Groeten uit Israël – Vakantie met een vraagteken

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Stelt u zich eens voor, u hebt voor het eerst sinds lange tijd eindelijk een vakantie geboekt in een van de meest populaire vakantiebestemmingen. U hebt er lang voor gespaard om een kamer te kunnen boeken in een goed hotel met uitzicht op de zee. Opgetogen verkent u de omgeving en waar u in de avond wilt uitgaan, want er zijn zoveel mogelijkheden. En vandaag is de vakantie dan eindelijk begonnen, u hebt er vanwege de corona-crisis lang op moeten wachten. Maar dan, slechts enkele uren voordat u vertrekt, hoort u op het nieuws dat er uitgerekend in uw vakantiebestemming een avondklok zal worden ingesteld. Dus wat nu?

Dit is precies de situatie waarin veel Israëli’s zich vandaag bevinden, die nu op vakantie naar Eilat willen, en niet weten of ze nu moeten gaan of dat ze hun vakantie beter voor onbepaalde tijd kunnen uitstellen. Ik schreef gisteren over het plan voor een nachtelijke avondklok. Eigenlijk zou de avondklok om 19 uur gisteravond ingesteld worden. Maar zoals het hier bij ons gaat, heeft de regering nog steeds moeite met het nemen van beslissingen. Zelfs nu, net voor 9 uur ‘s ochtends, hebben ze nog steeds niet besloten in welke steden de avondklok ingesteld zal worden. De vakantiestad Eilat staat sinds gisteren op de lijst van de zogenaamde ‘rode’ steden, hoewel het tot een paar dagen geleden nog als een ‘groene’ stad werd aangemerkt. De hotels in Eilat zijn voor 80 procent volgeboekt. Een avondklok ‘s avonds en ‘s nachts zou het toerisme in deze stad de nek omdraaien. Niemand zal daar blijven als je ‘s avonds het hotel niet mag verlaten, daarvoor heb je het geld voor deze vakantie niet gespaard.

Op vakantie! Of toch niet? Passagiers stappen in het vliegtuig naar Eilat. (Foto: Yossi Zeliger/Flash90)

De burgemeester van Eilat probeert alles in het werk te stellen om de besluitvormers ervan te overtuigen Eilat van de lijst van ‘rode’ steden te verwijderen. De stad begint net te herstellen van de afsluiting tijdens de eerste golf, de gevreesde avondklok zou de stad veel schade berokkenen.

Nieuw recordaantal besmettingen
Ondertussen blijft het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen stijgen. Vandaag werd een nieuw record gevestigd met 3392 nieuwe coronagevallen. Veel mensen denken dat een nachtelijke avondklok nutteloos zal zijn, omdat je overdag met het virus besmet kunt raken als alle winkels en winkelcentra open zijn. Verder wordt er nog gesproken over een totale lockdown in de periode van de Hoge Feestdagen. Of dat ook daad­werkelijk gaat gebeuren, zal donderdag worden besloten.

Zonder avondklok – Hotels aan de Dode Zee (Foto: Aharon Krohn/Flash90)

Ja, we bevinden ons nog steeds in een lastige situatie. Desondanks heb ik vandaag mijjn dochter met haar vriend naar de bus gebracht, zij hebben een korte vakantie aan de Dode Zee geboekt. Het is veel dichterbij dan Eilat en er is geen risico van een avondklok, want er zijn daar alleen hotels en het is geen stad. Het zal geen normale hotelvakantie worden, want het zwembad is gesloten en de maaltijden worden aan elke gast persoonlijk uitgeserveerd. Maar dat maakt hen niet uit. Ik ben blij voor mijn dochter dat ze tijdens deze Corona­periode toch nog iets leuks kan doen.

Waarom ben ik zelf daar eigenlijk al zo lang niet meer geweest? Zo is het nu eenmaal als je zo dicht bij populaire vakantie­plekken woont. Omdat je weet dat je daar altijd naar toe kunt gaan, doe je het uiteindelijk bijna nooit. Het is hetzelfde met de Oude Stad van Jeruzalem en met de Westelijke Muur. Ik kom daar veel te weinig. Ik moet dat gaan veranderen en jullie, beste lezers, gaan dan met mij mee, oké?

Maar eerst moet het een beetje afkoelen. De huidige hittegolf zal zeker tot het weekeinde duren. Maar misschien kunnen we de wandeling naar de Klaagmuur maken ‘na de Feestdagen’. En nu het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Over het algemeen helder met een verdere lichte daling van temperatuur in het binnenland en in de bergen. Het blijft warm en droog, aan de kust benauwd. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 34 graden, Tel Aviv 32 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Be’er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209.565 m beneden de zeespiegel, dat is 76,5 centimeter beneden de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige dinsdag toe. Blijf gezond.

Shalom uit Modi’in,

Dov