Groeten uit Israël – Uitstapje voor de lockdown inging

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Ayala Shalmayev |

We zitten, zoals u weet, weer opnieuw in een totale lock­down, maar ik schrijf nu liever over een ander onder­werp. Het is al een tijdje geleden, maar op de zaterdag voor de lockdown was het een prachtige zonnige dag en wisten we dat het onze laatste kans was om, vóór de lockdown, nog iets te gaan onder­nemen buiten onze nederzetting.

De avond ervoor belde mijn man twee bevriende families op en vroeg of ze met ons mee wilden, wat ze ook deden.

We zijn naar het Herodion gereden. Ik denk dat u allemaal wel bekend bent met Herodes de Grote.

Het Herodion ligt op een heuvel waar ooit een van Herodes’ grote vesting- en paleis­complexen stond. Dit is ook de plek waar hij uiteindelijk begraven is.

Herodes staat er onder andere om bekend dat hij de meest prachtige burchten/paleizen heeft laten bouwen. De meest bekende zijn Massada, nabij de Dode Zee, en Caesarea. Ook heeft hij de Tweede Tempel in Jeruzalem schitterend laten restaureren.

Zo zou Herodes’ tombe er uit gezien hebben. Het model bevindt zich op de heuvel.

Maar nu terug naar het Herodion. Het ligt 12 km ten zuiden van Jeruzalem en ten zuidoosten van Bethlehem. Vanaf het Herodion heb je een prachtig uitzicht op Jeruzalem, Bethlehem en als het helder weer is kun je zelfs de Dode Zee in de andere richting zien.

Aan de voet van het Herodion liet Herodes ook nog een paleis en andere gebouwen bouwen. Op deze foto zie je de resten daarvan. (Foto: Ayala Shalmayev).

En zo hebben we op het Herodion rondgelopen, en we hebben onder andere naar een korte film gekeken waarin de begrafenis van Herodes werd nagespeeld.

Vooral in de ondergrondse gangen in het Herodion hebben onze kinderen veel plezier gehad. (Foto: Ayala Shalmayev)

Daarna zijn we met onze vrienden naar Jeruzalem gegaan, waar ze wonen. We werden door hen getrakteerd op een aantal heel lekkere zelfgemaakte falafels. Het was leuk dat we zo konden genieten van deze laatste dag voor de lockdown. En nu wachten we op het einde van de lockdown en onze volgende kans om weer rond te kunnen reizen in dit prachtige land. Of het weer dan nog meewerkt, blijft echter de vraag. De winter zal zich waarschijnlijk in de komende dagen wel aandienen.


Video: Omdat u nu niet naar Israël kunt komen, kunt u hier in elk geval een virtuele wandeling maken over het Herodion. Sleep met de muis over de afbeelding om rondom te kijken.

Het weer voor vandaag in Israël
Ook vandaag zal het weer ongewoon warm zijn. Tegen de middag steekt de wind op en worden er regen en onweersbuien verwacht aan de kust. De winter komt er aan. Later vandaag zal de regen zich uitbreiden naar bijna alle delen van het land. In het zuiden kunnen ook plotselinge overstromingen voorkomen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 20 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Be’er Sheva 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea ligt onveranderd op 209,955 meter beneden de zeespiegel. Dat is 115,5 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige woensdag. Het ga u goed.

Shalom uit Na’ale,

Ayala