Groeten uit Israël – Terug naar het normale leven?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

‘De terugkeer naar het nieuwe alledaagse leven’. Dat is de zin die in mijn hoofd bleef hangen nadat ik gisteren op TV een interview had gezien met een professor van een bekend ziekenhuis. Dagelijks vanaf 15 uur zijn op vrijwel alle TV zenders alleen nog maar nieuws­programma’s te zien. Elk programma heeft zich verzekerd van medische deskundigen, die nu dagelijks op de televisie verschijnen om aan de kijkers uitleg te geven over de huidige situatie. Je zou kunnen zeggen dat de artsen en professoren bekende beroemdheden zijn geworden. Ik ken ze nu bijna allemaal bij naam. Dat is toch eigenlijk vreemd, nietwaar? Als kind kende ik alle spelers van mijn favoriete team in de Duitse Bundesliga, en later leerde ik de namen van beroemde acteurs en zangers. En tegenwoordig zijn dat de artsen en het medisch personeel, die de leiding hebben in de strijd tegen Corona in onze ziekenhuizen.

Nou ja, eigenlijk geven ze helemaal geen leiding in deze strijd. Ik vergat onze politici te noemen, die geacht worden in deze crisis het advies van de professionals op te volgen. Maar helaas, zo werkt het niet. Alle voorstel­len en plannen van de medische deskundigen, die de beste voorstel­len doen om de strijd tegen Corona aan te pakken, worden door onze politici, waarvan de meesten geen medische deskun­digheid hebben, steeds weer tot bijna onher­kenbare besluiten vervormd, omwille van hun politieke belangen.

In de eindeloze vergaderingen van de regering, waar de aller­belang­rijkste beslissingen worden genomen, wordt vooral luidkeels gekibbeld. Het ego van elke politicus is schijnbaar belangrijker dan de zorg voor het welzijn van het volk. Gisteren was op het avondnieuws een opname van de laatste kabinets­vergadering te horen, waarin je het geschreeuw tussen onze politici kon beluisteren. In een kleuterschool is het rustiger.

Gisteren vond opnieuw een dergelijk ritueel plaats. De regering moest erover beslissen wanneer en hoe de lessen in de scholen weer hervat zouden worden. En ze kwamen uiteindelijk tot een besluit, ze besloten niets te besluiten en de vergadering uit te stellen tot vandaag.

Dus hoe zit het nu met de ‘terugkeer naar het nieuwe alledaagse leven’? Het betekent waarschijnlijk dat we op een gegeven moment weer zullen terugkeren naar een vorm van dagelijks leven, maar niet het dagelijkse leven dat we gewend waren vóór Corona. Hoe dan ook, ik ga vandaag voor het eerst in anderhalve maand terug naar Jeruzalem om onze redactievergadering bij te wonen, die we tot op heden vaak via Zoom hielden. De lockdown is nu voorbij, deze heeft niet veel opgeleverd. Ik denk dat we een andere manier moeten vinden om met de situatie om te gaan. Hoe eerder onze inentings­actie achter de rug is, hoe eerder we misschien kunnen beginnen met onze nieuwe dagelijkse routine. En hoe die er uit zal zien? Onze regering zal daar over gaan ruziën, in elk geval tot aan de verkiezingen. We zullen in de nabije toekomst waarschijnlijk nog wel meer optredens van beroemde artsen op TV zien, ook al luisteren onze politici daar nauwelijks naar.

Ik verheug me er op, Jeruzalem en de Jaffa Straat weer te zien. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90).

En nu, beste lezers, moet ik op weg naar Jeruzalem, want mijn bus wacht. Ik moet mijn RavKav kaart (OV chipkaart) nog zien te vinden, oh nee, die heb ik niet eens meer nodig. Want sinds enige tijd kunnen we met onze mobiele telefoons betalen. Ik hoef alleen maar de streepjescode op de bus te fotograferen met een speciale app en dat is het. Aan het eind van de maand komt er dan een afrekening. Ik ben benieuwd.

Morgen verzorg ik een aantal foto’s uit Jeruzalem. Ik ga een korte wandeling door de stad maken, ook al zijn de meeste winkels nog gesloten. We mogen wel ‘Take Away’ spullen kopen. Dat gaat goed in restaurants, maar met kleren en schoenen? Ik zal het vandaag eens gaan bekijken, maar nu eerst naar het weer.

Je mag alleen gekochte spullen afhalen in de winkels. Je krijgt ze bij de ingang. (Foto: Yossi Aloni/Flash90).

Het weer voor vandaag in Israël
Het weer kon niet mooier zijn voor een tripje naar Jeruzalem. Het zal overwegend zonnig zijn en zelfs de temperaturen doen ons al aan de lente denken.
De verwachte maximum temperaturen voor vandaag zijn als volgt: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Be’er Sheva 27 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde weer een centimeter gestegen en staat nu op 209,605 meter beneden de zeespiegel. Dat is slechts 80,5 centimeter onder de bovengrens!

De anemonen zijn al begonnen met bloeien (Foto: Gershon Elinson/Flash90).

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een heerlijke maandag. Maak er een goede van.

Shalom uit Modi’in,

Dov