Groeten uit Israël – Raketten, onweer & Corona

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Gisteravond heb ik, voor het eerst in tijden, naar een jasje gezocht, want ik kreeg het koud. Het was een totaal nieuwe ervaring voor mij. Al zeker vanaf het begin van het Corona-tijdperk had ik geen jasje of iets anders met lange mouwen meer gedragen, het was gewoon niet nodig. Maar ik geef wel toe dat ik mogelijk iets minder gevoelig ben voor kou dan de rest van de familie. Vanwege de eerste 22 jaar van mijn leven in Duitsland ben ik gewend geraakt aan lagere temperaturen. In plaats daarvan had ik altijd al moeite met de zomerhitte. Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom ik hier altijd als een van de eersten de airconditioning aan zet, ook al ben ik na 32 jaar wonen in dit land wel enigszins gewend geraakt aan de Israëlische hitte. Mijn vrouw, die in Israël is geboren, vindt het nooit te warm. Discussies over de instelling van het airconditioning staan daarom dagelijks op de agenda.

Maar nu is het heerlijk buiten. Ik houd van deze frisse, koele lucht met de geur van vochtige aarde na een zware regenval. Gisteren is er in de ochtend veel regen gevallen, evenals in de avond ervoor. Hoe zeg je dat? Het was alsof je emmers leeggooide. Hebt u al gemerkt hoe leuk ik het vind om over het weer te schrijven? Eindelijk weer een normaal, alledaags onderwerp. En nu we het toch over het weer hebben, kunnen we net zo goed meteen een blik werpen op het weer voor vandaag.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt met temperaturen die in de bergen en in het binnenland te laag zijn voor de tijd van het jaar. In het noorden en het midden van het land kunnen er nog af en toe regenbuien voorkomen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 17 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Be’er Sheva 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden.
Het waterpeil in het Meer van Galilea is met een centimeter gedaald en wordt nu aange­geven op 210.005 m beneden de zee­spiegel, 120,5 centimeter onder de bovengrens! Na de enorme regenval van gisteren zal het water­niveau hopelijk snel weer gaan stijgen.

De regen leverde ons ook dramatische taferelen op, zoals u kunt zien op deze video:

In de stad Ashkelon moest een jongeman uit zijn ondergelopen auto worden gered. In de heuvelachtige stad Tzfat (Safet) veranderde een trap in een woeste rivier.

Ook bij ons in Modi’in heeft het tot gisterochtend zwaar geregend. De nacht ervoor ging de regen gepaard met extreem harde donderslagen, bijna op hetzelfde moment dat in het zuiden twee raketten uit de Gazastrook op ons werden afgevuurd. Dit herinnerde ons eraan, dat we naast Corona helaas ook nog met andere problemen te kampen hebben. Onze buren in Gaza legden de schuld voor de raketaanvallen bij het weer. Bliksem en donder zouden het veroorzaakt hebben… nou ja.

Nu is de regen weer voorbij, het schroot van de raketten, dat zelfs in de stad Bat Yam uit de lucht was gevallen, is verzameld, en dus hebben we nu weer tijd om ons met de Corona-problemen bezig te houden.

Het dagelijkse-leven met Corona in Jeruzalem, een rij mensen met ander­halve meter tussenruimte. (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Deze foto viel mij gisteren in het bijzonder op. Het in de rij staan is sinds de opening van de winkels helaas de dagelijkse praktijk geworden. Op deze foto staan mensen geduldig te wachten om iets in een café af te halen, omdat je daar nog niet mag zitten. Persoonlijk zou ik het geduld niet kunnen opbrengen om in een rij te gaan staan voor een kopje koffie of een stuk taart, ondanks dat dit een bijzonder populair café is.

Corona-kabinet
Ons Corona-kabinet heeft gisteren zeven uur lang over de komende stappen gedebatteerd. Uiteindelijk is men het erover eens geworden om geen enkele beslissing te nemen. De studenten blijven voorlopig thuis, de winkelcentra blijven gesloten. Ik ben benieuwd hoe het verder zal gaan. De weg naar de normaliteit lijkt nog erg lang. Laten we maar gewoon optimistisch blijven, want hebben we een andere keuze?

En met dit optimisme wil ik u nu namens de gehele redactie van Israel Today een prachtige maandag toewensen. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov