Groeten uit Israël – Te veel lege winkelpanden

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Aviel Schneider |

De pandemie heeft grote gevolgen voor Israël, dat is geen geheim. Nu, in de huidige tweede lockdown, zijn deze duidelijker merkbaar. 900.000 Israëli’s zijn nu werkloos, waarvan 66 procent vrouwen. Niemand weet wanneer deze lockdown weer wordt opgeheven.

Aanvankelijk werd gezegd dat na het Joodse Loofhuttenfeest de beperkingen langzaam zouden worden afgebouwd. Toen kondigde de premier van Israël, Benjamin Netanyahu, woensdag aan dat de lockdown langer zou gaan duren. Hij zei dat de lockdown tussen de zes maanden en een jaar zou kunnen gaan duren.

Dat is bijna niet te geloven, maar de laatste Corona-testresultaten laten zien, dat bijna 14 procent van de geteste personen met het coronavirus is besmet. Zolang dit aantal niet drastisch daalt, zal de lockdown niet versoepeld worden.

Toen ik eergisteren in de buurt van ons redactiekantoor door het centrum van de stad liep, was ik geschokt om te zien hoeveel winkels om ons heen, en vooral in de voormalige levendige voetgangerszone Ben-Yehoeda­straat, zijn gesloten. Er hangen nu posters in de stoffige etalages met de tekst ‘Te Huur’. De ene winkel na de andere. Het centrum van Jeruzalem is verlaten. De aanblik is erger dan ten tijde van de tweede Intifada, die in de zomer van 2000 begon. Op dat moment explodeerden er in Jeruzalem regelmatig Israëlische bussen, waardoor de mensen bang werden.

Steeds meer winkels staan leeg. (Foto: Aviel Schneider).

Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zóveel leegstaande winkels heb gezien. Het maakt niet uit met wie ik praat, de meeste mensen hebben deze dagen de hoop opgegeven. Niet ver van ons redactiekantoor, in Hillelstraat, heeft nu ook Chaim de kapper, na meer dan 20 jaar, zijn kapsalon gesloten. ‘Het heeft gewoon geen zin meer om winkels te huren in het centrum van de stad. Het hart van Jeruzalem is dood’, vertelde Chaim (52) aan het Israëlische weekblad ‘Jerusalem’.

Lege winkels (Foto: Aviel Schneider).

Tutti Frutti is gesloten, evenals Aldo, Alma Suppen, Sea of Spa, Pizza Romana, Open Kosmetik, Liors en vele anderen. Itzchak, die al jaren goede huidcrèmes van de Dode Zee verkoopt in de Ben Yehudastraat, is ook vertrokken. ‘Ik sta al maanden alleen in de winkel en er komt niemand. Geen toeristen. Ik verlies alleen maar geld’, benadrukte Itzchak. Ook hij heeft harde kritiek op de regering, die geen duidelijke oplossing helpt zoeken om de winkeliers in Jeruzalem te helpen in deze tijden van nood.

‘Tutti Frutti’ – hier kon je vers geperste sappen kopen, al meer dan 30 jaar een attractie voor veel toeristen en Jeruzalemmers. (Foto: Aviel Schneider)

Maar dit probleem speelt niet alleen in Jeruzalem, het doet zich in het hele land voor. De situatie is niet gemakkelijk en je ervaart dat, vooral als je vrienden uit de buurt spreekt, die niet genoeg geld hebben om de maand door te kunnen komen. Dit heeft gevolgen en het doet pijn, met name als je hen persoonlijk kent.

Aldo – hier verkochten ze heerlijk ijs (Foto: Aviel Schneider)

Jeruzalem heeft de afgelopen decennia vaker dergelijke tijden van nood meegemaakt, maar nu lijkt het erger te zijn. ‘Het coronavirus en de wereldwijde pandemie treffen ons harder dan de Palestijnse terreuraanslagen’, zei de falafel-verkoper waar ik af en toe mijn falafel kocht. Nu staat hij naast zijn winkel en ook hij gaat vertrekken. Niemand ziet licht aan het einde van de tunnel, en dit maakt dat veel van de mensen die ik heb gesproken in een depressie terechtkomen.

En dit is alleen nog maar in de omgeving van ons redactiekantoor in het centrum van de stad. Dat wij, ondanks al deze omstandigheden, in de redactie of vanuit huis, nog steeds kunnen werken is een geschenk van God. Maar ik wil blijven geloven en hopen, dat Israël ook deze keer zal overleven, net zoals het de verschrikkelijke periode van de Intifada heeft overleefd. Uiteindelijk komt alles goed, de vraag is alleen hoe lang moeten we daarop wachten.

‘Lehiskarah’, ‘Te huur’, een trieste aanblik (Foto: Aviel Schneider).

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder met een verdere lichte daling van temperatuur. In het noordoosten van het land kunnen enkele regendruppels vallen. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, aan de Dode Zee 32 graden, Be’er Sheva 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekend twee centimeter gedaald en ligt nu op 209,77 m. beneden de zeespiegel. Dat is 97 centimeter onder de bovengrens!

De redactie van Israel Today wenst u een prettige zondag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!

Aviel