Groeten uit Israël – Toe Bishvat, het Bomenfeest

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Ayala Shalmayev |

Vandaag vieren we het Joodse ‘Nieuwjaarsfeest van de Bomen’ – Toe Bishvat (טו בשבט) of ook wel het Feest van de Bomen, Chag ha’Ilanot (חג האילנות) genoemd. Toe Bishvat betekent de 15e van de maand Shvat. Op deze dag worden in heel Israël veel bomen geplant. Het is ook gebruikelijk om op dit feest een vrucht te eten die men in het nieuwe jaar nog niet heeft gegeten. Ook eet men dan de mooiste vruchten die dit land voortbrengt, voornamelijk van de ‘zeven soorten’, die in de Torah worden beschreven:

‘Want de HEERE, uw God, brengt u in een goed land: een land met waterbeken, bronnen en diepe wateren, die ontspringen in het dal en op het gebergte; een land met tarwe en gerst, wijnstokken, vijgenbomen en granaatappels; een land met olierijke olijfbomen en honing;’ (Deuteronomium 8:7-8 HSV).

De 15e van de maand Shvat markeert het einde van het regenseizoen en dus het begin van de ideale plantperiode in Israël. Toe Bishvat geeft dus het einde van de winter aan en symboliseert de bloei van Israël, maar ook de schoonheid van de natuur en, zoals eerder gezegd, de goede vruchten die haar bodem voortbrengt.

Gedroogde vruchten zijn vooral populair tijdens Toe Bishvat (Foto: Kobi Gideon/Flash90).

Terwijl mensen overal ter wereld klagen dat er steeds minder bomen zijn, is Israël een van de weinige landen, misschien het enige, waar het aantal geplante bomen in de loop van de tijd met een veelvoud is toegenomen. Het Joods Nationaal Fonds (Keren Kayemeth LeYisrael, JNF-KKL) heeft zich reeds in het begin van de 20e eeuw tot doel gesteld om veel bomen en bossen in Israël te planten. Dankzij wereldwijde donaties zijn er sinds 1901 via deze organisatie meer dan 240 miljoen bomen geplant in Israël!

Kinderen planten bomen in het natuurreservaat Oz Vegaon in Gush Etzion. (Foto: Gershon Elinson/Flash90).

Ook wij van Israel Today zijn gepassioneerd met het planten van bomen in Israël en met uw hulp hebben we sinds 2018 al 6600 olijfbomen geplant in de Negev. In maart zullen er tenminste weer 1200 bomen worden bijgeplant. Wanneer ook u een olijfboom op uw naam in de Negev wilt planten, kunt u hier meer informatie vinden.

Hoewel de 15e Shvat het einde van het regenseizoen symboliseert, hopen we nog steeds op overvloedige regens voordat we er maandenlang alleen maar van kunnen dromen. Of onze wens ook zal worden vervuld, kunt u nu lezen:

Het weer voor vandaag in Israël
In het noorden en midden van het land zullen er vandaag verspreid voorkomende buien vallen, die gepaard kunnen gaan met onweer. Aanzienlijk koeler.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 11 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 18 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Be’er Sheva 16 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gestegen en staat nu op 209,70 m beneden de zeespiegel. We zijn nog maar 90 centimeter verwijderd van de bovengrens!

Namens de hele redactie van Israel Today wens ik u nu een gezegende dag toe en groet u hartelijk vanuit Na’ale,

Ayala