Groeten uit Israël – raketten, Corona en… verkiezingen?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Ik heet u welkom in deze nieuwe week, de laatste week van augustus, ongelooflijk! De zomer is toch nog maar pas begonnen? Maar ik ben eigenlijk best blij met het feit dat we de herfst naderen. De laatste dagen kon je ‘s avonds buiten al een verkoelend briesje voelen, een eerste teken dat de zomer spoedig voorbij zal zijn.

In het nieuws wordt steeds vaker gesproken over het schooljaar dat binnenkort begint. Dat is altijd een belangrijke gebeurtenis, vooral voor de ouders, die dan niet meer de zorg hebben om hun kinderen de hele dag te vermaken, wat een bijna onmogelijke missie was in dit afschuwelijke Corona jaar. Ons dagelijks leven wordt nog steeds bepaald door het coronavirus.

Dus niemand weet echt hoe het komende schooljaar eruit zal zien. Gelukkig is dit bij ons geen probleem meer, we mogen de problemen van de grotere kinderen helpen aanpakken. Hoe zal het eerste studiejaar van onze dochter beginnen en hoe zal onze jongste zoon de resterende twee jaar en twee maanden in het leger overleven?

Gisteravond kreeg onze zoon een mededeling van het leger, dat er nu geen speciale busdiensten rechtstreeks naar de legerbasis meer zullen worden georganiseerd. Voor het leger lijkt de corona-periode voorbij te zijn, ook al is het aantal passagiers in de bussen nog steeds beperkt en worden gemiddeld 1600 Israëli’s besmet met het virus. Dus vanmorgen bracht ik mijn zoon naar het busstation, vanwaar ik meestal doorga naar Jeruzalem. In Jeruzalem moet hij overstappen op een andere bus om zijn basis te bereiken. En bij deze buslijn kan het zeker gebeuren, dat hij niet bij alle haltes stopt vanwege een te volle bezetting. Daarom is het aan te raden om altijd bij de eerste halte van de buslijn op te stappen.

Raketaanvallen en branden, routine-nieuws
Dit weekend zagen we de oranje berichten over de raketalarmen weer op de TV. Midden in de uitzending over Corona en over de mogelijke vierde verkiezings­ronde, (ja, dat is hier opnieuw onderwerp van gesprek), kwamen er berichten binnen over raketaanvallen vanuit de Gazastrook. Niemand van ons was hierdoor geschokt. En de branden die aangestoken zijn door de vuurbalonnen in het zuiden? Helaas ook dat is niets nieuws. We hebben het allemaal al eerder meegemaakt, keer op keer. De geschiedenis herhaalt zich.

Verbrande velden in het zuiden, helaas niets nieuws. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

En hoe zit het nu met de verkiezingen? Onze regering heeft nog tot morgenavond de tijd om te voorkomen dat de Knesset zal worden ontbonden en een vierde verkiezingsronde moet worden gehouden. Wat mij betreft ziet het eruit als een pokerspel tussen Gantz en Netanyahu. Wie zal als eerste passen, en wie zal zich gewonnen geven? Morgen zullen we het weten en we zullen u daarover informeren. Onze politici lijken nog steeds niet begrepen te hebben dat we nu gewoonweg geen tijd hebben voor hun gekibbel.

Een nieuwe week begint, die zeker niet saai zal worden. Onze buren zijn nog steeds bezig met het renoveren van hun huis. Ik heb al meer dan een maand geen wekker meer nodig. We worden bijna elke dag wakker van het het lawaai van de boormachines.

Gisteravond nam onze wasmachine afscheid van ons, vergezeld door een lichte brandlucht. Het was echt een noodgeval. We gingen direct na het einde van de Shabbat naar een electro-winkel en hebben daar een nieuwe wasmachine uitgezocht. En wellicht kwam Corona ons daarbij te hulp. Het is duidelijk merkbaar dat de dealers zich van hun goederen proberen te ontdoen. Zonder te hoeven onderhandelen, kregen we een mooie korting op de nieuwe machine en zal hij morgen worden bezorgd.

En hier is nog het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk bewolkt tot helder en iets warmer, het is nog steeds zomer. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 32 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekend nog eens twee centimeter gedaald en ligt nu op 209,51 m beneden de zeespiegel, 71 centimeter onder de bovengrens!

De prachtige natuur – wolken boven de Mitze Ramon krater in de Negev. (Foto: Edi Israel/Flash90)

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een goede nieuwe week en nog een prettige zondag toe. Blijf gezond!

Shalom uit Modi’in,

Dov