Groeten uit Israël – Twee feestdagen direct na elkaar

Het weer voor vandaag in Israël

Door Michael Selutin |

Afbeelding: Orthodoxe Joodse mannen dompelen kookgerei in heet water om alle sporen van zuurdesem te verwijderen, als voorbereiding op Pesach. (Foto: David Cohen/Flash90)

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Joodse feestdagen zijn meestal heel mooi, vol blijdschap, diepzinnig, maar ook heel vermoeiend. Lange gebeden gevolgd door een lang feestmaal, de voorbe­reidingen daarvoor en het koken, het schoon­maken, de kinderen douchen en nog veel meer. Pesach is echter veel vermoeiender, omdat we dan ook nog ons hele huis van tevoren heel grondig moeten schoon­maken. Daarnaast moeten er bepaalde gerechten worden bereid, die staan beschreven in de ‘Pesach Haggadah‘, zeg maar de ‘handleiding’ voor deze feestdag. De Haggadah schrijft ook het verloop van het feest voor, dat tenminste twee uur duurt, en dan alleen als men zich echt haast.

Bij de maaltijd hoort ook het drinken van vier bekers wijn, wat voor mij niet gemakkelijk is, maar druivensap is ook toegestaan. Meestal drink ik de eerste twee bekers met wijn en ga dan over op sap, zodat ik niet aan tafel in slaap val. In slaap vallen aan de Pesach-tafel kan zeker gebeuren, want je bent dagen van tevoren bezig geweest om het huis te schrobben en tot aan de laatste seconden alles klaar te maken. Vaak zijn ouders helemaal ten einde raad aan de Pesach-tafel, terwijl ze proberen er vrolijk uit te zien, en dus een Pesach-show opvoeren in het belang van de kinderen.

De kinderen daarentegen hebben veel plezier met alle symbolische activiteiten die tezamen Pesach vormen. Soms eten ze iets op een bepaalde manier, soms dopen ze hun pink in hun wijn/sapglas en druppelen tien druppels op hun bord, soms zingen ze, soms verstoppen ze iets, enzovoort. Aangezien deze feestelijkheden soms tot diep in de avonduren voortduren, worden de kinderen natuurlijk moe en hangerig, maar zij willen niets missen en gedragen zich dan zoals hongerige, vermoeide kinderen doen. Het echte eten van het Pesach maal begint pas vrij laat, nadat we de Haggadah al behoorlijk ver hebben doorgenomen. Dus boven op de algemene vermoeidheid komt ook nog de honger.

Voordat we gaan eten, moet eerst uit de Haggadah worden gelezen. (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Zoals u ziet, is dit allemaal behoorlijk vermoeiend op Pesach, dat dit jaar op een zondag valt. Dat betekent dat Pesach begint op zaterdagavond, als de Shabbat voorbij is. Heb ik u al verteld dat de Shabbat ook al behoorlijk vermoeiend is? Het is net als Pesach, alleen wat beperkter. Op de Shabbat mogen we alles eten, maar we moeten ook koken, schoonmaken, kinderen douchen, enzovoort. Dus op de Shabbat vóór Pesach moet het appartement al op orde zijn voor Pesach, want op Shabbat mogen we verder geen voorbereidingen treffen en ook niet koken. Dus op vrijdag koken we voor die avond en voor de zaterdag en ook nog voor de zondag, inclusief alle speciale gerechten die voor Pesach nodig zijn. Ik begin al te transpireren als ik deze dingen opschrijf.

Dit alles heeft natuurlijk zijn Goddelijke oorsprong, en is niet gebaseerd op sadisme van Degene die dit voorschreef, maar is geworteld in diep spirituele redenen. Ten eerste is inspanning niet per definitie een slechte zaak, alle goede dingen vergen inspanning, las ik eens op Facebook (dus moet het waar zijn).
Ten tweede heb ik vorige week al gesuggereerd, dat we op deze manier niet alleen de theorie van de bevrijding uit de slavernij in Egypte overdenken, maar het ook zelf enigszins ervaren, om na alle inspanningen te genieten van de daarop volgende rust.

Ook de symboliek in alle activiteiten beïnvloedt het hele gezin op een onbewuste manier; het Pesachmaal is een ervaring die diep in het wezen van een mens indaalt. De benodigde inspanning is een belangrijk deel van de ervaring, net zoals een bergbeklimmer niet zal klagen dat het zo vermoeiend was om die hoge berg te beklim­men, in feite gaat het veelmeer om de beklim­ming, dan om op de top van de berg rond te lopen. Joodse feest­dagen zijn als het ware spirituele bergen, en het beklimmen ervan vergt fysieke inspanning.


Half tot zwaar bewolkt met verspreid voorkomende buien in het noorden en het midden van het land. Het blijft te koel voor de tijd van het jaar.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 11 graden, Tel Aviv 16 graden, Haifa 13 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 17 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Be’er Sheva 15 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gestegen en staat nu op 209,185 meter beneden de zeespiegel. Dat is slechts 38,5 centimeter onder de bovengrens.

En nu wens ik u, mede namens de hele redactie van Israel Today, een heerlijk weekeinde, een gezegende Shabbat en een gelukkig Pesach. We zijn vanaf maandag weer bij u terug. Het ga u goed.

Shabbat Shalom en Chag Pessach Sameach uit Bet Shemesh!

Michael