Groeten uit Israël – Stamgastentafel zonder tafel

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Michael Selutin |

Afgelopen woensdagavond organiseerden we de eerste stamgastentafel met onze Duitse lezers, en zoals het in deze vreemde tijden gebruikelijk is geworden, vond het gesprek plaats via Zoom. In plaats van in een biertuin te zitten met een koel biertje, ontmoetten enkele van onze redacteuren de lezers in cyberspace, om gewoon even met elkaar te chatten. Het communiceren moest wel even wennen, maar de sfeer was goed, en dat terwijl ik bij niemand een biertje of een wijntje heb zien staan. Ik had alleen een glas water op mijn bureau, en in de huizen zijn de stamtafels ook een beetje anders.

In plaats daarvan hebben we leuke gesprekken gevoerd over Israël, over de vredesverdragen met de Golfstaten, over Corona en natuurlijk over de grote vraag van deze tijd: hoe kunnen we vermijden dat we steeds weer over Trump discussiëren?

De stamtafel met onze Duitse lezers.

Dergelijke bijeenkomsten maken deel uit van onze inspanningen om met het blad Israel Today (Israel Heute voor onze Duitstalige lezers) en met onze websites een thuis voor vrienden van Israël te maken. Wij willen het aanspreekpunt zijn voor alles dat met Israël te maken heeft, dus niet alleen de politiek of de religie, maar het hele spectrum en daartoe zoeken we ook de privé-relatie met onze lezers. We willen de familiale sfeer in onze redactie overbrengen naar onze hele lezersgroep en dat maakt Israel Today uniek, we willen niet alleen een persbureau zijn.

In het Torah-gedeelte voor deze week maken we kennis met Abraham, naar wie de huidige over­een­komsten tussen Israël en de Golfstaten zijn vernoemd. De Arabieren worden beschouwd als afstammelingen van Ismaël en de Joden hebben Isaak als stamvader, beide zonen van Abraham. Niets maakt ouders gelukkiger dan wanneer hun kinderen goed met elkaar kunnen opschieten, en de Golfstaten hebben bewezen dat ze echte erfgenamen zijn van Abraham, die zich, net als hij, hebben ontdaan van hun traditionele opvattingen, en bereid waren om het juiste te doen.

In Genesis hoofdstuk 14 wordt ons verteld over een oorlog, waarin Abraham werd betrokken, toen zijn neef Lot werd ontvoerd. Er waren vijf koningen die zich met elkaar hadden verbonden, tegenover vier andere koningen, maar de coalitie van de vijf koningen, waaronder de koning van Sodom en de koning van Gomorra, verloor de oorlog. We weten niet hoe groot hun legers zijn geweest, maar zeker groter dan de 318 knechten die Abraham meenam om Lot te bevrijden van de overwinnende macht.

En deze geschiedenis brengt ons terug naar de tafel van onze stamgasten op woensdagavond, waar we ook bespraken in hoeverre Israël zou moeten vertrouwen op bondgenoten en diplomatie, aangezien het immers onder direct toezicht van de Schepper van het Universum staat. Deze vraag doordringt de hele Bijbel en is vandaag de dag nog net zo relevant als toen. Misschien kunnen we hier bij de volgende virtuele bijeenkomst verder over praten.

En nu naar het weer.

We kunnen nog steeds genieten van het zonnige en warme weer, zoals hier op het strand in Tel Aviv. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder met een lichte daling van temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 33 graden, aan de Dode Zee 32 graden, Be’er Sheva 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en wordt nu aangegeven op 209.965 m beneden de zeespiegel. Dat is 116,5 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat. Het ga u goed.

Shabbat Shalom uit Bet Shemesh,

Michael