Groeten uit Israël – Sporten is gezond

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Israëli’s houden van sport en in deze Corona-tijd nog meer dan normaal. Mijn vrouw en ik hebben er een gewoonte van gemaakt om minstens 4 kilometer per dag te wandelen. Het is niet veel, maar het is goed voor ons, zeker nu we beperkt zijn tot 1000 meter vanaf ons huis. Voor sportbeoefening echter mag je vanuit je huis zo ver gaan als je wilt, maar dan alleen te voet, niet met de auto, wat deze keer extra werd benadrukt. Anders zou je immers een gemakkelijk excuus hebben bij een controlepunt, waar de naleving van de lockdown wordt gecontroleerd. Maar ik kom later nog terug op de uitvluchten.

Als mijn vrouw en ik, en vaak ook onze dochter, onze dagelijkse wandeling maken, zijn we niet alleen. Soms krijg ik de indruk dat heel Modi’in zich voorbereidt op de Olympische Spelen of de volgende marathon. We worden voortdurend ingehaald door puffende joggers. Zelfs nu kan ik het geluid van de stappen van de joggers vanuit mijn raam horen. Af en toe komt een groep fietsers langs.

We hebben een vaste route die we lopen. Het is een route van ongeveer vier kilometer lang en loopt langs ons sportpark, waar verschillende gecombineerde basketbal-, voetbal- en tennisbanen zijn. Dan is er een veld voor strandvolleybal en verschillende sporttoestellen om op te trainen. Ja, ik geef toe, onze stad verwent zijn burgers, we vinden het hier geweldig. Oh ja, we hebben ook nog een fietstrail, zoals je kunt zien in de video van ons sportpark hieronder:

Het sportpark, op slechts 1000 meter van ons huis.

Eigenlijk merken we weinig van de huidige lockdown. Winkels met levensmiddelen en winkels die onmisbaar zijn voor het huishouden zijn nog steeds geopend, we missen eigenlijk niets. Natuurlijk missen we de bezoeken van onze oudste zoon en de mogelijkheid om naar Tel Aviv of ergens anders heen te gaan, maar aangezien deze lockdown niet eeuwig zal duren, hebben we er geen probleem mee.

Ik ben ervan overtuigd dat anderen dit anders ervaren, en dat zie we ook op de straten, die niet bepaald leeg zijn zoals je zou verwachten tijdens een lockdown. Zeker, er zijn nog genoeg mensen die naar hun werk moeten rijden, die vrijgesteld zijn van de beperkingen, of naar een dokters­afspraak moeten, dat mag natuurlijk ook.

Maar er zijn ook mensen die van deze mogelijkheden proberen te profiteren. Gisteren werden er enkele van deze uitvluchten op de TV getoond. Er was iemand die zei dat hij net van de tandarts kwam en nu op weg was naar huis. Toen de politieagent hem vroeg waar de praktijk van de tandarts was gevestigd, zei de automobilist dat hij zich dat niet meer herinnerde. Hij had zich wat beter moeten voorbereiden.

Vervolgens was er een hele familie, die aan de politie­agent uitlegde dat ze op bezoek waren bij hun grootmoeder, wat toegestaan is als groot­moeder hulp nodig heeft. Dus alles leek in orde, toch? Helaas niet, want na een snelle controle door de politie bleek dat genoemde oma enkele jaren geleden al was overleden. Jammer.
Een andere vrouw zei dat ze op weg was om haar huurder op te zoeken die zijn huur niet had betaald. Inderdaad, een vervelend probleem, maar niet zo dringend dat het het verbod om je woning te verlaten rechtvaardigt, zoals de politie­agent duidelijk aan haar uitlegde en vervolgens een bekeuring uitschreef.

Verkeers-controle op de weg naar Jeruzalem, gisteren. Niet iedereen mocht verder rijden (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Een beetje meer geduld en we zullen deze vreemde tijd wel doorkomen, dit zal niet eeuwig duren. Dus we proberen er het beste van te maken. En nu een paar woorden over het weer. Heeft u ook die krankzinnige beelden van de sneeuwstormen in Madrid gezien? Er is daar nu meer sneeuw gevallen dan ooit werd gemeten in de afgelopen 50 jaar. Het is vreemd, het is daar ijskoud, terwijl we hier bijna zomerweer hebben met temperaturen tot 25 graden!

Toch hebben we ook hier een aantal indrukwekkende winters meegemaakt, zoals je kunt zien in deze video Snow in Jerusalem 2013. Destijds geraakten de bewoners van Jeruzalem door het weer in een lockdown en werd Jeruzalem een paar dagen van de buitenwereld afgesloten.
En nu? We hebben de langste winterse droogte sinds 50 jaar, zoals gisteren in het nieuws werd gemeld. De meeste regen zal nu in januari vallen, maar tot nu toe houdt de regen zich verscholen. De boeren zijn al begonnen met het beregenen van de akkers. Maar de droogte zal waarschijnlijk midden deze week voorbij zijn.

Zomerse dagen midden in de winter, in Tel Aviv. (Foto: Yossi Aloni/Flash90).

Het weer voor vandaag in Israël
Ook vandaag blijft het zonnig met temperaturen die veel te hoog zijn voor de tijd van het jaar. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 20 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Be’er Sheva 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209,94 meter beneden de zeespiegel. Dat is 115 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige maandag. Blijf gezond!

Shalom uit Modi’in,

Dov