Groeten uit Israël – ‘Shalom Kita Alef’

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

En hier is hij dan weer, de eerste september. Hier bij ons is dit altijd een bijzondere dag, waar je weken van tevoren al over praat. En ongeveer twee weken daarvóór begint het aftellen tot de dag van de verlossing, de dag waarop het nieuwe schooljaar begint en de ouders eindelijk weer een zucht van verlichting kunnen slaken en aan hun normale dagelijkse leven kunnen beginnen.
Maar bijna elk jaar, tot kort voor middernacht, is het niet duidelijk of het schooljaar ook daadwerkelijk zal beginnen, omdat de meeste leraren-organisaties twee weken eerder een arbeidsconflict oproepen, om in geval van nood tijdig aan het begin van het nieuwe schooljaar een staking te kunnen organiseren.

Ook deze keer, in dit Coronajaar, zoals het nieuwe schooljaar ook wel wordt genoemd, was het niet anders. Het gevaar van een staking werd pas gisteren afgewend. De enige vraag die nog restte was, of de klassen ook zouden beginnen in de zogenoemde ‘rode’ steden en gemeenten, waar het aantal corona besmettingen bijzonder hoog is. Op het laatste moment werd besloten om tot a.s. donderdag te wachten voordat ook in deze plaatsen de scholen weer gaan beginnen. In het nieuws werd namelijk vermeld dat er één dag voor de opening van de scholen gemiddeld minder dan 20 nieuwe besmettingen in de scholen waren vastgesteld, en kort na de opening van de scholen het aantal besmettingen opliep naar vier cijfers. Vandaag, aan het begin van het nieuwe schooljaar, hebben we ongeveer 2000 nieuwe besmettingen per dag, dus deze bezorgdheid is niet onterecht.

De zomervakantie is voorbij, het nieuwe schooljaar begint. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Het Corona-schooljaar zal er heel anders uitzien dan in een normaal jaar. Er wordt lesgegeven in aparte groepjes, kinderen vanaf de 5e klas gaan slechts 2 tot 4 dagen naar school, op de overige dagen leren ze met behulp van zoom. Een heel groot aantal kinderen heeft niet de beschikking over een computer, of moeten de computer delen met meerdere broers en zussen. Het zal dus niet gemakkelijk worden. Hoe dan ook, 2,4 miljoen kinderen beginnen vandaag aan het nieuwe schooljaar en de opwinding is groot, zowel bij veel kinderen als bij de ouders, vooral bij de eerste-klassers die vandaag op school worden verwelkomd met een ‘Shalom Kita Alef‘ (Shalom Eerste Klas). Dit is ook de naam van een lied van Naomi Shemer, dat vandaag zeker op de radio te horen zal zijn.

Aan het begin van het schooljaar heeft onze president met enkele kinderen gesproken, om hen succes te wensen op de eerste schooldag. De bijeenkomst vond natuurlijk online plaats. De president vroeg aan de kinderen wat ze verwachten van het begin van het schooljaar en sprak ook over de afspraken met betrekking tot Corona. De video is in het Hebreeuws, maar toch leuk om te zien. Alstublieft:

Bij ons thuis is het nieuwe schooljaar niet meer aan de orde, en ik kan niet zeggen dat ik er verdrietig om ben. We hebben lang genoeg met onze drie kinderen in dit schoolleven opgetrokken. Nu laat ik dat graag over aan mijn collega’s die nog kleine kinderen hebben.

En nu naar het weer. Het is nog steeds veel te warm voor de tijd van het jaar. Gisteren kon je nauwelijks de tuin in, zelfs na zonsondergang was het nog onge­makke­lijk warm en een beetje vochtig, wat me deed denken aan een wasruimte. U weet wel wat ik bedoel. Zojuist heb ik de airco weer aangezet, het is even na 8 uur en de temperatuur ligt alweer op 28 graden. Het kan een bijzondere dag worden.

Het weer voor vandaag in Israël
Vandaag zal de temperatuur in het binnenland en in de bergen iets lager zijn dan gisteren, maar het blijft erg warm. Aan de kust is het nog steeds erg vochtig. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 32 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be’er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea ligt vandaag 209,525 m beneden de zeespiegel, een halve centimeter hoger dan gisteren, 72,5 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige dinsdag toe. U herinnert het zich nog wel, de dinsdag wordt beschouwd als een bijzonder goede dag. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov