Groeten uit Israël – Terug naar het leven van alledag

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Gisteren is het nieuwe academische studiejaar begonnen. Voor 350.000 studenten is het lange vakantie-semester nu voorbij. Voor ons ook, want onze dochter is één van die 350.000 studenten. Gisteren begon ze aan haar tweede jaar op het Shenkar College of Design. En dat betekent voor ons nu ook een terugkeer naar het alledaagse leven. Vanaf nu worden de wekkers weer gezet, want dit jaar studeert zij niet meer vanuit huis via Zoom. En dat betekent dat zij nu vrijwel iedere dag om half acht het huis verlaat, op weg naar het trein­station. Ik heb de OV maandkaart van mijn dochter op haar Rav Kav kaart (OV-chipkaart) gezet. Daarmee kan zij dan pendelen tussen Modi’in en Tel Aviv (inclusief de plaatsen rond Tel Aviv), zoveel als zij wil.

Ons huis wordt nu ook weer omgetoverd tot ontwerp­studio, met stoffen, scharen, naalden en meetlinten mooi uitge­spreid. Studeren aan de univer­siteit is mogelijk dankzij het zogenaamde ‘groene paspoort’, dat je in ons land ontvangt wanneer je je drie maal hebt laten vaccineren. Met dit groene paspoort wordt je toegelaten tot univer­siteiten en hoge­scholen. Ik weet, dat deze gang van zaken door sommige van onze lezers sterk wordt bekritiseerd, net zoals het hele vaccinatie-gebeuren. Maar daar heb ik al genoeg over geschreven, ik vertel u dit nu alleen om uit te leggen hoe wij, ondanks Corona, weer zijn terug­gekeerd naar ons dagelijks leven.

En geloof me, als je hier op stap bent, merk je bijna niets van Corona, alles is zoals het altijd was. Dat hebben wij in het week­einde ervaren, toen wij met onze dochter en oudste zoon een uitstapje maakten naar Jaffa, aan het einde van de vakantie­periode. Onze jongste zoon moest het week­einde op de basis blijven. Het was prachtig weer en daarom waren de straten in Jaffa ook vol met mensen. We liepen vanaf de kust richting Jaffa. Onze bestemming was de zogenaamde ‘Shoek Hapish­peshim’, vrij vertaald de ‘vlooienmarkt’.

Vlooienmarkt in Jaffa met veel oude spulletjes. (Foto: Dov Eilon)

Naast veel restaurants zijn er daar ook veel kraampjes en winkeltjes waar van alles te koop is. Ik heb een paar indrukken van ons uitstapje in een korte video vastgelegd. Zoals men zegt: ‘een foto zegt meer dan duizend woorden’, dus hier zijn enkele beelden van ons uitstapje in Jaffa tijdens dit weekeinde:

Daarna sloten we de dag af met een zoete lekkernij, Knafeh heet deze droom die uit de Arabische keuken komt, zoals zoveel andere heerlijke dingen.

Een heerlijke Knafeh met uitzicht op Tel Aviv. (Foto: Dov Eilon)

Het dagelijkse leven bij ons is dus terug, maar nu missen we de toeristen nog. Het is tijd om ze eindelijk weer binnen te laten in ons land. Zal dat in november gebeuren, zoals de minister van Toerisme heeft beloofd? Ik hoop dat we niet weer teleur­gesteld zullen worden. Er is echt geen reden meer om het land gesloten te houden voor toeristen. Tenslotte kunnen wij Israëli’s naar elke bestem­ming vliegen die we willen. En het weer is heel aangenaam in de herfst.

Het weer voor vandaag in Israël
Helder tot gedeeltelijk bewolkt en geen noemens­waardige verandering van temperatuur. In het midden en zuiden van het land kunnen in de loop van de ochtend enkele regen­druppels vallen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 37 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is verder gedaald en ligt nu op 210,375 meter beneden de zeespiegel, dat is 1,575 meter onder de bovengrens.

Uitzicht op Jaffa vanaf het strand. (Foto: Dov Eilon)

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige maandag. Hartelijk dank dat u ons volgt. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov