Groeten uit Israël – Raketten, medailles en Corona

 

Door Dov Eilon |

Israëli’s genieten van de zomer in Birkat Ram in de Golanhoogten. (Foto: Michael Giladi/Flash90)

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Een fijn week­einde ligt alweer achter ons. Hiermee komt een einde aan een week die geken­merkt werd door drie dingen, zoals in de kop vermeld: raketten, medailles en, helaas, Corona.

Dat Corona nu weer steeds meer ons dagelijks leven beheerst, is helaas niets nieuws. Vandaag begint een nieuwe fase in de beperkingen die onze ‘regering van verandering’ had besloten op te leggen, om de verdere verspreiding van de ‘Delta-variant’ tegen te gaan. Vanaf vandaag moet op locaties zoals restaurants, bioscopen, theaters, sportscholen, bij evene­menten en zelfs in synagogen het groene pasje worden getoond, of een negatief testresultaat. Samen met een derde vaccinatie voor 60-plussers wordt geprobeerd de dreigende lockdown, vanaf begin september, te voorkomen.

Het definitieve besluit hierover wordt over ongeveer twee weken genomen, indien er dan meer dan 600 ernstig zieke Corona-patiënten zijn opgenomen in de zieken­huizen. Eerder vandaag werden 324 ernstig zieken gemeld. Het aantal verdub­belt elke week. Dus als het zo doorgaat en de vaccinaties niet helpen, dan zullen we helaas waarschijnlijk de feestdagen thuis door­brengen met onze naaste familie. Laten we afwachten, dat is alles wat ik kan zeggen.

Israëli’s willen niet afzien van hun vakantie in het buitenland. (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

De Israëli’s lijken zich van dit alles niet al te veel aan te trekken, zij blijven massaal naar de lucht­haven komen om op vakantie te gaan, ondanks de quaran­taine­verplich­ting bij terug­keer uit de meeste vakantie­landen. Alleen al in de maand juli vlogen in totaal 500.000 Israëli’s naar het buitenland.

Helaas ziet het er andersom niet goed uit. In juli landden er in totaal 50.000 toeristen in Israël. In de meeste gevallen ging het om reisgroepen die daarvoor een vergunning hadden gekregen in het kader van een proefproject. Individuele personen kunnen alleen binnenkomen als zij een speciale vergunning hebben, meestal Joden of partners en familieleden van Israëli’s. Helaas moeten de ‘normale’ toeristen nog even geduld hebben. Het is onduidelijk wanneer gevac­ci­neerde toeristen eindelijk ons land weer kunnen bezoeken. Het besluit is tot nader order uitgesteld.

Helaas is het hier allesbehalve saai, zelfs zonder Corona. Het weekeinde begon met het nieuws over de raketaanvallen vanuit Libanon. De ‘Iron Dome’, in het Hebreeuws ‘Kipat Barzel’, had weer veel te doen, deze keer in het noorden.
Tegelijkertijd vonden de terroristen in de Gazastrook het leuk om een paar vuurballonnen op te laten, die onder meer leidden tot een brand in de voortuin van een Israëli. Ons leger had dus veel te doen in het weekeinde en reageerde met aanvallen in het noorden en in het zuiden.

Veiligheidsexperts zeiden gisteren, dat zij binnen niet al te lange tijd militaire actie in het noorden verwachten. Toch trekt het noorden op dit moment duizenden Israëlische toeristen. Zelfs de raketten van het week­einde schijnen niet veel indruk op hen gemaakt te hebben (zie de beginfoto). Tot nu toe zijn er geen vakantie­woningen geannuleerd.

Ondanks raketten wandelen Israëli’s op de Golanhoogten. (Michael Giladi/Flash90)

En dan was er gisteren een heel speciaal moment, op de Shabbat. De tweede gouden medaille voor Israël! We zaten gisteren met het hele gezin voor het scherm en beefden mee toen de Israëlische ritmische gymnaste Linoy Ashram haar oefeningen met vier verschillende attributen uitvoerde. Uiteindelijk won de 22-jarige een historische gouden medaille voor Israël. Voor Israël waren het de meest succesvolle Olympische Spelen ooit met vier medailles, 2 gouden en 2 bronzen.

De beslissing, goud voor Linoy Ashram, de Russische deelneemster moet genoegen nemen met zilver. (Video Eurosport)

Het moment waarop het Israëlische volkslied wordt gespeeld, tijdens de uitreiking van de medailles, is gewoonweg onbeschrijfelijk. Ja, voor ons Israëli’s is zoiets belangrijk. Als een bevestiging van ons bestaan. Al in 1977, na de eerste Europacup-overwinning van Maccabi Tel Aviv, zei basketballer Tal Brody: ‘Israël staat op de kaart en dat niet alleen op sportgebied!’

En nu het weer. In de nieuwe week nemen we ook afscheid van de hittegolf die ons vorige week verge­zelde. Nu wordt verwacht dat het gewoon warm zal worden.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder met een daling van temperatuur, maar het blijft warm voor de tijd van het jaar. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be’er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is verder gedaald en ligt nu 209,88 meter beneden de zeespiegel, dat is 1,08 meter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today, wens ik u een prettige zondag en een goede nieuwe week. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov