Groeten uit Israël – Vaccinaties lijken een afstudeerfeest

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Gisteren was het voor ons in Israël een heel bijzondere dag. De verslaggevers van de verschillende televisie­stations, die in verband met de inentingen tegen Corona naar allerlei zieken­huizen en naar de speciaal opgerichte inentings­centra werden gestuurd, begroetten de kijkers met een ‘Chag Sameach’, oftewel ‘prettige feestdagen!’ Ja, de start van de inentingen tegen Corona werd gisteren gevierd. De vaccinaties werden live uitgezonden. De zender Channel 12 zond het avondnieuws uit vanuit een ziekenhuis. Tijdens de uitzending werd ook een studiogast ingeënt tegen Corona. De stemming was erg feestelijk.

In het Ichelov-ziekenhuis in Tel Aviv werd de start van de inentingscampagne met een ware vreugdedans begeleid.

De stemming in het land werd door sommigen beschreven als vergelijkbaar met de stemming die er heerst aan het einde van een schooljaar, ‘Avirat sof Kurs’ (אווירת סוף קורס) zoals het in het Hebreeuws wordt genoemd. Het is een term die hier meteen wordt begrepen. Dus hiermee heb ik ook een kleine Hebreeuwse les in dit artikel opgenomen.

En op het moment dat ik deze regels schrijf, wordt de inenting van de in Israël zeer bekende kok Chaim Cohen op televisie uitgezonden, tijdens een ontbijt-televisie­programma.

‘Ik voelde niets…’ – aldus de bekende chef-kok Chaim Cohen na de inenting.

Chaim Cohen is gedurende dit gehele Corona jaar een van de bekendste woordvoerders geweest van de restaurants, die sterk onder de beperkende maatregelen in de strijd tegen Corona hebben geleden, en nog steeds lijden. Immers, geen enkel restaurant kan blijven bestaan, wanneer gedurende zo’n lange periode uitsluitend afhaal­maaltijden mogen worden verkocht.

Maar het zijn niet alleen de restaurants die het slachtoffer zijn geworden van het Coronavirus, dus slachtoffers van de beperkingen in de strijd tegen Corona, of slachtoffers van de besluiteloosheid van onze regering. Echter, de situatie is in andere landen nauwelijks beter, zoals u, beste lezers, ongetwijfeld kunt bevestigen. Hier in Israël hebben tienduizenden bedrijven de crisis niet overleefd, ik heb daar een aantal artikelen over geschreven. (De nieuwsregel onderaan op het scherm is helaas erg triest, over de vrouw die in noord Samaria werd vermoord).

En ondanks de positieve stemming tijdens het begin van de vaccinaties, zijn de zaken nog steeds verre van rooskleurig in ons land. Het coronavirus blijft zich verspreiden, met gisteren opnieuw 2821 mensen die met het virus besmet zijn geraakt. Als gevolg daarvan staan we nu mogelijk voor een derde, en hopelijk laatste lockdown, terwijl de winkelcentra nog maar net hun deuren weer mochten openen. Nu moeten mogelijk binnenkort alle winkels, ook die aan de straten gelegen zijn, weer worden gesloten.

Passagiers uit Groot-Brittannië, Dene­marken en Zuid-Afrika eerst naar een quarantaine­-hotel
Er werd zelfs melding gemaakt van een mogelijke sluiting van luchthaven Ben Goerion. De reden hiervoor is de mutatie van het coronavirus hetwelk in Engeland werd ontdekt. Daarom is gisteren besloten, dat alle passagiers uit Groot-Brittannië, Dene­marken en Zuid-Afrika onmiddellijk na de landing in Israël voor een periode van twee weken naar een quarantaine­-hotel worden gestuurd. Degenen die weigeren zullen terug moeten vliegen. Niet prettig om tegen je zin naar een hotel te worden gebracht, begeleid door de politie. Maar wat is er nog aangenaam in deze tijd van Corona?

Gisteravond, vanuit het vliegtuig rechtstreeks naar het Corona-hotel in Jeruzalem. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90).

Laten we proberen optimistisch te blijven. Hopelijk is de vaccinatie echt het begin van het einde van het Corona-tijdperk. 2020 is bijna voorbij, 2021 moet echt een beter jaar worden.

Ik zal een andere keer berichten over alle politieke drama’s en de laatste pogingen om de vierde verkie­zingen binnen twee jaar te voorkomen. Het is allemaal nogal chaotisch hier. Dus we kunnen nu beter over het weer praten.

Het weer voor vandaag in Israël
Nu de winter officieel is begonnen, wordt ons een zonnige dag beloofd. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 17 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Be’er Sheva 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea ligt onveranderd op 209,90 m beneden de zeespiegel, dat is 110 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige dag toe. Blijf gezond. Ik probeer nu een afspraak te maken voor mijn inenting.

Shalom uit Modi’in,

Dov