Groeten uit Israël – Veilig achter het veiligheidshek?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Ayala Shalmayev |

Zoals u ongetwijfeld weet, wonen wij in een nederzetting in Samaria, ten noorden van Modi’in. De neder­zetting is omgeven door een veiligheidshek met prikkel­draad erop, met straatverlichting en om de paar meter staan er bewakings­camera’s. Op de weg, die langs het veiligheids­hek loopt, patrouilleert de beveiliging regelmatig, 24 uur per dag, rondom de hele neder­zetting. Deze weg is ideaal voor wandelingen, maar joggers zijn hier ook actief.

Vooral tijdens de lockdowns betekende deze weg veel voor ons, omdat het aanvoelde alsof we in de natuur waren. Ik spreek tegen­woordig één keer per week ‘s avonds af met een vriendin, om een wandeling langs dit veiligheids­hek te maken. Dus vorige week waren we op een avond weer samen op pad. Het was al donker geworden en we waren met elkaar in gesprek.

Plotseling, uit het niets, werden we hevig toegesist door iets onbekends, rechts van ons. Totaal ongecon­troleerd schreeuwden we beiden van schrik en begonnen te rennen. Mijn vriendin kon niet stoppen met schreeuwen, het leek wel of ze anderen wilde waarschuwen dat we in gevaar waren!!! Ik dacht meteen aan een slang, want het is mijn grootste angst om er een tegen te komen. Toen we een beetje bekomen waren van de schrik, stond ik te popelen om die paar meter terug te gaan om te zien wat het nu werkelijk was geweest. We schakelde de zaklampfunctie op onze telefoons in en liepen voorzichtig terug. Kijk eens aan, het was een enorme slang, meer dan een meter lang!

Zo zag onze slang er ongeveer uit, gelukkig is hij niet giftig. (Foto: Creative Commons)

Verschrikkelijk, ik haat slangen. We lagen allebei dubbel van het lachen, want we dachten eraan hoe het er uit moet hebben gezien, toen we werden opgeschrikt en schreeuwend de vlucht namen. Mijn vriendin legde toen uit waarom ze zo eindeloos schreeuwde. Ze dacht echt dat het een Arabier was!!! Ik kon niet stoppen met lachen, omdat ik nooit op dat idee gekomen zou zijn! Misschien komt het omdat ze pas onlangs met haar gezin naar onze nederzetting is verhuisd, en zich zorgen maakt over de Arabieren. We leven in een vreemde realiteit.

Ja, ik walg van slangen, en mijn vriendin is bang voor Arabieren (vanwege de terroristische aanslagen die nu helaas weer de kop opsteken, vooral in Samaria en Judea), en we dachten bij de eerste schrik onmiddellijk aan datgene waar wij zelf het meest bang voor zijn. Achteraf gezien zijn we erg blij dat deze reuzenslang naar ons siste toen we te dichtbij kwamen. Hij had ons ook gewoon kunnen bijten.

Het veiligheidshek rond Na’aleh.
(Foto: Ayala Shalmayev)

Hoe dan ook, we ontmoeten elkaar vanavond opnieuw voor een wandeling langs het veiligheidshek. We maken grapjes over wat we nu allemaal mee zullen nemen, een zaklamp, stokken en pepperspray, dat kwam spontaan in ons op.

En nu naar het weer. Het wordt nu warmer, dat is ideaal weer voor de slangen. Vooral in deze tijd van het jaar stapelen de berichten over confrontaties met slangen zich op in de media. Dat is de natuur, daar moeten we gewoon mee leven, en goed opletten als we in de natuur gaan wandelen. En over het weer gesproken, hier is het weerbericht:

Het weer voor vandaag in Israël
Licht tot half bewolkt en iets koeler dan gisteren. In het binnenland en in de bergen zal het echter warmer blijven dan gemiddeld. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be’er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden.
Het waterpeil in het Meer van Galilea is onveranderd en ligt op 209,165 meter beneden de zeespiegel, 36,5 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today, wens ik u een prettige woensdag. Het ga u goed.

Shalom uit Na’ale,

Ayala