Groeten uit Israël – Reizen zonder beperkingen

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Ook deze week loopt alweer bijna ten einde. Het was de eerste week dat we ons weer volledig vrij door het land mochten bewegen. Gisteravond hebben we eindelijk de tijd gevonden om verder dan 1000 meter vanaf ons huis te gaan wandelen. Onze dochter had ‘s middags een college, ze studeert nu op haar kamer. De staking van de universiteitsdocenten duurde, zoals verwacht, heel kort. En nadat ook ik klaar was met mijn werk, kregen we het idee dat het tijd was om onze herwonnen vrijheid eens uit te proberen.

Onze dochter zei dat ze graag een wandeling zou gaan maken nabij de haven van Tel Aviv. De voormalige haven van de eerste Hebreeuwse Stad in het land, wordt ‘Namal Tel Aviv’ genoemd.
De wijk is nu een populaire toeristische bestemming met veel restaurants, cafés en winkels, die nu natuurlijk nog steeds zijn gesloten, behalve een paar restaurants die meeneem-maaltijden aanbieden. Maar dat stoorde ons niet.
De haven ligt direct aan de Hayarkon rivier en bij het gelijknamige park. Men kan er heerlijk wandelen. En in noordelijke richting is er een promenade die naar het strand van Herzliya leidt. Die wandeling hebben we voor ons volgende bezoek aldaar gepland.


Hier kunt u zelf, door de muis te bewegen, een virtuele wandeling maken in de haven van Tel Aviv. De foto’s komen echter uit betere tijden, toen we de naam Corona alleen maar van het biermerk kenden.

Onze dochter zat voor het eerst sinds weken weer in onze auto. Zelfs dat was een ontroerend moment (ik heb al eerder geschreven dat we niets als vanzelfsprekend mogen beschouwen). De rit naar Tel Aviv verliep relatief vlot. De traditionele file aan het begin van de ‘Ayalon Highway’ was er nog, maar aanzienlijk korter dan op normale dagen, want vrijwel alles is nog steeds gesloten. We kwamen dus na iets meer dan een half uurtje op onze bestemming aan, er waren genoeg parkeerplaatsen, dat zal ik na Corona zeker gaan missen.

Toen we na een korte wandeling in de haven aankwamen, werd het al donker. Er waren daar nog relatief veel mensen, de meesten van hen waren aan het joggen, fietsen of deden andere sportactiviteiten. Het lijkt wel alsof sinds het begin van de Corona-crisis, de hele Israëlische natie alleen nog maar uit sporters bestaat. Maar dat is begrijpelijk, zelfs tijdens de lockdown konden we ons door middel van sporten, vrij en zonder een 1000-meter limiet buiten bewegen. Misschien heeft Corona ons toch iets goeds gebracht, we zijn allemaal wat sportiever geworden.

Israëli’s houden van sport, nu nog meer dan voor Corona. (Foto: Dov Eilon)

Daarna hebben we een paar kilometer gelopen. We hebben er erg van genoten, het nieuwe gevoel van vrijheid. Onze dochter houdt vooral van dit gebied, omdat ze daar haar militaire dienstplicht heeft doorgebracht, op de luchtmachtbasis bij de voormalige luchthaven ‘Sde Dov’, die nu is opgeheven. In plaats van de voormalige basis kun je er nu bloemen vinden, en de roep van de jakhalzen horen, de natuur heeft er gewonnen, althans tot het moment dat de bouw van nieuwe woningen daar begint.

‘s Avonds in de haven van Tel Aviv (Foto: Dov Eilon)

Na ongeveer twee uur reden we tevreden weer terug naar huis. Van nu af aan zullen we zeker vaker ergens naartoe gaan. Het was nog steeds een vreemde gewaarwording dat we nergens werden tegen­gehouden, om te vragen waar we wonen en waarom we zo ver van ons huis zijn.

En nu bereiden we ons voor op het weekeinde, dat een heel bijzonder weekeinde wordt. Morgen ontmoeten we eindelijk onze oudste zoon, voor het eerst in 5 weken, we hebben hem erg gemist. Laten we hopen dat deze lockdown de laatste was, maar helaas ben ik daar niet zo zeker van. En nu het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Het wordt weer warmer, vooral in het binnenland en in de bergen. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en wordt aangegeven op 209,9 m beneden de zeespiegel. Dat is 110 centimeter tot aan de bovengrens!

Namens al mijn collega’s van Israel Today wens ik u een prachtige donderdag toe. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov