Groeten uit Israël – Van Yom Kippoer in de Lockdown

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Yom Kippoer is weer voorbij. Ik moet u zeggen dat het deze keer heel snel voorbij ging. Elk jaar wordt er weliswaar gedurende 25 uur gevast, maar gisteren ging alles heel snel. Het vasten leverde me geen moeilijk­heden op, geen hoofdpijn en geen knorrende maag aan het einde van de dag. Plotseling werd het donker en zat ik met mijn vrouw en onze dochter aan tafel om het vasten af te sluiten met een lichte maaltijd.

Ja, dit jaar vierden we voor het eerst met z’n drieën Yom Kippoer, omdat onze jongste zoon tijdens het weekeinde en tijdens Yom Kippoer op de legerbasis moest blijven. Voordat het vasten begon hebben we een videogesprek gevoerd met de hele familie via WhatsApp, ook mijn zus in Engeland was aangesloten. De technologie helpt ons echt heel goed om afstanden te overbruggen en om dagen als deze te kunnen doorstaan. We hadden onze oudste zoon een dag vóór het nieuwe jaar nog bezocht, en daarna begon de landelijke lockdown, die vrijdag nog werd aangescherpt.

We brachten Yom Kippoer door met veel gesprekken, lezen en nadenken, waar je over het algemeen in het dagelijks leven te weinig aan toekomt. Nu hadden we eindelijk weer eens genoeg tijd om te praten over vroegere tijden, om bijzondere gebeurtenissen op te halen en om te praten over vele interes­sante onder­werpen. Dat was waarschijnlijk de reden waarom de tijd zo snel voorbij ging.

Onze dochter was erg enthousiast over deze rust en het samenzijn zonder TV en zonder de mobiele telefoon, die ze anders bijna altijd in haar handen heeft. We herinnerden haar eraan dat je de Shabbat op deze zelfde manier kunt doorbrengen, zoals de religieuze Joden het ook doen. De mobiele telefoons en de televisie staan uit, men maakt tijd voor het gezin. Deze dag heeft ons werkelijk goed gedaan.

Lege straten in Jeruzalem tijdens Yom Kippoer. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Rond 19 uur was er dan het sterke verlangen naar het einde van het vasten. Plotseling waardeert men de normale dingen van het dagelijks leven veel meer. Het eerste kopje koffie was heerlijk, de eerste hap van de pita met avocado en Goudse kaas een absolute droom. Toen belde onze zoon vanuit zijn legerbasis, hij wilde zien wat we op onze eettafel hadden klaargemaakt. Ik heb hem ook de zelfgemaakte pizza laten zien, waarvan we een groot stuk voor hem bewaren. Vooral als je niet thuis kunt zijn, leer je het thuis zijn waarderen. Ik hoop dat hij weer snel naar huis kan komen.

Helaas is dit niet zeker vanwege de huidige situatie. In verband met de lockdown en de zeer hoge besmettings­graad door het coronavirus, heeft het leger besloten om op veel bases gedurende een maand een avondklok in te stellen. Op andere bases wordt in zogenaamde cellen gewerkt, zodat de soldaten met minder mensen in contact komen.

Lockdown in Israël – een wegcontrole buiten Jeruzalem. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Vandaag is het de eerste werkdag sinds het begin van de aangescherpte lockdown. Men mag zich niet verder dan 1000 meter vanaf zijn woning begeven, tenzij men voedsel, drogisterij-artikelen of medicijnen moet kopen, een dokter moet bezoeken of naar de bank moet gaan, en nog enkele uitzonderingen. Je mag alleen naar je werk rijden als je op een werkplek werkt die als noodzakelijk is aangemerkt, en daarom vrijgesteld is van de lockdown. Om te garanderen dat de lockdown wordt eerbiedigd, zijn er veel controleposten van de politie op straat. Wie zich niet aan de instructies houdt, krijgt een boete. Helaas zijn er altijd mensen die denken dat ze de instructies niet hoeven op te volgen.

Hier in Modi’in was het vanmorgen vroeg erg rustig.

Video: Het uitzicht vanuit onze tuin,vanmorgen vroeg. Het is bijna net zo rustig als op Yom Kippoer.

Zojuist werd in de nieuwsberichten gemeld, dat de lockdown waarschijnlijk veel langer dan twee weken zal duren, minstens een maand. Wel, ik ben erg benieuwd hoe het nu verder gaat. Hoe het ook zij, wij bij Israel Today werken ook tijdens deze lockdown gewoon door, net als tijdens de eerste lockdown een half jaar geleden.
En nu naar het weer, het zou wat meer ‘herfstig’ kunnen worden. Precies op tijd voor het Loofhuttenfeest, Soekot, dat vrijdagavond begint.

Het weer voor vandaag in Israël
Helder tot gedeeltelijk bewolkt met een lichte daling van temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 32 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be’er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is anderhalve centimeter gedaald en ligt nu op 209,74 m beneden de zeespiegel, 94 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige dinsdag, blijf gezond.

Shalom uit Modi’in,

Dov