Groeten uit Israël – Tussen raketten en kaas

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Aan het begin van deze dag vind ik het eerlijk gezegd moeilijk om een begintekst voor mijn artikel te schrijven. Zelfs ‘goede’ morgen geeft me problemen. Natuurlijk wens ik u en ons allen een goede morgen, maar er is de afgelopen dagen erg weinig goeds gebeurd. Ik heb ook een probleem met mijn foto die ik hier altijd plaats. Ik kan niet glimlachen in dagen zoals deze, en doen alsof alles normaal is, wanneer de radio- en televisie-uitzendingen bijna elk half uur worden onderbroken door de raket­waar­schuwingen. Dus de foto van vandaag is een beetje serieuzer.

Zelfs nu, terwijl ik dit schrijf, komen er berichten binnen over een voltreffer op een huis in het grensgebied met Gaza. Het huis was gelukkig leeg, aangezien veel bewoners in het zuiden hun huizen hebben verlaten en naar een veiliger gebied zijn vertrokken, dat minder wordt bedreigd door de raketten uit Gaza.

Het lachen valt me zwaar deze dagen

Als alles normaal was, had ik u vandaag vast een en ander verteld over een prachtig weekeinde, wat langer dan normaal duurde door de vakantie in verband met Shavoe’ot. Maar op dit moment is bijna niets meer normaal. In de slaapkamer van onze zoon, die gelukkig het afgelopen weekeinde zijn vakantie bij ons kon doorbrengen (er zijn toch nog leuke dingen te melden), hebben we het raam bijna dicht gezet, evenals de stalen toegangsdeur, zodat we deze in geval van nood heel snel kunnen sluiten, want zijn slaapkamer is tevens onze bomvrije ruimte. In de afgelopen week moesten we er vier keer verblijven, om te wachten tot het gevaar geweken was. Het aantal van vier raketalarmen die er in Modi’in waren, viel eigenlijk nog erg mee, want bij onze zoon in Tel Aviv ging het raketalarm veel vaker af dan bij ons.

Ramat Gan, vorige week. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

In de wijdere omgeving van Tel Aviv is het risico veel groter om te worden getroffen door één van de honderden raketten, die dagelijks vanuit Gaza op ons worden afgevuurd. Ik werd me hiervan bewust tijdens de laatste Shabbat, toen een man gedood werd door een raket in Ramat Gan, een stad die dicht tegen Tel Aviv grenst, en waar de universiteit van onze dochter is gevestigd (zie foto hierboven). Dit had echt iedereen kunnen overkomen.

In het huis waar onze zoon woont is geen beveiligde kamer aanwezig, zoals dat in veel oudere huizen in Tel Aviv het geval is. Wanneer het raketalarm daar af gaat, ga je in het trappenhuis zitten en hoop je dat er niets gebeurt. Jammer dat we in een situatie verkeren waarin we over dit soort dingen moeten nadenken, als we een plaats kiezen waar we willen gaan wonen. Eigenlijk nogal vreemd, vindt u niet? In plaats van na te denken over de richting van het huis, moeten we ons afvragen waar in het land minder raketten op je kunnen vallen.

Het is rustig hier in Modi’in sinds donderdagavond. We hebben sindsdien geen sirenes meer gehoord. Wij schijnen het geluk te hebben, dat we voor de terroristen een niet zo interessant doelwit te zijn, ook al wonen wij dicht bij de luchthaven. Toch kon ik de ontploffingen van de antiraket-projectielen in dit weekeinde heel goed horen, maar slechts een paar kilometer bij ons vandaan was de situatie heel anders. Ook bij IKEA, amper 20 minuten met de auto bij ons vandaan, was een raket naar beneden gevallen, gelukkig zonder schade aan te richten.

En nu ligt er de grote vraag hoe er een einde aan deze puinhoop moet komen. In het nieuws heeft men het, net als tijdens Corona, weer over het beleid van terugkeer naar de normale gang van zaken. Wat een ironie. Wie denkt er vandaag de dag nog aan Corona in ons land…

Een raketinslag direct in de keuken, in Ashkelon, op de avond van Shavoe’ot. (Foto: Edi Israel/Flash90)

Maar ondanks alles, vierden we Shavoe’ot. Nu meer dan ooit, zou je kunnen zeggen. Zoals het deze feestdag betaamt, kregen we veel kaas en andere zuivelgerechten te eten. We hebben geprobeerd ons de vreugde niet te laten ontnemen. De TV stond natuurlijk de hele tijd aan. We hebben er het beste van gemaakt in deze niet zo gemakkelijke situatie. Op een of andere manier zijn wij Israëli’s daar bijzonder goed in. En daarom nu naar het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Overwegend zonnig met normale temperaturen voor de tijd van het jaar. De maximum temperaturen voor vandaag zijn als volgt: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 31 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Be’er Sheva 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is sinds vrijdag twee en een halve centimeter gedaald en staat nu op 209,235 meter beneden de zee­spiegel, dat is 43,5 centimeter onder de bovengrens.

In een kibboets in Emek Yizrael in het noorden, werd Shavoe’ot gevierd zoals het hoort. (Foto: Anat Hermony/Flash 90)

Wij hebben op onze Duitse en Engelse websites te maken gehad met veel cyberaanvallen, maar kunnen u toch voortdurend informeren over de situatie via ons Duitstalige Telegram-kanaal.
Een groot deel van dit nieuws vindt u ook terug in de Nederlandse blog We blijven u informeren over de situatie in Israël

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige dinsdag, misschien wordt het een heel goede dag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Modi’in,

Dov