Groeten uit Israël – Verkiezingen in de VS en regen ter afleiding

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

De afgelopen twee dagen hebben we mogen ervaren hoe het is om zonder Corona te leven. Niet dat het Coronavirus plotseling is verdwenen, helaas is dat niet zo, maar het is in de afgelopen 48 uur gewoon op de achtergrond geraakt. En ik moet zeggen dat het een heel aangename belevenis was, deze ervaring van het normale leven. We hebben geleerd dat je ondanks Corona ook anders kunt leven. En dat hebben we aan twee gebeurtenissen te danken.

Ten eerste: de verkiezingen in de VS, de strijd tussen Trump en Biden neemt alle belangstelling voor Corona weg. Alle tv-stations hielden zich alleen nog maar bezig met de presidents­verkiezingen. Daarom stuurden ze hun beste journalisten naar de andere kant van de oceaan om daar bijna non-stop verslag te doen van de gebeur­tenissen. Ik kan de opwinding begrijpen, want het lijkt erop dat de vier zoete jaren met Donald Trump voorbij zijn, en dat Israël zich moet gaan voorbereiden op een nieuw tijdperk. Wie heeft er dan nog aandacht voor Corona?

Mijn eerste gedachte was hoe het nu verder zal gaan. Wat gebeurt er met de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem en de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël? Zal de houding ten opzichte van de Joodse nederzettingen in het Bijbelse Hartland nu weer veranderen? En wat zal Biden doen met betrekking tot de Golan-hoogvlakte? Wat betreft de ambassade in Jeruzalem, dat besluit was al lang geleden genomen door het Amerikaanse Congres, alleen de vroegere presidenten stelden de uitvoering van het besluit steeds uit.

De Israëli’s zouden Trump gekozen hebben. Voor de Ameri­kaanse ambassade in Jeruzalem, een paar dagen geleden. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Dus daarover ben ik optimistisch. Daarnaast wordt Biden beschouwd als een vriend van Israël en zou hij ook goede relaties hebben met Benjamin Netanyahu. We moeten nu optimistisch blijven. De VS zijn altijd goede vrienden van ons geweest en dat zullen ze ook blijven. Maar mogelijk wordt er vanaf januari af en toe een waarschuwende vinger opgeheven, als Israël iets doet wat niet beslist naar de zin van de Amerikaanse Democraten is. Precies dit onderwerp werd gisteren door onze hoofdredacteur Aviel Schneider besproken tijdens onze bijeenkomst met onze Duitstalige lezers. Een opname van deze gesprekken, die gisteren plaatsvonden, kan hier worden beluisterd (70 min).

Maar de Amerikaanse verkiezingen waren slechts één van de redenen waarom Corona naar de achtergrond werd gedrongen. De tweede reden daarvoor was voor mij een veel aangenamere, het betrof de enorm zware regenval gisteren in vele delen van het land. Ook hier in Modi’in is het water sinds gisteravond ‘met bakken uit de hemel gevallen’. Het is altijd weer een heel bijzondere gebeurtenis, de eerste echte regen na zoveel droge en hete maanden. Ik liep onze tuin in zodra ik de regen hoorde. De lucht voelde gewoon heerlijk aan, ik heb echt genoten van de regen­druppels die op me vielen, en er kwam een gevoel van vreugde in mij naar boven. Ik weet niet of u, beste lezers, kunt meevoelen met dit gevoel van vreugde over regen, want in uw land regent het ook in de zomer, en ook niet te weinig. De regen zorgde ervoor dat ik de hele dag in een goede stemming was. Zelfs nu hoor ik de regendruppels en ruik ik de heerlijke geur van de natte aarde.

Een heerlijke geur van natte aarde, het uitzicht vanuit de tuin, vanochtend. (Foto: Dov Eilon)

Het weer voor vandaag in Israël
Plaatselijke regenbuien in het noorden en het midden van het land. In de Judese woestijn en rond de Dode Zee kan onweer voorkomen. Het is te koel voor de tijd van het jaar. De regen zal in de loop van de dag afnemen. De komende nacht kunnen er nog regenbuien voorkomen, vooral langs de kust.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 28 graden, Be’er Sheva 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden.
Het waterpeil in het Meer van Galilea is twee centimeter gestegen en staat nu aangegeven op 209.975 m beneden de zeespiegel. Eindelijk stijgt het waterpeil weer! Het peil staat nu 117,5 centimeter onder de bovengrens!

Regen in Tel Aviv gisteren. We houden ervan. (Foto: Miriam Alster/Flash90).

En met dit goede nieuws uit het Meer van Galilea wens ik u namens de gehele redactie van Israel Today een prachtige donderdag toe, en nu alvast een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat. Morgen heet mijn collega Michael u weer welkom. Het was mij een groot genoegen om eindelijk eens niet over Corona te schrijven. Het ga u goed en blijf gezond.

Shalom uit een regenachtig Modi’in!

Dov