Groeten uit Israël: Tel Aviv achter slot en grendel?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Redactie Israel Today |

Hier in Israël geldt nog steeds een landelijke lockdown, die mogelijk nog een week zal worden verlengd. U kunt de reden hiervoor wel begrijpen door te kijken naar de foto’s genomen in Tel Aviv, die gisteren in de lokale media werden getoond.

De beelden uit Tel Aviv in het afgelopen weekeinde lieten een stad zien die weer tot leven komt, ook al geldt er een aangescherpte lockdown. Ambtenaren van de regering gaven aan dat de lockdown nog een week zou moeten worden verlengd, aangezien het sterftecijfer in Israël, als gevolg van COVID-19, de 4.000 nadert, en het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen onveranderd meer dan 8.000 is.

Ontmoeting met familie en vrienden op het HaBima plein in het centrum van Tel Aviv. (Foto: Nati Shohat/Flash90/Flash90)

Ondertussen heeft meer dan 25 procent van de Israëli’s, en bijna alle risico-groepen, ten minste de eerste dosis van het coronavirus vaccin gekregen. Bij zo’n 200.000 mensen is de tweede injectie al gezet. De schattingen zijn dat Israël zich in maart weer volledig zal kunnen openen voor het bedrijfs­leven.

Gezien het succes van de vaccinatiecampagne zien veel mensen het nut niet meer om zich nu nog op te sluiten.

Israëli’s wachten op de vaccinatie in een vaccinatie-locatie in Herzliya. (Foto: Gili Ya’ari/Flash90)

Maar de politici blijven waarschuwen dat het Israëlische gezondheidssysteem een grote toename van het aantal infecties niet aankan, ook niet nu we het einde van de Corona-crisis in zicht hebben.

Om die reden heeft de Israëlische politie opdracht gekregen om de lockdown regelgeving krachtig af te dwingen. Tijdens het weekeinde deelden de politie­agenten meer dan 8.000 bekeuringen uit wegens overtreding van de Corona-maatregelen.

• 6.869 bekeuringen werden gegeven aan Israëli’s die om ongeldige redenen buiten hun huis waren. Israëli’s mogen momenteel naar buiten gaan om te sporten (al is het slechts tot een kilometer van hun huis), om voedsel of medicijnen te kopen, of als ze een ‘essentiële arbeider’ zijn.
• 1.118 bekeuringen waren voor personen die betrapt werden op het niet dragen van een mondkapje in het openbaar.
• 112 bekeuringen gingen naar mensen die de quarantaine-opdracht hadden geschonden. (Mensen die in contact waren gekomen met een besmette persoon en opdracht hadden gekregen om zich 14 dagen lang te isoleren).

Politieagenten geven bekeuringen op de strand­promenade van Tel Aviv. (Foto: Nati Shohat/Flash90)

Israel Today sprak vorige week met medische deskundigen in het land, die van mening zijn, dat landelijke lockdowns ineffectief en onnodig zijn en uiteindelijk meer schade aanrichten dan het virus zelf. Zij hadden geen goed woord over voor het feit, dat politici, in plaats van gekwalificeerde professionals, zoveel beslissingen nemen over de reacties van het land op de pandemie.

We hoorden hetzelfde van professor Eitan Friedman, die afgelopen donderdag via Zoom met onze Duitse en Engelse lezers sprak. U kunt hieronder een opname terugzien van deze interessante bijeenkomst (momenteel alleen in het Engels ondertiteld, een Duitse vertaling zal later worden toegevoegd).

En nu een paar woorden over het weer. Sinds gisteren is de winter in alle hevigheid teruggekeerd met zware regens, onweersbuien en overstromingen. Op de berg Hermon sneeuwt het.

Het stormachtige weer werd gebruikt om te windsurfen op het strand van Tel Aviv, ondanks de lockdown. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Er wordt regen en onweer verwacht, vooral in het midden van het land. Er bestaat risico voor plotselinge overstromingen in de Judea-woestijn en bij de Dode Zee, en er kunnen zich overstromingen voordoen langs de kust. Er wordt weer sneeuw verwacht op de berg Hermon. De temperatuur gaat dalen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 9 graden, Tel Aviv 15 graden, Haifa 13 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 17 graden, aan de Dode Zee 20 graden, Be’er Sheva 16 graden, Eilat aan de Rode Zee 21 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gestegen en ligt nu op 209,935 m. beneden de zeespiegel, dat is 113,5 centimeter onder de bovengrens.

De redactie van Israel Today wenst alle lezers een prettige maandag. Blijf gezond.

Shalom uit Jeruzalem!

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.