Groeten uit Israël – Saai in ons land? Was het maar zo…

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Er is eigenlijk altijd wel iets aan de hand in ons land, nooit een saai moment. En vandaag belooft een bijzonder spannende dag te worden. Want Benjamin Netanyahu heeft nog tot midder­nacht de tijd om op de een of andere manier een regeringscoalitie te vormen. De vier weken die hij hiervoor van President Rivlin heeft gekregen, lopen ten einde.

Ik heb eerlijk gezegd geen idee waar we aan het eind van deze dag zullen staan. Als Netanyahu er niet in slaagt een regering aan de president voor te stellen, zal het mandaat daartoe aan een andere kandidaat worden gegeven, of aan de Knesset. Dat is waar de president zich dan morgen mee bezig zal moeten houden.

Eigenlijk houd ik wel van deze spanning, en waar­schijnlijk komt dat omdat ik van sport­wedstrijden houd. Het is gewoon spannend. Maar leuk is het natuurlijk niet meer. Ons land is al twee jaar verlamd. We hebben nu eindelijk een regering nodig die kan gaan regeren, want wat we vorig jaar hadden, was geen echte regering.

De politieke situatie is echter heel lastig. Er zijn veel te veel individuele spelers, die vooral met zichzelf bezig zijn. Ik kan me niet voorstellen hoe ze zullen kunnen samenwerken om een team te vormen, dat in staat is om te gaan regeren. Zal Netanyahu ons vandaag opnieuw verrassen?

Overigens is de sfeer bij ons thuis niet bepaald opgewekt. Iedereen is nog steeds bedrukt als gevolg van de tragedie bij de Meronberg. Er worden momenteel hart­verscheu­rende verhalen verteld in de media. Gisteren was er een ontmoeting tussen een aantal overlevenden van de ramp en politieagenten die hun leven hadden gered. Een erg emotioneel moment.

De Druzische politieagent Rami Alwan omhelst een jongen wiens leven hij redde. (Video: Shiezoli)

Bij de Israëlische politie dienen zowel Joden, Druzen als Arabieren. Samen zorgen zij voor de veiligheid van de burgers van Israël. Ik hoop van harte dat wij dit gevoel van saamhorigheid in de toekomst kunnen blijven vasthouden, en niet alleen in tijden van nood.

Gisteren was ik weer in Jeruzalem om onze wekelijkse redactievergadering bij te wonen. Toen ik op weg daarheen in een eindeloze file stond, besloot ik nooit meer met de auto naar Jeruzalem te rijden, althans niet op normale werkdagen. Het kostte me anderhalf uur om de 30 kilometer van Modi’in naar Jeruzalem af te leggen! Het was verschrikkelijk. Maar dat is de prijs voor Israëls terugkeer naar de normaliteit. Verkeers­opstop­pingen zijn hier normaal. Ik ga proberen er weer aan te wennen om met de bus te reizen. Je kunt je dan tenminste ontspannen als je vast zit in het verkeer.

Ik heb een korte video voor u. Kijkt u eens hoe het er ‘s middags uitziet in de voetgangerszone in Jeruzalem. Het enige wat nu nog ontbreekt zijn de toeristen.

Jeruzalem gisteren in de middag. (Video: Israel Heute)

Dat het nooit saai is hier in Israël, dat weet u wel. Maar misschien zou een beetje meer verveling niet zo slecht voor ons zijn. Verveling in de zin van een normaal dagelijks leven zonder politieke drama’s, zonder tragedies, zonder terroristische aanslagen, zonder haat en ook zonder Corona. Dat zou wel fijn zijn. En nu naar het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Vandaag is het opnieuw warmer en droger dan gemiddeld in het binnenland en in de bergen. De volgende maximum temperaturen worden voor vandaag verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Be’er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gedaald en staat nu op 209,165 meter beneden de zeespiegel, dat is 36,5 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige dinsdag. Blijf gezond.

Shalom uit Modi’in,

Dov