overdag helemaal leeg, pas na het vallen van de avond waagden enkele mensen zich buiten, en het deed me denken aan de tijd van de lockdown in maart en april.

Weer een lockdown?
Helaas wordt een lockdown, als middel om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, vandaag opnieuw besproken. Over het algemeen domineert Corona weer het nieuws, en op TV wordt bijna uitsluitend over Corona gesproken. Met ongeveer 3000 nieuwe besmettingen per dag is dit niet echt verrassend.

Vanaf morgen is er in de steden met een bijzonder hoge besmettingsgraad een avondklok ingesteld, zoals ook gebeurde tijdens de eerste golf. En ook een algehele lockdown tijdens de Hoge Feesten is voor ons nog steeds een belangrijk onderwerp van gesprek.

Ondanks alles gaat het leven door. In het weekeinde vluchtten de mensen weg van de hete stranden naar de koele winkelcentra en gisteravond ontmoetten duizenden mensen elkaar weer bij de demonstraties tegen Netanyahu, intussen de 11e week op rij.

Het ging er weer heet aan toe. Demonstratie tegen Netanyahu in Jeruzalem gisteren. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Ik heb geen idee hoe het nu verder gaat. Het ongenoegen van de bevolking neemt steeds meer toe, wat ook blijkt uit de laatste peilingen. Netanyahu’s Likoed staat met 31 zetels nog steeds op de eerste plaats in een gisteren gepubliceerde opiniepeiling. Maar als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden, zou Naftali Bennet’s Yamina-partij 19 zetels krijgen, waardoor het de op één na grootste partij in de Knesset zou worden. Netanyahu zal nu heel voorzichtig zijn omtrent nieuwe verkiezingen. Hij zal nu eerst met Gantz en Blauw-Wit op één lijn proberen te komen. Aanstaande dinsdag zal er voor het eerst in meer dan een maand weer een regeringsvergadering worden gehouden.

En nu beginnen we aan een nieuwe week, waarin zal worden besloten of we de aanstaande Hoge Feesten alleen thuis zullen moeten vieren. Niemand heeft het meer over reizen naar het buitenland of over het openstellen van het luchtruim voor de toeristen. Laten we afwachten, misschien wordt dat ‘na de Feestdagen’ weer een onderwerp van gesprek, maar dat kan alleen als we dit coronavirus eindelijk in de greep krijgen.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een aangename zondag en een prettige nieuwe week toe. Laten we optimistisch blijven. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov