Groeten uit Israël – Stemmen studenten beter?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Het is moeilijk te geloven, maar deze week loopt alweer naar haar einde. Voor ons ging deze week zoals gewoonlijk heel snel voorbij, het is echt nooit saai hier in Israël, en niet alleen vanwege Corona, zelfs zonder dit virus is er altijd wel iets aan de hand. Sinds onze dochter met haar studie is begonnen, is het dagelijkse leven thuis veranderd. De studies vinden momenteel niet plaats op de universiteit in Ramat Gan, maar hier bij ons thuis, via Zoom, wat natuurlijk erg handig is als het gaat om lezingen. Maar als het gaat om praktijklessen, die ook in het studiepakket van onze dochter zijn opgenomen, kan digitaal onderwijs een echte uitdaging worden.

Maandag reed ik mijn dochter naar Ramat Gan, waar ze een test voor Engelse taal moest doen aan de universiteit daar. Deze test wordt voor diverse studie­richtingen afgenomen en wordt door een extern instituut uitgevoerd. De test vond plaats in het Blich-Gymnasium, een omvangrijke school die in het hele land bekend staat, en wel om een interessante reden. Op de een of andere manier is het een traditie geworden om vóór nieuwe Knesset-verkiezingen, een ‘testverkiezing’ te organiseren onder de studenten van het Blich-Gymnasium. Waarom uitgerekend daar? Ik moet toegeven dat ik het niet weet. Misschien begon het als onderdeel van een opleidingsrichting.

Maar waarom is vooral ‘Blich’ zo beroemd geworden? Andere scholen houden nu ook ‘verkiezingen’ onder de studenten, maar de verkiezingen van het Blich-Gymnasium zijn landelijk bekend geworden. Omdat namelijk door de jaren heen is gebleken dat de studenten daar een goede ‘politieke’ neus hebben, want vaak hebben ze de uitslag van de echte verkiezingen goed voorspeld. En mettertijd zijn de verkiezingen in het Blich-Gymnasium een permanent instituut geworden. Zelfs de politici van de verschillende partijen bezoeken nu het gymnasium in het kader van hun verkiezings­campagne, ze willen daar immers ook een goede verkiezingsuitslag behalen. Maar de leerlingen voorspellen niet altijd de juiste winnaar van verkiezingen. Bij de laatste verkiezingen heeft Blauw-Wit daar de verkiezingen gewonnen. De realiteit bleek echter anders. Maar daar zou Benny Gantz tenminste premier zijn geworden.

‘Verkiezingscampagne’ in het Blich-Gymnasium in 2015.

Zoals het er nu naar uitziet kunnen de leerlingen van het Blich-Gymnasium zich waarschijnlijk al snel voorbe­reiden op volgende verkiezingen. Want politiek gezien borrelt het weer. Behoudens een mogelijk verlaat Chanoekah-wonder, zal de Knesset volgende week worden ontbonden, waarmee de weg wordt vrijmaakt voor de vierde verkiezingen in twee jaar tijd. En mocht het inderdaad zover komen, dan ben ik erg benieuwd wie de race gaat winnen.

Benny Gantz bereidt zich volgens de laatste peilingen mogelijk al voor op zijn politieke pensionering, omdat uit de peilingen blijkt dat zijn partij Blauw-Wit in de volgende Knesset slechts zes zetels zal behalen.

Gideon Sa’ar heeft de kaarten door elkaar geschud met de vorming van zijn nieuwe partij en zijn vertrek uit de Likoed-partij. Plotseling is er een alternatief voor Netanyahu. Hij koos het juiste moment om deze stap te zetten en blijkt al 21 zetels te behalen in de laatste peilingen, tot groot verdriet van Yamina-voorzitter Naftali Bennett, die eerder werd gezien als het enige alternatief voor ‘Bibi’.

Ik ben benieuwd of de leerlingen van Blich deze nieuwe situatie aankunnen bij hun volgende school-verkie­zingen. Zullen ze beter stemmen dan wij? Ik weet zelf nog niet op wie ik zal gaan stemmen bij de komende verkiezingsronde.

De ingang van het Blich-Gymnasium – staat de school binnenkort weer in het nieuws?

Na iets minder dan twee uur was mijn dochter klaar met haar Engelse test. We liepen nog wat door de straten in de nabijheid van de school. De school ligt in een woonwijk, niet ver van het Ramat Gan Nationaal Park. Tijdens onze korte wandeling vertelde ik mijn dochter over het belang van de school waarin ze zat. Wat me meteen opviel was dat er hier geen sprake leek te zijn van parkeerproblemen, althans niet in het gebied waar wij liepen. Sommige van de herenhuizen die we zagen, waren erg indrukwekkend voor wat betreft hun omvang.

Heb je eigenlijk wel zo’n groot huis nodig? Een nieuwe villa in Ramat Gan.

Na onze korte wandeling gingen we terug naar huis, net op tijd voor een nieuwe ‘Zoom-les’ van mijn dochter.

Het weer voor vandaag in Israël
Verspreid voorkomende buien, soms met onweer, van het noorden van het land tot in de noordelijke Negev. Risico’s op plotselinge overstromingen in de wadi’s in het oosten.
De maximum temperaturen die vandaag worden verwacht, zijn als volgt: Jeruzalem 13 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Be’er Sheva 16 graden, Eilat aan de Rode Zee 21 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is dankzij de regens drie centimeter gestegen en ligt nu op 209,905 meter beneden de zeespiegel, dat is 110,5 centimeter onder de bovengrens.

Er is de afgelopen dagen in het hele land erg veel regen gevallen. Beelden uit Parde Chana, Qeriot, autoweg 547 bij Zemer, Kfar Kana, Baqa al-Gharbiya in Samaria, Nazareth, en de Arabische stad Kalenswa nabij Netanya.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige donderdag toe. Blijf gezond !

Shalom uit Modi’in,

Dov