Groeten uit Israël – Verkiezingen, wat een Kerstcadeau!

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Eigenlijk was het niet zo’n grote verrassing die onze politici voor ons hadden voorbereid. We wisten eigenlijk allemaal wel dat het uiteindelijk gebeuren zou, want de voortdurende strijd binnen deze coalitie kon niet eeuwig doorgaan. Echter, twee dagen geleden nog, kregen we op het nieuws te horen dat Netanyahu en zijn vervanger Gantz toch tot een akkoord zouden komen, omdat niemand een vierde verkiezingsronde binnen twee jaar tijd wilde.

Zij wilden de ontbinding van de Knesset twee weken uitstellen en de daarmee gewonnen tijd gebruiken voor verdere onderhandelingen, om deze nieuwe verkie­zingen te voorkomen. Maar zelfs de eigen partijgenoten van de twee premiers, de huidige en degene die over een jaar premier zou worden, geloofden niet meer dat deze regering nog een toekomst heeft. En zo werd het wetsvoorstel, dat het ontbinden van de regering nog wat langer moest uitstellen, in een dramatische stemronde weggestemd.

Enkele Likoed- en Blauw-Wit afgevaardigden moesten zich daarvoor in de ondergrondse parkeergarage van de Knesset verstoppen, om vervolgens vlak voor de stemming de plenaire zaal binnen te lopen en tegen hun eigen partijleider te stemmen. Een afgevaardigde van Likoed zou zelfs officieel in bed hebben gelegen met een acute keelontsteking. Maar tijdens de stemming leek ze goed gezond te zijn, want ze stemde tegen haar eigen partijvoorzitter Netanyahu, en maakte vervolgens direct haar ontslag uit de Likoed-partij bekend, om zich aan te sluiten bij de partij ‘Nieuwe Hoop’ van ex-Likoed-lid en Netanyahu’s tegenstander, Gideon Sa’ar.

Binnen de partij Blauw-Wit had men besloten niet aan deze stemming deel te nemen, maar desondanks stormden twee afgevaardigden van Blauw-Wit plotseling de zaal in en brachten hun stem uit tegen de wet en dus tegen Gantz. Daarmee stemden zij mogelijk ook voor het einde van zijn politieke carrière en voor het einde van zijn partij.

Dat was het dan, het einde van de 23e Knesset. (Video: Ynet).

Rond middernacht is de Knesset vervolgens ontbonden. De volgende verkiezingen zullen waarschijnlijk op 23 maart 2021 worden gehouden. Een nieuwe verkiezings­campagne is begonnen. Zoals ik u al meerdere malen heb verteld, kennen we hier in Israël nooit een saai moment. Alleen Corona, de inentings­campagne en de komende derde lockdown zijn nogal saai, daarom hebben we wat actie nodig. Verkiezingen te midden van deze chaos, wat een geweldig kerstcadeau!

Over Kerst gesproken, u vraagt zich waarschijnlijk af wat de Kerstman hier in Jeruzalem te zoeken heeft (zie de foto bovenaan). Hij komt ons in deze tijd van het jaar altijd bezoeken om kerstbomen uit te delen aan de christelijke burgers van de stad. Deze worden door het bestuur van de stad Jeruzalem ter beschikking gesteld, een mooi gebaar. En de echte naam van de kerstman is Issa Kassissieh, hij is een gediplomeerde Kerstman, die elk jaar probeert om kinderen en volwassenen op te vrolijken met zijn bezoek. Hij heeft echter geen slee met zes rendieren, maar past zich aan de omgeving aan door zich op een kameel te verplaatsen.

Het uitdelen van kerstbomen, gisteren in de Oude Stad van Jeruzalem. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90).

Waar het nu met Corona heen gaat zullen we vanmiddag horen, want het Corona-kabinet komt vanmiddag bijeen om zich te beraden op eventuele volgende maatregelen. Er wordt nu gesproken over een derde en volledige lockdown, die waarschijnlijk de laatste zal zijn, zeg ik nu in mijn optimisme. Ik ben erg nieuwsgierig naar de volgende cadeaus die we zullen krijgen tussen nu en Kerst. Maar nu eerst het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
In het noorden en het midden van het land kunnen vandaag verspreide buien voorkomen, mogelijk met onweer. Er is een risico op plotselinge overstromingen in de Judea-woestijn en bij de Dode Zee. Aanzienlijk koeler dan gisteren.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 18 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Be’er Sheva 19 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea ligt onveranderd op 209,895 meter beneden de zeespiegel. Dat is 109,5 centimeter onder de bovengrens.

Winterzon in het Hoeladal (Foto: Mendy Hechtman/FLASH90).

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige woensdag. Blijf gezond!

Shalom uit Modi’in,

Dov