Groeten uit Israël – Van bierbuik naar boksbuik

 

Door Michael Selutin |

Loofhutten in Bet Shemesh. De balkons zijn zo geplaatst, dat elke soekah uitzicht heeft op de sterrenhemel. (Foto: Ya’akov Lederman/Flash90)

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Elk kind is uniek, met zijn eigen karakter en persoon­lijkheid. Onze drie dochters zijn echter heel erg verschil­lend en lijken zelfs nauwelijks op elkaar. Ze hebben niet dezelfde smaak, behalve ten aanzien van zoetigheid. De een houdt van pasta, de ander niet maar wel van kip en de derde eet eigenlijk alles en is de enige die er niet ondervoed uitziet volgens haar grootouders. Hoewel alle drie de meisjes hetzelfde eten krijgen, slaagt alleen Naomi er in haar bord leeg te eten, terwijl Sarah en Racheli lusteloos in hun eten roeren als het geen pasta bolognese of pizza is.

Naast hun liefde voor zoetigheid hebben mijn drie dochters één ding gemeen: ze spelen graag met me. Ik heb al eens beschreven hoe wij ‘shtoejes‘ spelen, maar dit spel heeft zich nu uitgebreid tot ons hele dagelijkse leven, wat vooral merkbaar is tijdens het Loof­hutten­feest.

Ik moet toegeven dat het ook mijn eigen schuld is, want ik ben nogal wat aangekomen in de maanden dat we veel lockdowns hadden. Mijn buik is echt fascinerend voor de meisjes en vooral kleine Naomi (4) maakt vaak en graag opmerkingen,

‘Wow, wat hebt u een grote buik!’

Dan kijkt ze er bewonderend naar, alsof ze wil contro­leren of hij wel echt is. Racheli (5) daartegenover, is niet zo zachtaardig, ze heeft een meer agressieve persoon­lijkheid en komt soms gewoon naar me toe stormen en begint dan op mijn buik te slaan alsof het een boksbal is. Ik begrijp dat zo’n boksbuik verleidelijk is, die gewoon uitnodigt om er op te slaan, maar als dat onverwacht gebeurt, doet zelfs een stoot mijn dochtertje een beetje pijn. Sarah (7) begint niet uit zichzelf op mijn buik te boksen, maar als ze Naomi of Racheli er zo veel plezier mee ziet hebben, doet ze ook graag mee en dan moet ik het opnemen tegen de drie superhelden die de wereld willen redden van de grote blob.

De binnenkant van een soekah in de orthodoxe wijk Mea Shearim in Jeruzalem. (Foto: Flash90)

Nu, tijdens het Loofhuttenfeest, wordt ons opgedragen om in de soekah op ons balkon te vertoeven, alsof het onze flat is. Dus soms lig ik daar gewoon op het opklap­bed en denk na over heilige onder­werpen, tot er plotseling een horde kleine meisjes op me af komt stormen die mijn meditatie onderbreekt.

‘Een papa die gewoon maar wat ligt te luieren, vraagt er toch gewoon om om aangepakt te worden’, denken ze waar­schijnlijk bij zichzelf, en ze springen op mijn buik en raken dan enorm opgewonden. Ik pik dat natuurlijk niet en vecht terug met kietel aanvallen. Dit gaat zo door tot de keurigste vrouw van alle vrouwen komt aanrennen en ons stevig toespreekt:

‘Wat een puinhoop! Wat zullen de buren wel niet denken als ze je zo horen schreeuwen!’

Het is goed dat er ook een verstandige stem in ons gezin aanwezig is, uitgeput rapen we de omver geworpen stoelen weer op, terwijl we elkaar argwanend in de gaten houden om te zien of iemand misschien weer een gevecht begint.

Natuurlijk geniet ik er ook van om met de meisjes te dollen, dat is veel beter dan met hen over pony’s te praten of hen te dwingen de boel op te ruimen. Het is ook een goed excuus om mijn dieet nog even uit te kunnen stellen. En nu naar het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Half tot zwaar bewolkt en merkbaar koeler. Tot in de namiddag kunnen er verspreide buien voorkomen in het noorden tot in de noordelijke Negev. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 22 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 30 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Be’er Sheva 27 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is verder gedaald en staat nu op 210,255 meter beneden de zeespiegel, dat is 1,455 meter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettig weekeinde, een gelukkig Loof­hutten­feest en een gezegende Shabbat. Het ga u goed.

Shabbat Shalom en Chag Sukkot Sameach vanuit Bet Shemesh,

Michael