Groeten uit Israël – Vaarwel Donald Trump

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Ik begroet u aan het begin van weer een nieuwe week. Achter ons ligt een week die we niet snel zullen vergeten, vermoed ik. Niet vanwege de Corona-crisis, die de laatste tijd wat op de achtergrond is geraakt, waar ik overigens niet rouwig om ben. Het waren de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten die ons hebben afgeleid van onze eigen problemen. Het nieuws op televisie ging over niets anders. Het enige waar iedereen hier over sprak was het naderende einde van het Donald Trump-tijdperk. En sinds gistermiddag weten we zeker, dat Donald Trump na vier jaar het Witte Huis weer zal moeten verlaten.

Toen op de televisie de eerste beelden werden uitgezonden van de feestvreugde in de straten van de VS, over de verkiezing van Joe Biden tot volgende president, hoorde ik ook hier in Modi’in het ritmische getoeter van auto’s die aan onze tuin voorbijreden. Was men hier dus ook blij met de nederlaag van Donald Trump? Ik denk het wel, tenminste, in elk geval de chauffeurs van de auto’s die een claxon-concert voor ons huis hadden georganiseerd. Ze waren op weg naar Jeruzalem, zoals elke week, om te demonstreren tegen Benjamin Netanyahu. Ik moet toegeven dat deze demonstranten een zeer indrukwekkende volharding aan de dag leggen. Volgens de televisie zijn deze anti-Bibi demonstraties al 20 weken aan de gang. En Trump’s nederlaag kwam voor hen zeer gelegen.

‘Trump is weg, nu is het Bibi’s beurt’, scandeerden demonstranten gisteren buiten Netanyahu’s officiële residentie in Jeruzalem. (Foto: Hadas Parush/Flash90).

Nu zal Netanyahu het zonder zijn goede vriend Donald Trump moeten doen. Precies vier jaar geleden, toen Trump verrassend genoeg de verkiezingen won, waren we hier in Israël in de zevende hemel. Men kon nauwelijks bevroeden welke bijzondere dingen er allemaal stonden te gebeuren. En inderdaad, Donald Trump heeft veel gedaan voor Israël. Hij heeft Jeruzalem erkend als de hoofdstad van Israël, de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem verplaatst, de Golanhoogten als Israëlisch grond­gebied erkend, als dank waarvoor een neder­zetting nu zijn naam draagt, hoewel deze neder­zetting nog moet worden gebouwd.

Maar nu breekt een nieuw tijdperk aan. En weet u, misschien zal het de komende jaren veel minder erg zijn als sommige Trump-supporters vrezen. Joe Biden wordt beschouwd als een goede vriend van Israël en ook van Netanyahu. Hij kent de Joodse Staat beter dan bijna elke andere Amerikaanse president die hem is voorgegaan. Hij ontmoette zelfs als dertigjarige de toenmalige premier Golda Meir, kort voor het uitbreken van de Jom Kippoer-oorlog. Hij en Netanyahu kennen elkaar al zo’n 40 jaar, zoals Netanyahu vandaag ook al op Twitter vermeldde, toen hij hem met enige vertraging feliciteerde met zijn verkiezings­overwinning.

Dus ik ben veel minder pessimistisch als wellicht sommigen van de Trump-supporters. Natuurlijk heeft Trump enorm veel voor ons gedaan, maar er is ook een andere kant aan Trump, en die vind ik veel minder prettig, ja, soms maakte dat me zelfs een beetje bang. Ik denk dat de acht jaar met Obama eindelijk voorbij zijn, en dat veel zaken met Biden eenvoudiger zullen liggen, omdat hij een echte vriend van Israël is, maar met enigszins andere ideeën over hoe conflicten zouden moeten worden opgelost. Laten we hem een kans geven.

Ik moest een beetje lachen toen ik Machmoud Abbas hoorde zeggen dat als Biden tot president van de VS wordt gekozen, hij de veiligheids­coördinatie met Israël zal hervatten. Dat is in zekere zin ook logisch; hij wil de zaken niet voor zichzelf bederven met deze nieuwe president, want de Palestijnse Autoriteit wil de hulpfondsen die Trump heeft stopgezet, graag weer ontvangen. Ik ben benieuwd hoe Biden zich zal gaan opstellen inzake de ‘Palestijnse zaak’.

Met dit lichte optimisme bedank ik Donald Trump nogmaals voor de dienst die hij ons heeft bewezen, en ik hoop dat hij zijn nederlaag uiteindelijk met waardigheid zal accepteren, of overdrijf ik nu? En nu naar het weer.

In Eilat blijft het zomers warm. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt met temperaturen die normaal zijn voor de tijd van het jaar. In de noordelijke bergen waait een sterke oostenwind. In het noordoosten kunnen er nog plaatselijk regenbuien voorkomen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 20 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 29 graden, aan de Dode Zee 27 graden, Be’er Sheva 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en wordt aangegeven op 209,975 m beneden de zeespiegel. Eindelijk stijgt het waterpeil weer. Het peil staat nu 117,5 centimeter onder de bovengrens.

Ik wens u namens de gehele redactie van Israel Today een prettige zondag toe. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov