Groeten uit Israël – Voorzichtig optimistisch het jaar in

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Redactie Israel Today |

Zoals de meeste mensen in de wereld, konden ook de Israëli’s niet wachten om 2020 achter zich te laten en het nieuwe jaar te verwelkomen.

Uit gesprekken met medewerkers van Israel Today, die al gevaccineerd werden tegen Covid-19, bleek dat de stemming voor 2021 optimistisch is. Israël ligt goed op schema om aan het eind van de volgende maand een kwart van haar bevolking te hebben gevaccineerd. Iedereen die in Israël gewoond heeft, weet dat dit een ongekend efficiënte aanpak is.

Premier Benjamin Netanyahu heeft persoonlijk met de hoofden van Pfizer en Moderna gesproken om ervoor te zorgen dat de Joodse Staat genoeg vaccin-doses heeft om de Corona-crisis achter zich te kunnen laten.

De Israëli’s zijn optimistisch; bijna een miljoen mensen zijn al gevacci­neerd. Tekst: Ook ik ben gevaccineerd. (Foto: Miriam Alster/Flash90).

En natuurlijk is er nog veel meer om naar uit te kijken in het komende jaar. Israël heeft eindelijk vrede gesloten met een aantal Arabische landen, en naar verluidt staan er nog veel meer in de rij om hetzelfde te doen. Voor de gemiddelde Israëli betekent dit een groot aantal nieuwe zakenpartners, maar ook nieuwe plaatsen om te bezoeken en op vakantie te gaan. Het belangrijkste is dat dit het begin van het einde van het eeuwigdurende conflict betekent.

In dit komende jaar zal er ook een nieuwe president in het Witte Huis zitting nemen, en de Israëli’s hopen dat hij de onvoorwaardelijke pro-Israëlische politiek van zijn voorganger zal voortzetten.

En dan zijn daar nog de verkiezingen in Israël, die voor de vierde keer in minder dan twee jaar zullen worden gehouden. Een maand geleden leek het er onver­mijde­lijk op, dat de verkiezingen dezelfde uitkomst zouden opleveren als de vorige drie verkiezingen, en dat Netanyahu opnieuw tot premier zou worden gekroond. Maar met de recente verschuivingen op het lokale politieke front is een dergelijk resultaat nu zeker niet gegarandeerd.

Het nieuwe jaar werd deze keer thuis gevierd. Op een beter 2021! (Foto: Yossi Aloni/flash90).

Wat zal het komende jaar ons allemaal brengen? Alleen God weet het. Maar de Israëli’s zijn, zoals altijd, voorzichtig optimistisch. Het is een van hun meest beminnelijke eigenschappen.

En nu het weer voor vandaag in Israël
Helder tot gedeeltelijk bewolkt en te warm voor de tijd van het jaar. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Be’er Sheva 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en ligt nu op 209,92 m beneden de zeespiegel, dat is 112 centimeter onder de bovengrens.

De redactie van Israel Today wenst alle lezers een beter Nieuwjaar 2021 en een gezegende Shabbat. Blijf gezond!

Shabbat Shalom uit Jeruzalem!

De redactie