Groeten uit Israël – Waar zijn de campagneposters?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Hanna Ross |

Vandaag over precies twee weken vinden voor de derde keer binnen een jaar verkiezingen voor de Knesset plaats. Zelfs de religieuze mensen zijn het langzaam zat. Normaal gesproken is er bij de religieuzen altijd strijd tussen Ashkenazische en de Sefardische Joden, dat wil zeggen, tussen Joden die uit de Europese landen en Amerika komen of uit de zuidelijke landen, zoals Irak, Marokko, etc., ze hebben soms andere regels en opvattingen. Bij elke verkiezing hangt er altijd een Hoogduitse of Sefardische rabbijn achter elk raam. Ik herinner me nog hoe ik voor een verkiezing een raam zag met posters van alle religieuze partijen. Ik vond dat wel grappig. (Op de foto ziet u een poster van de Sefardische partij Shas).

Zelfs in het dagelijks leven is er bij de religieuzen een scheiding tussen Sefardisch en Asjkenazisch. Dat is erg vervelend en overbodig en brengt alleen maar ruzie en afwijzing met zich mee. Ik stuur mijn kinderen met opzet naar Sefardische scholen, ik vind deze mix zo mooi. En zo leren mijn blonde, blauwogige jongens samen met Jemenitische jongens die erg donker zijn en lange zwarte pijpekrullen hebben. Ik geniet van dit samenzijn.

Zoals de rabbijn zegt, wordt gekozen
Nu, zo kort voor de nieuwe verkiezingen, zie ik bijna geen verkiezingsposters op de ramen. Wat heeft het voor zin? Bij de religieuzen zijn deze herhaalde verkiezingen vrij zinloos, want zoals de rabbi aangeeft, stemt vrijwel iedereen en de rabbijnen veranderen niet zo snel van gedachten. Zo zal ook ik weer op dezelfde partij stemmen waarop ik al twee keer eerder heb gestemd. Dus ik vond het idee van Dov [stemmen voor meerdere verkiezingen tegelijk] niet zo slecht. Misschien kan men werkelijk een stembiljet uitvinden dat geldig is voor meerdere verkiezingen, dat zou zeker de moeite waard zijn voor de religieuze mensen!

Nog een meter en dan zal het Meer van Galilea vol zijn. (Foto: Yaron Blustein/TPS)

Over één ding zijn wij religieuzen het eens: de vreugde van het voortdurend stijgende waterpeil van het Meer van Galilea. Het waterpeil is sinds gisteren weer twee centimeter gestegen en ligt nu 209.895 meter onder de zeespiegel. Nog iets meer dan een meter en het meer zal vol zijn! Daar zijn we allemaal blij mee, sefardisch of ashkenazisch, religieus of niet.

En hier is het weer voor vandaag in Israël:
Hoewel nu hier in Jeruzalem de zon nog steeds vanuit een helderblauwe hemel schijnt, zal het in de loop van de dag gedeeltelijk bewolkt zijn. Tegen de middag kunnen er af en toe regenbuien voorkomen, vooral in de bergen van het centrum.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 12 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 14 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 18 graden, bij de Dode Zee 19 graden, Be’er Sheva 17 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden.

Namens de redactie van Israel Today wens ik u een prettige maandag en een succesvolle start van de nieuwe werkweek.

Shalom uit Jeruzalem!

Hanna