Groeten uit Israël – Vakantie in het buitenland? Waarom eigenlijk?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Is het niet verbazingwekkend hoe snel de tijd verstrijkt? Het is alweer woensdag en het is alsof ik het weekeinde al voel aankomen. Vanaf morgen gaan we elkaar alweer ‘Shabbat Shalom’ wensen. Ik denk dat het er aan ligt, dat iedereen verlangt naar de Shabbat, het weekeinde. Mij werd zelfs een keer al op woensdagavond ‘Shabbat shalom’ toegewenst. Dat was in de supermarkt waar ik mijn eerste boodschappen voor het weekeinde had gedaan. Ik ben gelukkig niet de enige, dacht ik toen. Veel mensen beginnen al op woensdag met de voorbereidingen voor het weekend.

Deze keer verwachten we onze zoon met zijn vriendin weer uit Tel Aviv. Hij bleef vorige week liever thuis omdat hij veel mensen had ontmoet tijdens een ééndaagse reservisten-opkomst van zijn legereenheid. Helaas waren er daar enkele gevallen van een corona besmetting geconstateerd. Dus hij wachtte liever een week om ons niet in gevaar te brengen. Ja, dat behoort bij het leven met Corona.

We zijn er aan gewend geraakt, ik zie elke dag de getallen van de nieuwe besmettingen, die op TV worden getoond in mooi opgemaakte tabellen, net zoals de actuele cijfers van de beurs en het weer worden getoond. Corona, ons dagelijkse leven.

Begin deze week moesten mijn vrouw en ik iets doen in Jeruzalem. Toen we daarmee klaar waren, wilden we nog even een wandeling maken. We werden vergezeld door onze dochter. We reden dus de stad in en gingen naar de Machane Jehuda markt, die ik eigenlijk alleen van overdag ken, niet van ‘s avonds. Ik kan me de laatste keer niet heugen dat ik rond 20 uur op deze markt was.

Toen we daar aankwamen, was de sfeer heel anders dan overdag. Ik wist al dat de markt ‘s avonds van gezicht veranderde, maar ik was toch onder de indruk.

De Machane Jehuda Markt in de avonf. (Video: Dov Eilon)

Overal in de gangpaden van de markt werden tafels opgesteld. De hele markt werd één grote kroeg. Muziek kwam vanuit uit elke hoek. Hier en daar zag ik zelfs wat mensen dansen, precies op de plaats waar ik meestal mijn vis voor de Shabbat koop.

We hadden een beetje trek en zagen een plek we wat te eten konden halen. Vóór de ingang van de markt in Agrippastraat zagen we een nieuw gebouw met een nieuw restaurant dat ik nog niet eerder had gezien. ‘Latin Street Food’ is daar in het Engels op de gevel geschreven. Zuid-Amerikaanse muziek klonk ons tegemoet. Opeens was Jeruzalem weg, ik hoorde alleen nog maar Spaans.

Omleiding naar Zuid-Amerika (Foto: Dov Eilon)

Het eten was er erg lekker. Het was de eerste keer sinds maart dat we weer in een restaurant zaten. We hadden het gevoel dat we op reis waren in het buitenland, misschien missen we de vakantie in het buitenland wel een beetje. Na een paar foto’s keerden we terug naar ons Jeruzalem, dat zich die avond in een heel ander licht liet zien.

Ik denk dat we nu weer wat vaker samen ergens naartoe gaan. Er zijn zóveel mogelijkheden in ons land. Wanneer was het de laatste keer dat ik bij de Dode Zee of bij het Meer van Galilea was? Ik zeg het je niet, ik schaam me er bijna voor.

Hoe dan ook, dit Corona-tijdperk is een prachtige gelegenheid om ons eigen land beter te leren kennen, dat zult u wel met me eens zijn. Daarom moeten we er in deze tijd het beste van proberen te maken. En totdat u ons eindelijk weer hier in Israël kunt bezoeken, zullen we proberen ons land zo dicht mogelijk bij u te brengen.

Jeruzalem in de avond (Foto: Dov Eilon)

Het weer voor vandaag in Israël
Deels bewolkt tot helder en vooral in het binnenland en in de bergen eindelijk wat koeler, dat wil zeggen minder heet. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209,41 m beneden de zeespiegel, 61 centimeter onder de bovengrens!

Trouwens, voor de Duits– en Engelstalige lezers bieden wij vandaag tot de middag gratis toegang tot al onze content op deze website. U kunt het ledengedeelte en ons tijdschrift-archief van de afgelopen jaren daarmee raadplegen.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige woensdag toe. Blijf gezond!

Shalom uit Modi’in!

Dov