Groeten uit Israël – Vier weken in lockdown

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

De zomer lijkt nu echt voorzichtig afscheid te nemen. In de vroege ochtend en ook ‘s avonds kun je eindelijk weer van een aangename koelte genieten. Voor het eerst sinds lange tijd daalt de temperatuur onder de 20 graden. Ik zou het weer bijna herfstachtig willen noemen, maar met overdag maximum-temperaturen van rond de 30 graden is dit misschien wat overdreven. Voor ons voelt het echter wel zo, na deze lange zomer.

Onze jongste zoon, die op dit moment nog geniet van zijn verlof van het leger, lijkt hier niet van onder de indruk te zijn. Zijn airconditioning draait bijna non-stop. Helaas geen goedkoop genoegen, maar ik gun het hem. Want zondag is het voor hem weer terug naar de legerbasis. Zo’n lange vakantie als hij nu had, zal hij waarschijnlijk niet zo snel meer meemaken.

Groot aantal Corona-besmettingen in het leger
Juist op dit moment komt er geen goed nieuws vanuit het leger. Terwijl de aantallen nieuwe Corona-besmettingen in het land door de lockdown nu verder dalen, gebeurt precies het tegenovergestelde op de legerbases. Het aantal met het coronavirus besmette soldaten is dramatisch gestegen. Op een legerplaats waar de basistraining wordt gegeven, zijn 102 soldaten besmet geraakt met het virus, waaronder ook een vriend van onze zoon, die nu samen met een andere vriend in een Corona-hotel van het leger afwacht, totdat hij van het virus geneest.

In de media wordt het leger nu zwaar bekritiseerd. Daarin wordt melding gemaakt van heel onaan­gename voorvallen, zoals soldaten die vertelden over corona­patiënten die hun kamer verlieten om zelf eten uit de eetzaal te gaan halen. Veel ouders beklaagden zich er ook over, dat hun kinderen de basis niet mochten verlaten. Het leger wilde voorkomen dat de soldaten het virus verder zouden verspreiden. En nu, helaas, blijken ze elkaar te besmetten op de basis. Aangezien het jonge mensen zijn, zullen de meesten van hen het virus waarschijnlijk zonder gevolgen doorstaan, maar toch ben ik blij dat onze zoon zijn basistraining al heeft voltooid. Hij kreeg die op de basis waar zijn vrienden geïnfecteerd raakten.

Bijna vier weken lockdown – De winkels in het Dizengoff-Center blijven gesloten. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Nu, na bijna vier weken van lockdown, wacht iedereen op de aangekon­digde versoepelingen. Volgende week worden de lessen op de kleuter­scholen hervat en mag er weer worden gewerkt op werkplekken waar geen klant-contact is. Deze versoepe­lingen zullen ingaan zodra er minder dan 2000 nieuwe corona-besmettingen per dag zijn. Dit cijfer staat natuurlijk in direct verband met het aantal testen. Het percentage positief geteste aantallen is dus waarschijnlijk nog belangrijker. Hoe dan ook, de winkels en winkelcentra blijven volgens plan gesloten tot 15 november.

Voor de winkeliers is dit te veel. Ze kunnen het niet volhouden. De ene na de andere winkel gaat failliet. Gisteren haalde een eigenaar van een kleine schoenwinkel de krantenkoppen, omdat hij zijn hele voorraad schoenen voor zijn winkel op straat gooide en weggaf.

Helaas gaat het met steeds meer mensen dezelfde kant op. Er zij geen goede vooruitzichten meer voor de toekomst. Vooral omdat eigenlijk niemand echt weet hoe het na de lockdown verder moet.
En nu terug naar het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder, zonder merkbare verandering van temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 33 graden, aan de Dode Zee 32 graden, Be’er Sheva 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is met twee centimeter gedaald en ligt nu op 209,86 m beneden de zeespiegel. Dat is 106 centimeter onder de bovengrens!

En nu, namens al mijn collega’s van Israel Today, wens ik u een prettige woensdag toe. Het ga u goed!

Shalom uit Modi’in,

Dov