Groeten uit Israël – Verhuizen op zijn Israëlisch

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Ayala Shalmayev |

Hoezeer ik ook van Israël en van het leven hier houd, ik zou graag willen dat het hier wat meer georganiseerd zou zijn dan nu het geval is!

Er zijn twee weken verstreken sinds de overhandiging van de sleutels en nog steeds wachten we op heel veel dingen die we het dringendst nodig hebben! Allereerst, de keuken is afgelopen donderdag geïnstalleerd. Nou ja, slechts de helft ervan, omdat sommige onderdelen ontbraken en het plaatsen ervan daarom niet kon worden afgemaakt. Na lange tijd heen en weer bellen en veel telefoontjes van onze kant, kregen we te horen dat ze de keuken pas aanstaande vrijdag af zullen maken.

Hij was in ieder geval zó ver geïnstalleerd, dat we de persoon die verantwoordelijk was voor het inmeten van de gootsteen konden laten komen. We kregen echter te horen dat ze er pas aan kunnen werken en de gootsteen pas kunnen maken als die bij hen afgeleverd is. Ze hadden deze gootsteen al meer dan een week geleden moeten ontvangen – maar dat is niet gebeurd. Na enkele dagen tevergeefs te hebben geprobeerd de verkopers telefonisch te bereiken, zijn we speciaal hiervoor naar de betreffende winkel gereden. Maar natuurlijk was de verantwoordelijke persoon er op dat moment niet. Dagen later kregen we telefonisch te horen dat de gootsteen nog niet was aangekomen. Hij zou echter volgende week geleverd worden – na vier in plaats van het aanvankelijk beloofde maximum van twee weken.

Voordat we de huissleutels ontvingen, informeerden we de verkopers van de badkamerkasten over de datum van de komende sleuteloverdracht en dat ze de badkamerkasten met wastafel zouden kunnen leveren en installeren. Er was ons steeds beloofd, dat ze snel zouden kunnen komen. Na twee weken kregen we echter te horen dat er twee van de drie kasten niet op voorraad zijn! Maar op de een of andere manier hebben we het voor elkaar gekregen dat ze deze twee ontbrekende kasten uit een ander filiaal zullen halen. Maar ondanks alle beloften komen ze gewoon niet. We hebben alles geprobeerd, tot we uiteindelijk 3 dagen geleden de belofte kregen dat de kasten uiterlijk vandaag geleverd en geplaatst zouden worden. Maar natuurlijk zijn tot op dit moment niet gekomen.

We willen nu eindelijk genieten van dit uitzicht vanuit ons nieuwe huis. (Foto: Ayala Shalmayev).

Toen we gisteren weer belden, zeiden ze dat het waarschijnlijk volgende week zou worden. Ze hebben gewoonweg te veel werk en komen er niet aan toe. Ik weet niet hoeveel uur mijn man en ik de afgelopen twee weken aan de telefoon hebben doorgebracht, telefoontjes waarbij we alleen maar achter de verkopers hebben aangezeten. In Israël gaat op dit gebied niets vanzelf, en dat de bedrijven de telefoontjes niet beantwoorden is helaas meer regel dan uitzondering. Dus naast het verhuizen, het inpakken en het organiseren, zijn we voortdurend bezig met het achterna rennen van alle bedrijven, en dat is zooo vermoeiend!

We zullen nu aanstaande zondag verhuizen, met onze vijf kinderen, twee dagen voordat de scholen weer beginnen. Omdat we nu een huurwoning hebben, kunnen we de verhuisdatum niet langer uitstellen. We zullen de keuken nog niet kunnen gebruiken, omdat zoals eerder gezegd, het aanrecht, het fornuis, de gootsteen enzovoort er nog steeds niet zijn.

Het project, waarvan ook ons huis deel uitmaakt. (Foto: Ayala Shalmayev).

Ook zullen we geen badkamermeubels en geen wastafels en kranen hebben, en we hebben geen idee hebben wanneer ze daadwerkelijk zullen komen. En dat betekent dat we waarschijnlijk onze handen en de vaat moeten wassen in de badkuip of onder de douche. Maar dit zal uiteindelijk allemaal worden opgelost, en we kijken vol vreugde uit naar ons nieuwe huis! Het is alleen jammer dat het allemaal zo moeilijk te organiseren is en dat er niets gebeurt op het beloofde tijdstip.

Maar zoals we hier zo mooi zeggen als niets volgens plan verloopt: ‘Welkom in Israël!‘ Godzijdank wonen mijn zus en mijn familie niet al te ver weg en hebben we veel vrienden in Na’ale, die ons in deze tijd natuurlijk heel behulpzaam zijn en ons helpen waar ze kunnen.

En nu groet ik u van harte vanuit Na’ale, temidden van de vele kartonnen dozen,

Ayala


Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder met een verdere lichte daling van de temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 35 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden.
Het waterniveau van het Meer van Galilea is onveranderd en ligt op 209,52 m onder de zeespiegel, 72 centimeter onder de bovengrens!

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.