Groeten uit Israël – Uittocht uit deze politieke impasse

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

De Seder-avond is weer voorbij. Maar zelfs twee dagen later, voel ik deze avond nog in mijn hele lichaam. Aangezien wij dit jaar weer de op de gebruikelijke manier Pesach konden vieren, d.w.z. dat maximaal 20 personen gezamenlijk aan de feesttafel mochten zitten, wat voor ons gezin echt voldoende is, waren de voorbereidingen voor deze viering weer zoals gebruikelijk in de tijd vóór Corona. De voorbereidingen waren weer vermoeiend.

Aangezien wij de gastheer waren, vergde dat natuurlijk veel voorbereidingen. Deze begonnen al vorige week toen ik, na onze redactie­vergadering in Jeruzalem, naar de Machane Yehoeda markt ging om inkopen te doen voor het feest op de Sederavond. Maar het echte harde werken begon pas thuis. Zoals mijn collega Michael u in zijn artikelen heeft uitgelegd, is er veel te doen in huis om alles gereed te maken voor Pesach. En zo was het ook bij ons, ook al worden wij over het algemeen beschouwd als zogenaamde ‘chilonim’, oftewel niet-religieuze Joden. Ten aanzien van Pesach zitten we allemaal in hetzelfde schuitje, geloof me. De hele week vooraf­gaand aan de Seder­avond stond in het teken van deze Pesach-voor­berei­dingen, die vervolgens werden voort­gezet tot aan het begin van het lezen uit de Haggadah aan de feest­tafel, samen met de uitgenodigde familie. En dat is de reden, dat ik zelfs nu de Pesach­avond nog in mijn botten voel.

Onze Pesach tafel, eindelijk waren de voorbereidingen klaar. (Foto: Dov Eilon)

Ik kan nu de situatie van het volk Israël veel beter begrijpen, toen zij nog in Egypte waren en als slaven moesten werken. Echt, na al deze voor­berei­dingen voor Pesach, kan ik heel goed met hen meevoelen. En toen ik de Haggadah las, voelde ik de vreugde van het einde van al dit harde werken, en ik dacht aan het volk Israël dat eindelijk weer vrij was, nadat Mozes de zee had laten splijten. Ik kon de herwonnen vrijheid meevoelen en zong met gepast enthousiasme mee met de liederen in de Haggadah.

Maar natuurlijk deed ik dat niet alleen vanwege de vreugde over het einde van het harde werken voor Pesach, veel meer was ik heel blij dat we eindelijk weer met de hele familie bij elkaar konden zijn. Een jaar geleden waren we nog met z’n drieën, wat een beetje triest was. Nu was het eindelijk weer zoals het was vóór Corona. En daarbij kwam nog, dat onze zoon zich deze avond verloofde met zijn vriendin. Wat kunnen we ons nog meer wensen? Het was een heerlijke Pesachavond. Hoe dan ook is Pesach mijn favoriete feestdag, al moeten we er hard voor werken.

Net voor Pesach bezocht Netanyahu de Machane Yehoeda markt. Zal hij er uiteindelijk in slagen ons uit de politieke impasse te bevrijden? (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

En nu beginnen we, een dag later dan gewoonlijk, aan de nieuwe week, de week van Pesach, waarin alles wat rustiger is, omdat veel mensen deze week vakantie hebben genomen. Ik hoop dat onze politici de tijd aan de Pesachtafel hebben gebruikt om na te denken over een manier om ons land eindelijk uit deze politieke impasse te halen. Wie zal ons, het volk, uit deze malaise kunnen leiden, zoals Mozes dat indertijd deed? Om dat te kunnen verwezenlijken, moeten eerst alle tegenstrijdige meningen binnen ons volk opzij gezet worden, want alleen samen staan we sterk. Zullen onze politici dit ook begrijpen? Tijdens de verkiezingscampagne hebben zij zelf steeds opnieuw laten horen dat men zijn ego opzij moest zetten.

Maar het is altijd heel gemakkelijk om mooie woorden rond te strooien. Wat we nodig hebben is actie, en onze politici lijken het daar moeilijk mee te hebben. Na de week van Pesach zullen de besprekingen tussen de verschillende partijen hopelijk intensiever worden. Ik ben benieuwd wat er uit zal komen. Maar voor nu eerst naar het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Licht bewolkt en een beetje warmer, maar nog steeds te koel voor de tijd van het jaar. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Be’er Sheva 21 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is tijdens de feestdagen weer een halve centimeter gestegen en staat nu op 209,175 meter beneden de zeespiegel, dat is slechts 37,5 centimeter onder de bovengrens.

En nu wens ik u, namens de gehele redactie van Israel Today, een heerlijke maandag en een prettige Pesach-week toe. Het ga u goed.

Shalom en Chag Sameach vanuit Modi’in,

Dov