Groeten uit Israël – Situatie na verkiezing is onduidelijk

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

De vierde verkiezingen in twee jaar tijd zijn nu voorbij, verkiezingen waarvan we zoveel hadden verwacht. Maar ze hebben ons geen duidelijkheid opgeleverd. Integen­deel, de situatie lijkt op dit moment nog gecompliceerder te zijn dan na de vorige verkiezingen.

Aanvankelijk leek het er op dat Netanyahu deze keer voldoende stemmen zou krijgen, om zonder grote problemen een nieuwe regering te formeren. Daarnaast was er de grote verrassing over de slechte prestaties van de partij van Gidon Sa’ar, ‘Nieuwe Hoop’. Nadat 90 procent van de stemmen waren geteld, bleek dat zijn partij slechts 6 zetels in de Knesset zal krijgen.

Aangezien de opiniepeilingen hem kort na de oprichting van zijn partij maar liefst 21 zetels voorspelden, kan je het resultaat een ‘klap in zijn gezicht’ noemen, waarvan hij zich maar langzaam zal herstellen, als hij er al van herstelt. We hebben niet veel meer van hem gehoord sinds het verkiezingsfiasco. Netanyahu’s Likoed zou haar 6 zetels echter goed hebben kunnen gebruiken om een regering te vormen. Er gingen binnen de Likoed zelfs stemmen op, dat Sa’ar maar ‘naar zijn oude partij moest terugkeren’, ondanks zijn ‘verraad’ aan de Likoed, de partij waarin hij groot is geworden. Na alle uitspraken van Sa’ar vóór de verkiezingen, met de voortdurende nadruk op ‘alles behalve Bibi’, lijkt mij zo’n stap eigenlijk onmogelijk.

Gideon Sa’ar na de verkiezingsnacht. Sommige parlementsleden, die van Likoed naar Nieuwe Hoop zijn overgestapt, zullen nu afscheid moeten nemen van de Knesset. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Zoals ik al eerder schreef, leek het er aanvankelijk op, dat Netanyahu een samenwerking met Naftali Bennett zou kunnen aangaan, waardoor hij eenvoudig een meerderheids-coalitie van 62 zetels zou kunnen vormen. Op dat moment was 78 procent van de stemmen geteld. Naarmate de tijd vorderde, werd het echter duidelijk dat er naast Bennett nog een partner nodig zou zijn om een vijfde verkiezingsronde te voorkomen.

En hier werd het ingewikkeld. Want die uiteindelijke partner zou Mansour Abbas moeten worden, de voorzitter van de Arabisch-islamitische partij Ra’am, die zich vóór de verkiezingen had afgesplitst van de Gezamelijke Arabische Lijst en aan de verkieingen meedeed onder de naam Verenigde Arabische Lijst. En waarom juist deze keuze? Vanwege Mansour Abbas’ contacten met Netanyahu. Het kan dus best zijn dat Netanyahu zich al ruim vóór de verkiezingen had voor­bereid op de huidige situatie. Hij heeft zich in deze verkiezingscampagne grote moeite getroost om de Arabische kiezers te bereiken, wat wellicht tot op zekere hoogte vruchten heeft afgeworpen. Zo hebben bijvoor­beeld 25 procent van de inwoners van het Arabische dorp Abu Gosh, vlak buiten Jeruzalem, hun stemmen aan de Likoedpartij gegeven. Dus nu kan een Arabisch parlementslid mogelijk de ‘kingmaker’ zijn, zoals de media hier zeggen.

Mansour Abbas, de ‘kingmaker’? (Foto: Flash90)

Maar toch is het niet zo eenvoudig als het lijkt. Want Netanyahu heeft er ook voor gezorgd dat de rechtse lijst Religieuze Zionisten, onder leiding van Bezalel Smotrich, genoeg zetels zal krijgen om hem te helpen een regering te vormen. Maar in deze partij speelt ook Itamar Ben Gvir een belangrijke rol, en hij wordt door velen afgewezen vanwege zijn rechts-radicale en zelfs racistische opvattingen, zoals Mansour Abbas dat noemt. Zou het kunnen gebeuren dat een anti­zionistische islamitische Arabier een regering met een extreem-rechts parlementslid zal steunen? Dat is moeilijk te geloven. Bovendien zal Naftali Bennett van de partij Yamina ook niet blij zijn met het idee om een coalitie te baseren op de welwillendheid van een Arabier.
En dan hebben we nog Bezalel Smotrich, van de al genoemde lijst Religieuze Zionisten, die zei dat hij in geen geval bereid is een regering te vormen met iemand die terreur steunt, waarmee hij Mansour Abbas en zijn partij aanduidt, ook wanneer Ra’am die alleen gedoogsteun wil geven.

Zal het Benjamin Netanyahu deze keer weer lukken? (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Maar, zoals we keer op keer in de politiek leren, is niets onmogelijk. Daar komt nog bij, dat Netanyahu al vóór de verkiezingen sprak over enkele overlopers van andere partijen, die hem zouden helpen om minstens 61 zetels voor een coalitie te krijgen. Anders zouden we ons waarschijnlijk moeten voorbereiden op verkiezingsronde nummer vijf, omdat niemand gelooft dat Netanyahu’s tegenstanders erin zullen slagen een regering te vormen, ook al denken ze nu aan allerlei manieren om dat misschien toch voor elkaar te krijgen. Zo werd vandaag zelfs de naam van Benni Gantz genoemd als mogelijke kandidaat van de ‘Alles Behalve Bibi’- partijen. Hij verraste iedereen met de acht zetels die hij behaalde, nadat hij volgens sommige peilingen al buiten de Knesset zou staan.

Nu moeten we wachten tot ook de laatste 450.000 stemmen geteld zullen zijn, dat zijn de stemmen van de soldaten en die van de speciale stembureaus. Alleen dan zullen we een duidelijk beeld krijgen van de 24e Knesset. En wie weet, misschien krijgt Natanjhau met de hulp van de soldaten toch nog zijn gehoopte 61 zetels.

En nu naar het weer, dat momenteel erg doet denken aan de politieke situatie hier. Gisteren was het zicht erg slecht door woestijnzand in de lucht, zoals op de hoofdfoto te zien is. Vandaag is het weer een beetje helderder.

Gisteren op het strand in Tel Aviv. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Deels bewolkt en wat lagere temperaturen, nog iets te koud voor de tijd van het jaar. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 12 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Be’er Sheva 17 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gestegen en staat nu op 209,19 meter beneden de zeespiegel. Dat is slechts 39 centimeter onder de bovengrens.

Ik wil u nu herinneren aan de stamtafel van Israël vandaag. Vanavond om 19 uur zijn alle leden van Israel Today uitgenodigd om Anat en Aviel Schneider te vergezellen voor een Pesach toast.

En nu wens ik u namens de hele redactie van Israel Today een prettige donderdag en een alvast een heerlijk weekeinde, een gezegende Shabbat en ook nu al een gelukkige Pesach, welke wij deze keer eindelijk weer eens met de hele familie zullen vieren. Ik zal u daar maandag meer over vertellen. Het ga u goed en blijf gezond.

Shalom en een gelukkige Pesach vanuit Modi’in,

Dov