Groeten uit Israël – Tel Aviv na de Corona

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Ik begroet u aan het begin van weer een nieuwe week. Terwijl wij vandaag Pesach afsluiten met de ‘Mimouna-viering’ en eindelijk weer gewoon brood en alle andere gezuurde etenswaren kunnen nuttigen, viert u vandaag Pasen, waarvoor ik u allen allereerst een fijne feestdag toewens.

In Israël is het nu voorlopig gedaan met alle feestdagen. Maar maakt u zich geen zorgen, de volgende feest­dagen komen er alweer aan. Want volgende week donderdag vieren we de 73e Onafhankelijkheidsdag van ons land. En aangezien onze jongste zoon dit jaar ook op die dag jarig is, hebben we een dubbele reden om feest te vieren.

Over het algemeen is de maand april voor ons een maand van verjaardagen. Vrijdag is onze dochter 22 jaar geworden. En omdat we deze dag met de hele familie wilden vieren, zijn we naar Tel Aviv gegaan om onze oudste zoon te bezoeken.

Ik rijd echt graag naar Tel Aviv, maar één ding vind ik altijd erg vervelend, het vinden van een parkeerplaats. Ik heb het al lang opgegeven om een vrije parkeerplaats in te nemen op het trottoir, gemarkeerd met blauwe en witte strepen, dat is namelijk veel te ingewikkeld, omdat diverse parkeer­plaatsen allerlei verschil­lende voor­schriften hebben. Er zijn straten waar je maar één kant mag gebruiken omdat de andere kant voor bewoners is met een speciale sticker, op andere parkeerplaatsen mag je alleen op vrijdag tot 13 uur parkeren, daarna is het alleen toegestaan voor bewoners.

Tel Aviv is altijd een uitstapje waard. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Daarom zoek ik altijd direct een parkeergarage, maar wel eentje waarvoor je geen lening hoeft af te sluiten. Als geld geen probleem is, vind je zonder problemen een prachtig centraal gelegen parkeerterrein direct aan het Rabin-plein. Het probleem daar is echter, dat je na ongeveer 4 uur parkeren het maximale bedrag van 90 shekel moet afrekenen. Daarom parkeer ik daar uitsluitend als ik helemaal wanhopig ben geworden na een lange tijd zoeken. Deze vrijdag heb ik drie kwartier in de stad rondgereden om uiteindelijk een aanvaard­bare parkeergarage te vinden, die op slechts een paar honderd meter van het appartement van mijn zoon gelegen is. Je betaalt daar maximaal 48 shekel per dag, veel goedkoper dan dat wordt het niet. Daarna wandelde ik naar het huis van onze zoon, waar ik mijn vrouw en dochter eerder had afgezet.

Onderweg zag ik dat het leven in Tel Aviv vrijwel weer normaal was. De terrasjes en zelfs het Dizengoffplein zaten vol, zoals u op de foto hierboven kunt zien. In de volgende korte video kunt u me begeleiden terwijl ik samen met u door Tel Aviv loop.

We brachten een prettige namiddag door in Tel Aviv en keerden daarna terug naar huis, net op tijd om de kaarsen voor de Shabbat aan te steken.

Gisteravond hebben we afscheid genomen van Pesach en daartoe hebben we een paar pannenkoeken gebakken. Eigenlijk hadden we ‘Moufletas’ moeten klaarmaken, die erg op pannenkoeken gelijken. Maar het moest nu gewoon wat sneller gebeuren en daarom werden het pannenkoeken, die ook erg lekker zijn. Onze buren schijnen van Marokkaanse afkomst te zijn, want zodra de shabbat voorbij was, begon er een luidruchtig feest met veel oosterse muziek, typisch voor Mimouna. Tot één uur ‘s nachts was het onmogelijk om te slapen, er werd veel gefeest en gezongen. Op dagen als deze lijkt dat te mogen in ons land, en het is fijn als mensen blij zijn.
En nu naar het weer, het schijnt weer warmer te worden.

Het weer voor vandaag in Israël
Onbewolkt met een stijging van temperatuur, die nu weer normaal zal worden voor de tijd van het jaar. De volgende maximum temperaturen worden vandaag verwacht: Jeruzalem 19 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Be’er Sheva 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde drie centimeter gestegen en staat nu op 209,12 meter beneden de zeespiegel. Dat is slechts 32 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een vrolijk Paasfeest, en blijf gezond.

Shalom uit Modi’in,

Dov