Groeten uit Israël – Regering met bittere nasmaak

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Yossi Aloni |

Ik weet eigenlijk niet hoe ik vandaag met mijn artikel moet beginnen. Eigenlijk zou ik me moeten verheugen en met vol enthousiasme verslag moeten uitbrengen over het begin van een nieuw politiek tijdperk. Gisteren was het een speciale dag. Israël kreeg gisteren een nieuwe regering. De regerings­wisseling is normaal gesproken altijd een feestelijk moment, ongeacht welke kant van het politieke spectrum de regering van ons land overneemt. Maar nu niet, de stemming was gisteren heel anders. En dan bedoel ik niet het onmo­gelijke gedrag van enkele parlements­leden voor de Knesset, waarbij zelfs enkele, op dit moment voormalige, ministers luidkeels mee-protes­teerden tegen de manier waarop deze nieuwe regering tot stand is gekomen.

Dat is gewoon geen manier om je te gedragen, hoewel ik hun frustratie zeker wel kan begrijpen. Als het u interesseert, kunt u hier zien wat voor theater zich gisteren in de Knesset afspeelde tijdens de toespraak van Naftali Bennett.

Nog nooit is er hier in ons land iemand tot regerings­leider benoemd, wiens partij de kies­drempel eigenlijk maar net haalde. Daar komt nog bij dat de meeste van zijn kiezers zich tekort gedaan voelen. Ik ben er zeker van dat, toen de kiezers van de partij van Naftali Bennett, Yamina, hun stem op hen uitbrachten, er geen van hen ook zelfs maar kon vermoeden, dat zij de vorming van een regering met linkse politici als Tamar Sandberg en Nitzan Horovitz van de Meretz-partij, steunden.

Naftali Bennett, Israëls nieuwe premier. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Toen de nieuwe premier van Israël, Naftali Bennett, gisteren achter het katheder stond om zijn eed af te leggen, dacht ik in zijn ogen te kunnen zien, dat hij heel goed weet dat hij stemmen van zijn kiezers heeft gestolen. Dit klinkt nogal beschuldigend, ik weet het. Ook al begrijp ik de weg die tot deze nieuwe ‘regering van verandering’ heeft geleid, toch heeft deze hele zaak voor mij een enigszins bittere nasmaak.

Nog een opmerking over de foto in het begin van dit artikel. Daarop zien we de vreugdevolle viering van deze nieuwe regering. Ik denk echter dat wat daar gevierd wordt niet zozeer de vreugde over de nieuwe premier Naftali Bennett is, maar eerder het feit dat Netanyahu niet langer in functie is, want daarom draaide alles bij deze verkiezingen. En alleen dat is hetgeen deze coalitiepartijen, waarvan sommige totaal verschillend zijn, bijeenhoudt.

Maar ondanks alles, wens ik onze nieuwe regering succes toe. Ik hoop dat ik blij verrast zal worden. Want nieuwe verkiezingen en politieke instabiliteit zijn wel het laatste wat we nu kunnen gebruiken.

De vorming van deze ‘regering van verandering’ heeft ook directe gevolgen voor de straat waar ik hier in Modi’in woon. Een paar huizen bij ons vandaan woont de nu voormalige voorzitter van de Knesset, Yariv Levin. Als voorzitter van de Knesset, en dus ook plaatsvervanger van de Israëlische president, werd zijn woning 24 uur per dag bewaakt. En daarmee was onze straat waarschijnlijk de best bewaakte straat in heel Modi’in. Maar dat zal nu wel voorbij zijn, want nu is onze buurman weer een gewoon lid van de Knesset geworden. En nu naar het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt en iets minder warm dan gisteren. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Be’er Sheva 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is twee en een halve centimeter gedaald en staat nu op 209,46 meter beneden de zeespiegel, dat is 66 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een fijne maandag en wens ik onze nieuwe regering veel succes. Het ga u goed.

Shalom uit Modiin,

Dov