Groeten uit Israël – Van Eilat naar Jeruzalem

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Samuel Pantaleoni |

Toen ik eind november j.l. in Israël aankwam om als vrijwilliger in Eilat te werken en om het land te leren kennen, had ik nooit kunnen denken dat ik maanden later in een wereldwijde epidemie terecht zou komen.
Af en toe denk je terug aan de ‘zorgeloze’ tijden van vóór de Corona-crisis, toen je zonder belemmeringen naar het strand kon gaan, niet altijd met een mondkapje hoefde te lopen en de algemene sfeer meer ontspannen was.

In Eilat was je voortdurend omringd door toeristen uit de hele wereld en ik kon met iedereen in het Engels of het Duits communiceren, omdat ik geen Hebreeuws kende.

De strandboulevard was ‘s avonds altijd druk, niet alleen met toeristen, maar ook de bewoners van Eilat waren na hun werk vaak op het strand te vinden.
We maakten ook verschillende reizen in de woestijn, wandelden kleine delen van de ‘Israël-Trail’ en we hadden ook een korte uitstap naar Egypte gepland, maar op dat moment bereikte de crisis ook Israël.

Het strand van Eilat wacht hier nog op bezoekers, maar sinds woensdag mocgen bezoekers weer naar het strand gaan. (Foto: Yossi Zeliger/Flash90)

Mijn werk in een klein hostel, waar ik veel contact had met allerlei mensen, veranderde aanzienlijk de afgelopen twee maanden, omdat ik in die periode bijna uitsluitend contact had met de verkoper in de supermarkt.

Nu aan het begin van de zomer, die ook in de Europese landen begint, kunnen we alleen maar hopen dat deze crisis in omvang zal afnemen. En dat de mensen weer voorzichtig kunnen reizen en op vakantie kunnen gaan. Het is duidelijk merkbaar hoeveel toeristen en bezoekers hun reis hebben afgezegd, want de straten zijn bij lange na niet meer zo druk als voorheen, of het nu hier in Jeruzalem, Tel Aviv of in Eilat is. En, omdat het zo prettig is om weer de straat op te mogen gaan, vergeet je al snel dat velen door de Corona-crisis nu hun baan hebben verloren.

Het heeft mij in het afgelopen half jaar niet ontbroken aan afwisseling. Ik denk dat het vastzitten in een ander land tijdens een dergelijke crisis ook een ervaring is, niet noodzakelijkerwijs de meest prettige, maar wel leerzaam. En werken hier in Israël, of het nu in een hostel in het slaperige Eilat is, of in het kantoor van Israel Today in het centrum van het drukke Jeruzalem, is een waardevolle ervaring waar ik met plezier op terug zal kijken.

Zicht op Eilat. (Foto: Samuel Pantaleoni)

Het weer voor vandaag in Israël:
Alsof de winter voor een kort ogenblik is terugge­keerd, kunnen er in het noorden en het midden van het land plaatselijke regen- of onweersbuien voorkomen, en de wind is krachtig. In de Jordaanvallei, de Judese woestijn en bij de Rode Zee bestaat het gevaar van plotselinge overstromingen. De temperaturen dalen nog steeds en zullen nu te laag zijn voor de tijd van het jaar.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 19 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 25 graden, Dode Zee 30 graden, Be’er Sheva 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde met een centimeter gedaald en ligt nu op 208,92 m onder de zeespiegel, er ontbreekt 12 centimeter tot aan de bovengrens!

Namens Israel Today wensen wij, Samuel en Nathalia, u vandaag een prettige zondag toe.

Shalom uit Jeruzalem,


Samuel en Nathalia