Groeten uit Israël – Wanneer gaan de treinen rijden?

 

Door Dov Eilon |

Het nog lege treinstation Yitschak Navon in Jeruzalem. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Ook vandaag ben ik weer snel en zonder problemen naar Jeruzalem gereisd. Omdat ik een van de vroege vogels ben, vind ik het niet erg dat mijn wekker op half zes staat. Hij gaat toch niet af, want ik zet hem altijd kort daarvoor uit. Ik sta dus kort na zes uur bij de bushalte in mijn straat, vanwaar ik een bus heb die rechtstreeks naar Jeruzalem rijdt. En na ongeveer 20 tot 25 minuten ben ik al in de straten van Jeruzalem op weg naar de redactie.

Maar zodra ik iets later het huis verlaat, wordt mijn reistijd naar het werk meer dan verdubbeld. Wie ‘pas’ om 7 uur ‘s morgens het huis verlaat, staat meestal in de file bij de ingang van Jeruzalem. Ik heb er vaak spijt van gehad dat ik iets later ben vertrokken, waardoor ik meer dan een half uur in de file stond. En nu in de Corona-tijd, omdat je in de bus een mondkapje moet dragen, is dat zeker geen pretje.

Maar in de nabije toekomst zou dit probleem niet meer moeten bestaan. Dankzij de lockdown en het daarmee verband houdende feit dat er geen treinen reden, is er veel werk verricht op de trajecten van de Israëlische spoorwegen, zo ook aan de lijn van de elektrische sneltrein tussen Modi’in en Jeruzalem. Onze burgemeester meldde met trots dat we waarschijnlijk al begin 2021 en misschien zelfs al aan het eind van dit jaar de trein naar Jeruzalem kunnen nemen. De reistijd tussen Modi’in en Jeruzalem zou dan slechts 15 minuten zijn, een absolute droom!

Ook de spoorlijn tussen Jeruzalem en Tel Aviv werd in deze tijd verlengd, zodat je vandaag de dag van Jeruzalem naar het station ‘Savidor – Centrum’ in Tel Aviv kunt reizen, en daardoor stopt de trein nu ook op het waarschijnlijk belangrijkste station ‘Shalom’, bij het ‘Azrieli Winkelcentrum’.

Dat is toch allemaal goed in orde? Er is helaas echter maar één addertje onder het gras. Terwijl we nu alweer minstens twee weken terug zijn in het normale dagelijks leven, en de bussen en ook de lightrail hier in Jeruzalem weer normaal functioneren, lijkt het erop dat de Israëlische spoorwegen de trein hebben gemist.

De Jeruzalemse lightrail rijdt (mondkapjes verplicht!), de trein niet, is dat logisch?

De beloofde hervatting van het treinverkeer is al vier keer uitgesteld. En toch hebben ze nu bijna drie maanden de tijd gehad om een systeem te ontwikkelen en te testen, dat ervoor zorgt dat de treinen veilig in gebruik kunnen worden genomen. Omdat het ministerie van Volksgezondheid bang is dat de toestroom van een groot aantal passagiers de verspreiding van het coronavirus opnieuw kan versnellen, aarzelt het ministerie om het in dienst nemen van de treinen toe te staan. Er zijn allerlei ideeën voor het gebruik van mobiele telefoonapps om het aantal passagiers te controleren, maar dit moet eerst worden getest, en dat is de afgelopen drie maanden niet gebeurd. De kans op chaos zou dus groot zijn als de stations nu ‘in blind vertrouwen’ opnieuw zouden worden geopend.

De treinen blijven ook vandaag stilstaan, zoals hier op het station Yitschak Navon in Jeruzalem. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Dus ook vandaag rijden de treinen nog steeds niet, en is ook deze datum voor het hervatten van de dienstregeling verstreken. De mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer zijn degenen die daar onder lijden. Ze moeten zich helaas nog steeds in de overvolle bussen dringen, omdat het aantal passagiers in bussen niet beperkt is. Een beetje raar, hè?

Mijn zoon vindt het niet zo erg, omdat het leger de situatie heeft begrepen en zelf zijn soldaten oppikt zolang er nog geen treinen rijden. Ze hebben hiervoor bussen ingehuurd en in elke stad zijn er verzamel­punten waar de soldaten worden opgehaald.

Ik ben benieuwd wanneer we eindelijk weer met de trein kunnen reizen. Na de zomer zal de trein ook voor onze dochter onmisbaar zijn. Ze zal elke dag voor haar studie moeten reizen. Laten we hopen op het beste. Op één ding kunnen we echter rekenen, en dat is de zomer, die precies op tijd gekomen is.

Dit is het weer voor vandaag in Israël:
De zon zal ook vandaag schijnen, en vooral in de bergen en in het binnenland zal het warmer zijn dan gemiddeld.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be’er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekend nog een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209,01 m onder de zeespiegel, dat is 21 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Heute wens ik u een prettige maandag en meer en meer het normale leven van alledag. Het ga u goed!

Shalom vanuit Jeruzalem,

Dov