Groeten uit Israël – Sombere vooruitzichten

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

De afgelopen dagen, vroeg in de ochtend en tegen de avond, is ons land gehuld in een deken van soms dichte mist. Toen ik eergisteren de rolluiken optrok, zag ik niets anders dan mist. In de media werden indrukwekkende foto’s van Tel Aviv getoond.

Deze mist zette me aan het denken over de situatie waarin we ons bevinden. Hoe hulpeloos we zijn als ons het weidse uitzicht wordt ontnomen. En we kunnen er niets aan doen, behalve wachten tot de mist langzaam optrekt en de zon weer doorbreekt. We moeten gewoon geduld hebben.

Waar moeten we nu heen? Niet alleen in Tel Aviv is het mistig. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Nu een echte lockdown
Net zoals we machteloos staan tegenover de mist, weten we eigenlijk ook niet hoe we met het coronavirus moeten omgaan (vergeef me dat ik er nog steeds over schrijf). Morgenavond om middernacht, dus de nacht van donderdag op vrijdag, wordt een strenge lockdown ingesteld, nadat het voor iedereen duidelijk was geworden dat de huidige lockdown helemaal geen lockdown is. Zoals gewoonlijk duurde het lang voordat onze regering een beslissing nam, maar helaas zijn we daaraan gewend. Beslissingen worden naar mijn mening altijd wat te laat genomen.

Ik moet nu aan de eigenaren van de winkels denken die al 10 dagen gesloten zijn. Deze ‘nep lockdown’ heeft tot nu toe helemaal niet gewerkt, het aantal nieuwe besmettingen blijft maar stijgen en elke dag wordt er een nieuw record gebroken. Als men direct 10 dagen geleden al begonnen was met een strikte lockdown, dan zouden we nu mogelijk in een iets betere situatie verkeren.
En deze keer hadden zelfs de ondernemers gevraagd om een korte maar strenge lockdown, zodat ze hun winkels relatief snel weer konden openen. Maar omdat besluiten hier altijd een politiek getinte achter­grond hebben, zijn de afgelopen 10 dagen gewoon verspild. Gisteren werden 8164 nieuwe coronagevallen vastgesteld.

Winkeliers zijn wanhopig. Een macaber protest met een opgehangen etalagepop in Tel Aviv, gisteren. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Dus ik begin er ook over na te denken op wie ik bij de volgende verkiezingen moet stemmen. De keuze wordt steeds groter. Iedereen meent dat hij het recept voor succes heeft om Israël uit deze afschuwelijke situatie te bevrijden. Onder de nieuwe politieke partijen die als paddenstoelen uit de grond schieten, zien we o.a.

  • ‘Nieuwe Hoop’ (Tikva Chadashah – תקווה חדשה) van ex-Likoed lid Gideon Sa’ar,
  • ‘Elan’ of ‘Momentum’ (Tnufa – תנופה) van Ofer Shelach, die afscheid nam van Yesh Atid en Yair Lapid,
  • de ‘Nieuwe Economische Partij’ (המפלגה הכלכלית החדשה‎; HaMiflagah HaKalkalit Hachadashah) van Yaron Zalicha, een voormalig hoofd van de accountants­afdeling van het ministerie van Financiën,
  • ‘De Israëli’s’ (Hayisra’elim – הישראלים) van de voormalige burgemeester van Tel Aviv, Ron Huldai.

Daarnaast zijn er de reeds bekende politieke partijen, een enorm aanbod van partijen dus, ‘balagan’ (een puinhoop – בלגן) heet dat in het Hebreeuws.

Ron Huldai lijkt echter niet zo zeker van zijn partij, omdat hij zijn post als burgemeester nog niet opgeeft, totdat hij een gekozen zetel krijgt in de Knesset. Het lijkt er dus op dat dit niet zijn hart heeft. En wat moeten we eigenlijk denken van de partijnaam ‘De Israëli’s’? Zijn alle anderen dan geen echte Israëliërs?
Over Tel Aviv werd eigenlijk altijd al gezegd, dat de mensen daar in een luchtbel leven, in het ‘land Tel Aviv’. Worden zij soms verondersteld de echte Israëli’s te zijn? Huldai wil zijn lokale politiek over het hele land verspreiden. In zijn speech tijdens de oprichting van zijn partij zei hij onder andere, ‘Gesloten winkels op Shabbat? Dat bestaat bij ons niet!’
In een recente opiniepeiling wordt verwacht dat zijn ‘Tel Aviv Partij’ rond de 6 zetels in de Knesset zal halen, maar we weten hoe het met peilingen gaat. Ik denk dat Huldai daarom zijn post als burgemeester nog niet zal verlaten. Het zij zo.

‘Het land Tel Aviv’ (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Het duurt nog wel even voor de verkiezingen gehouden worden, dus er kan in de tussentijd nog veel gebeuren. Ik geloof niet dat al deze kleine partijen afzonderlijk aan de verkiezingen meedoen. Als ze een echte kans willen maken, zullen ze hun krachten moeten bundelen in lijsten. Wel, ik kijk er naar uit.

En nu bereiden we ons voor op een totale lockdown. Dat zal voor ons echter weinig verschil maken, we zijn toch al grotendeels thuis. Het is alleen jammer dat we onze zoon in Tel Aviv niet kunnen ontmoeten Maar we moeten volhouden. En we zijn niet alleen, het is voor u niet anders, beste lezers. We redden het wel.

Het weer voor vandaag in Israël
Nadat de ochtendmist is opgetrokken, zal het gedeeltelijk bewolkt zijn met temperaturen die vergelijkbaar zijn met die van gisteren. Er wordt geen regen verwacht tot het midden van de week.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 19 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 25 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Be’er Sheva 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is anderhalve centimeter gedaald en ligt nu op 209.935 meter beneden de zeespiegel, 113,5 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige dag, ondanks de situatie die niet gemakkelijk is. Maak er het beste van en blijf gezond.

Shalom uit Modi’in,

Dov