Groeten uit Israël – Terug naar de tulband?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Michael Selutin |

We hebben de Joden door de hele geschiedenis heen vaak kunnen herkennen aan hun kleding. Gewoonlijk werden zij gedwongen bepaalde kleding te dragen, waardoor zij als Joden herkenbaar waren. Maar vaak is het ook hun eigen wens geweest om zich op een bepaalde manier te kleden. De Joodse traditie leert dat God het de Israëlieten in Egypte zeer kwalijk nam dat zij zich anders kleedden dan hun gastvolk, en ook tegen­woor­dig bestaan er nog strikte kleding­voor­schriften, vooral voor de vrouwen. Het is vooral belangrijk voor hen om zich צנוע ‘tzanoe’a’ te kleden, dat wil zeggen, niet te pronken met hun charmes. Hetzelfde geldt voor mannen, maar wie zou een schaars geklede man sexy vinden, dus daarom ligt bij de man meer de nadruk op een respectabel uiterlijk.

‘Tzanoe’a’ kan worden vertaald als bescheiden of ingetogen, maar belangrijker dan het kledingvoorschrift betreft het de houding die, en het gedrag dat men moet aannemen. Men moet zichzelf zien als een spiritueel wezen en de lichamelijkheid op de achtergrond plaatsen, net zoals het Jodendom ernaar streeft de ziel in alle aspecten van het leven te versterken en het van nature overheersende lichaam terug te dringen.

Maar nu terug naar de kleding. Tegenwoordig zijn orthodoxe Joden niet alleen te her­kennen aan hun kippah (keppeltje), maar ook aan hun veelal zwart-witte kleding. Sommigen dragen bonthoeden, anderen dragen lange jassen, sommigen dragen elegante pakken, maar je kunt vrijwel altijd zien dat het orthodoxe Joden zijn en geen advocaten. Toen ik in 2007 in Israël kwam, schrok ik, net zoals het veel toeristen vergaat, van de mannen met lange baarden in hun dikke jassen die midden in de zomer in Jeruzalem rondliepen. Hoe het komt dat orthodoxe Joden tegenwoordig in Israël net zo rond­lopen als de Europeanen 200 jaar geleden, dat is een lang verhaal, maar het bereikt zijn doel, zij zijn namelijk herkenbaar als Joden.

Het feit dat deze kleding niet past in ons oosterse klimaat is een probleem dat in de zomer, in een over­volle bus, heel goed te ruiken is. Bedoeïenen kleden zich trouwens ook wat dikker en dragen geen korte broeken en slippers. Hun traditionele kleding doet zelfs denken aan die van de Bijbelse Israëlieten, en lijkt op de kleding van de Hoge­priester, als we deze, zoals in het Torah-gedeelte voor deze week ‘Tetzaweh’ (‘U zult bevelen’) wordt beschrevenin Exodus 28, als maatstaf nemen.

De Hogepriester (Creative Commons)

Hier wordt een heel gedetailleerde beschrijving gegeven van wat Aäron in de tabernakel moest dragen. Deze arme man moet zich zeker behoorlijk in het zweet gewerkt hebben met al die lagen kleding die hij aan moest trekken. Het zweet brak me al uit bij het lezen van deze passage, en dan is het nog winter op dit moment. Aäron moest die kleren gedurende alle seizoenen dragen, en dat zonder airconditioning.

Er is echter één ding dat me wel bevalt, en dat is de tulband. In de Duitse vertaling heet het dit ‘Kopfbund’ (hoofdband), maar op de meeste foto’s wordt deze afgebeeld als een soort tulband, en ik weet uit ervaring dat dit een erg comfortabele hoofdbedekking is. Voordat ik destijds naar Israël reisde, bezochten we Petra, in Jordanië. Toen ik die plaats bezocht, was ik vergeten een pet mee te nemen, en naarmate het middaguur naderde, brandde de zon steeds heter op mijn kale hoofd. Gelukkig verkocht een bedoeïen daar doeken die je om je hoofd kunt wikkelen. Ik kocht zo’n doek en de bedoeïen knoopte hem om mijn hoofd. Ik weet nog heel goed hoe opgelucht ik achteraf was.

Een tulband op tegen de hete zon. (Foto: Michael Selutin)

De tulband was licht, maar hield de zon heel goed tegen, het zweet liep niet langer langs mijn slapen maar werd door de doek geabsorbeerd, het voelde als een airconditioner op mijn hoofd. Ik was er enthousiast over!

Vandaag de dag wonen wij Joden weer in ons eigen land en hoeven we ons niet te kleden zoals de Europe­anen van twee eeuwen geleden. Het zou fantastisch zijn als we terugkeerden naar de kleding van onze voor­vaderen en tulbanden zouden gaan dragen!


Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt met een lichte stijging van de temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 17 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Be’er Sheva 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en ligt nu op 209,325 meter beneden de zeespiegel, dat is 52,5 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettig weekeinde, Poerim Same’ach en een gezegende Shabbat.

Shabbat Shalom uit Bet Shemesh,

Michael