Groeten uit Israël – Uitstapje naar het noorden

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Ayala Shalmayev |

Ik denk met plezier terug aan het afgelopen weekeinde, want op Onafhankelijkheidsdag zijn we met onze vijf kinderen en twee andere gezinnen naar het noorden getrokken om eindelijk weer eens te gaan kamperen. Degenen onder u die net zoveel van kamperen houden als ik, kunnen zich voorstellen wat er allemaal moest worden ingepakt en voorbereid, vooral als je een groot gezin hebt. De bergen wasgoed na afloop zijn bijna niet te hanteren, maar hoeveel werk je voor en na het kamperen ook hebt – het is het meer dan waard!

Omdat we er vorig jaar jammer genoeg niet toe kwamen, wegens de lockdowns tijdens het goede seizoen, en door onze verhuizing tussendoor, waren we nu nog enthousiaster om eindelijk weer eens te gaan kamperen. We verlangden ernaar om de natuur in te gaan. En daarom hebben we gekozen voor puur natuur. Dat betekent dat onze bestemming niet een of ander park was, waar je officieel je tent mag neerzetten, maar gewoon ergens in de natuur, zonder toilet, zonder douche. En zo reden we naar het noorden en vonden ons plekje bij Kiriat Shmona, vlak naast de Jordaan. (Kiriat Shmona is de meest noordelijke stad vóór de grens met Libanon). We zetten onze tenten op en het avontuur begon.

Foto: Ayala Shalmayev

Vanuit onze tenten konden we de berg Hermon heel dichtbij zien liggen, en die was zelfs nog bedekt met wat sneeuw. Dat verklaarde de ijskoude temperatuur van het water! Maar desondanks sprongen we allemaal een paar keer in het koude water, echt allemaal, ook de kleinsten van drie en vier jaar. We hapten wat onbeheerst naar adem, want het water was echt heel koud.

Foto:Ayala Shalmayev

Maar je moest gewoon in beweging blijven en we raakten er zelfs bijna aan gewend. Overdag was de temperatuur rond de 34 graden en deze afkoeling deed ons echt heel goed. We genoten van donderdag tot zaterdag van gewoon niets doen, af en toe een vuurtje maken en barbecueën.

De barbecue hoort er echt bij. (Foto: Ayala Shalmayev)

Tot na middernacht zaten wij, volwassenen, rond het vuur te praten, genietend van de rust van de natuur en de heldere sterrenhemel. Alleen de jakhalzen leken dichtbij te zijn, maar dat stoorde ons niet. De kinderen vermaakten zich prima, er was geen moment dat ze niets te doen hadden. Zij maakten hengels van stokken met touwtjes en ‘visten’ urenlang, ze gaven de hoop niet op, ook al wilde er uiteindelijk geen enkele vis toehappen.

De weersverwachting gaf aan dat het zaterdag 36 graden zou worden, en aangezien het ‘s morgens direct al erg warm was, begonnen we meteen na zonsopgang met het afbreken van onze tenten. Daarna reden we verder naar het noorden, naar Mizpe Bnaia (מצפה בניה), een uitzichtpunt waar je de nabijgelegen huizen in Libanon kunt zien liggen, en een prachtig uitzicht hebt op de berg Hermon.

Mizpe Bnaia, met uitzicht op huizen in Libanon. (Foto: Ayala Shalmayev)

De berg Hermon met sneeuw op de achtergrond. (Foto: Ayala Shalmayev)

Het was zó warm dat we eigenlijk nog maar één ding konden bedenken: zwemmen in het Meer van Galilea! Dus reden we naar Tiberias, stopten bij een strand, pakten alle proviand weer uit, staken de barbecue aan en gingen eten, we rustten uit en zwommen in het meer. Toen de dag ten einde liep, gingen we op weg naar huis. Het waren onvergetelijk mooie dagen voor ons allemaal, een avontuur waar we met plezier aan zullen terugdenken.

Het Meer van Galilea. (Foto: Ayala Shalmayev)

En nu naar het weer:

Het weer voor vandaag in Israël
Helder tot licht bewolkt en geen noemenswaardige veranderingen in temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 23 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 28 graden, aan de Dode Zee 30 graden, Be’er Sheva 26 graden, Eilat aan de Rode Zee 31 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd gebleven op 209,10 meter beneden de zeespiegel, 30 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige donderdag. Het ga u goed.

Shalom uit Na’ale!

Ayala