Groeten uit Israël – ‘Thuis – druk’

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Deze week loopt weer ten einde, het weekeinde en de Shabbat staan voor de deur. Degene die vooral uitkijkt naar het weekeinde in deze tijd, is onze jongste zoon, die de hele week op de legerbasis doorbrengt. Elke dag die voorbijgaat brengt hem een stukje dichter bij het weekeinde waar hij zo naar verlangt. In deze tijd leerde ik een nieuwe Hebreeuwse term, ‘לחץ בית Lachatz Bayit’, wat letterlijk vertaald ‘thuis-druk’ betekent, d.w.z. er is niets belangrijker voor een soldaat dan om eindelijk weer naar huis te gaan, en dan liefst wel zo snel mogelijk. Deze ‘thuis-druk’ heeft er vaak toe geleid dat ik direct in de auto moest stappen, om mijn zoon uit Jeruzalem op te halen, omdat daardoor de afstand en de tijd, totdat hij eindelijk weer op zijn kamer zou zijn, werd bekort. Ik had dit al met onze dochter meegemaakt; hoe dichter ze bij het einde van haar militaire diensttijd kwam, des te vaker moest ik snel naar haar basis rijden om haar op te halen.

Helaas heeft het leger haar eigen busvervoer voor de soldaten stopgezet, omdat ze daar misschien denken dat de Corona-crisis voorbij is. Voor mij nog steeds een onbegrijpelijke beslissing, want Corona is er nog steeds en heviger dan ooit. Ja, vandaag hebben we weer een nieuw record gebroken met betrekking tot het aantal nieuwe besmettingen in één dag. Gisteren hebben we het 3000-plafond doorbroken, bij 3074 mensen werd gisteren het Corona virus vastgesteld! En nu?

Onze regering, die zichzelf ook als de Corona-regering heeft bestempeld, omdat zij zich uitsluitend met de bestrijding van het Coronavirus bezig zou houden, lijkt de weg kwijt te zijn. Nieuwe verkiezingen zijn vermeden door het aannemen van een nieuwe wet, maar de spanning tussen Netanyahu en Gantz lijkt zo groot te zijn, dat ze gewoonweg niet in staat zijn aan één tafel te zitten. De regering is al meer dan vier weken niet in vergadering bijeen geweest.

Corona verkeerslichtsysteem
Het zogenaamde Corona-kabinet bestaat echter nog steeds, en dat komt één of twee keer per week bij elkaar om te bespreken hoe het nu verder moet. En dan hebben we ook nog onze ‘Corona – Verant­woorde­lijke’, van wie men veel had verwacht. Maar ook hij is geen tovenaar. Hij doet zijn uiterste best en zijn zogenaamde ‘verkeerslichtsysteem’ is door het Corona-kabinet goedgekeurd. Steden en gemeen­schappen worden gerangschikt in kleuren, in relatie tot de snelheid waarin nieuwe besmettingen plaats­vinden. Plaatsen waar het percentage bijzonder hoog is, worden ‘rode’ steden genoemd en plaatsen waar slechts zeer weinig mensen met het virus geïnfecteerd raken, zijn ‘groene’ steden. Daartussen zitten oranje en geel, dus is er eigenlijk geen sprake van een normaal verkeerslicht.

Maar helaas lukt het niet om een besluit te nemen over een programma van maatregelen, waardoor maatregelen nu achteraf ingevoerd worden en daar ligt de valkuil. De scholen in de ‘rode’ steden mochten niet worden geopend, maar sommige burgemeesters hebben de scholen op eigen initiatief geopend. Zo krijgen we dit probleem niet onder controle. Je kunt de te nemen maatregelen niet laten afhangen van hun politieke impact, en dat is nu juist precies wat hier steeds weer wordt gedaan.

Over ongeveer twee weken zullen we het het Joodse Nieuwjaar vieren. Als het zo doorgaat, is de kans groot dat we op de avond van het nieuwe jaar alleen aan de feesttafel zullen zitten. Dat wordt de komende week beslist, of misschien ook niet.

Aangezien mijn woonplaats Modi’in als een ‘groene stad’ is aangemerkt, zijn de beperkingen hier nu aanzienlijk versoepeld. Zelfs openlucht-evenementen zijn nu toegestaan. De stad reageerde snel en organiseerde gisteravond een openluchtconcert in ons populaire ‘Anabe Park‘. 650 gelukkige toeschouwers konden het concert van de Israëlische zanger Mosh ben Ari bijwonen. Het Corona-reglement schrijft echter wel voor dat je op je stoel moet blijven zitten; opstaan en dansen is niet toegestaan. Voor alle andere geïnteresseerden werd het evenement via Facebook uitgezonden.

Zojuist kreeg ik een telefoontje van mijn jongste zoon, zijn commandant laat hem eerder dan normaal naar huis gaan, hij lijkt te zijn gezwicht voor de sterke ‘thuis-druk’ van mijn zoon, aardig van hem. Laten we hopen dat de bus niet te vol is, want het aantal passagiers per bus is nog steeds beperkt.
En dan nu naar het weer. Het wordt steeds warmer:

Het is nog steeds zomer in Tel Aviv (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Er ligt een erg hete dag voor ons, vooral in het binnenland en in de bergen. Aan de kust zal het onaangenaam vochtig zijn. De zomer laat zich nog steeds zien. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 39 graden, Tel Aviv 32 graden, Haifa 33 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 46 graden, aan de Dode Zee 44 graden, Be’er Sheva 39 graden, Eilat aan de Rode Zee 43 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209.535 m beneden de zeespiegel, en ligt 73,5 centimeter onder de bovengrens!

Met behulp van onze uitstekende airconditioning ga ik proberen deze hitte zoveel mogelijk te negeren. Namens al mijn collega’s van Israel Today wens ik u vandaag een prachtige donderdag en nu alvast een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat. Morgenochtend zal mijn collega Michael Selutin u begroeten. Het ga u goed.

Shalom vanuit Modi’in,

Dov