Groeten uit Israël – Prijs­verschillen en verkeersdoden

 

Door Dov Eilon |

Het Meer van Galilea, het waterpeil daalt nog steeds. (Foto: Yossi Zamir/Flash90)

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Het is moeilijk te geloven, maar we zijn alweer aan een nieuwe week begonnen. Onze kinderen zijn al weer uitgevlogen, onze jongste zoon is op weg naar zijn legerbasis, en onze dochter zit al in een college op de universiteit. Je kunt je voor­stellen hoe het hier op zondag­morgen is, als iedereen in de auto stapt en door papa naar het busstation en het treinstation wordt gereden.

Het is in bijna elk gezin met kinderen (volwassen of nog klein) in Israël hetzelfde. En aangezien bijna iedereen op hetzelfde tijdstip zijn huis verlaat, loont het vaak de moeite om iets vroeger de deur uit te gaan. Als we dat vandaag voor elkaar hadden gekregen, had onze dochter nog een zitplaats kunnen vinden in de trein op weg naar Ramat Gan. Je moet het juiste moment zoeken om het huis te verlaten, om onnodige files in de stad, en overvolle treinen en bussen te vermijden. De beste tijd is kort na 8 uur ‘s morgens, wanneer de kinderen al in de schoolklassen en de kleuterscholen zitten en hun ouders al op weg zijn naar hun werk. Maar we kunnen de tijd niet altijd vrij kiezen, zoals bijvoor­beeld vandaag. Zondag is een problematische dag wat dat betreft, en dat zal waarschijnlijk altijd zo blijven. Maar uiteindelijk bereikt iedereen zijn bestem­ming en ik wens mijn kinderen, maar ook u, beste lezers, een prettige en geslaagde week toe.

Roekeloze chauffeurs
En wat houdt ons nog meer bezig hier in ons land? Nu het wat rustiger wordt met Corona, hebben we weer tijd voor andere problemen, en helaas is daar geen gebrek aan. Tijdens dit weekeinde werden we in het bijzonder herinnerd aan een van onze oude vijanden, waartegen we nog steeds geen remedie hebben gevonden. Het zijn de verkeers­ongevallen. Dit weekeinde alleen al zijn er in het land 11 mensen omgekomen bij verkeersongevallen. Elf mensen!! Een ongelooflijk aantal. Wat is er met ons aan de hand, dat we ons niet goed kunnen gedragen op de weg. Waarom hebben mensen altijd zo’n haast? Ik merk het zelf als ik voor een verkeerslicht sta. Zodra het licht van rood op geel springt, word ik toegetoeterd om snel weg te rijden. En hoe vaak heb ik niet gezien dat chauffeurs over een kruispunt razen, terwijl het licht nog op rood staat? Vorige week gebeurde dat zelfs nog met een bus vol mensen.

Ongeveer twee weken geleden werd een vrouw aangereden door een bus in Jeruzalem. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Elf mensen zouden vandaag nog samen met ons de nieuwe week hebben kunnen beginnen. Op dit moment, terwijl ik deze regels schrijf, hoor ik op de radio een gesprek over een van de slachtoffers van dit weekeinde. Een 64-jarige tandarts, grootvader en deelnemer aan verschillende ‘Iron Man’-wedstrijden, die tijdens het fietsen werd aangereden door een automobilist. De bestuurder vluchtte vervolgens weg van de plaats van het ongeval. Bij een ander ongeluk kwam een vader van 5 kinderen om het leven. Het is jammer dat er geen vaccinatie beschikbaar is tegen verkeers­ongevallen. Maar in dit geval hebben we het in onze eigen handen om verdere verkeers­slachtoffers te vermijden.

Goedkoper voor othodoxe Joden
Een ander verhaal dat ons vorige week erg heeft bezig­gehouden, ging over de hoge prijzen in super­markten. Het is algemeen bekend dat er prijs­verschillen bestaan tussen de verschil­lende super­markt­ketens. Wij weten ook dat het in super­markten die zich richten op de Joods-orthodoxe gezinnen en die zich in orthodoxe wijken bevinden, gemiddeld goed­koper is dan in de ‘gewone’ super­markten. Toen ik in Jeruzalem woonde, ging ik vaak naar zo’n supermarkt om een paar shekel te kunnen besparen.


Supermarkten in orthodoxe buurten bieden goedkopere boodschappen aan (Yonatan Sindel/Flash90)

Maar toen in de media het ‘geheime’ internetadres van een supermarkt (Jashir LaMehadrin) voor orthodoxe gezinnen werd ontdekt, met prijsverschillen van meer dan 100 procent voor bepaalde producten, leidde dit tot een golf van veront­waar­di­ging. Dit internet­portaal werd namelijk geëxploiteerd door één van de grootste super­markt­ketens van het land, Shufersal. In de orthodoxe wijk verkocht deze keten zijn goederen tegen veel lagere prijzen. Ik schrijf ‘verkocht’ omdat dit internet­portaal slechts één dag later door Shufersal werd opgeheven. Eigenlijk had men hier verwacht dat Shufersal nu al zijn prijzen zou aanpassen, zodat wij, de niet-religieuze klanten, ook wat goedkoper zouden kunnen winkelen. Maar nee, zij gaven er de voorkeur aan het probleem op een andere manier op te lossen, namelijk door de website gewoon te sluiten. Nu gaan er stemmen op om de Shufersal-keten te boycotten totdat de prijzen worden verlaagd. Helaas ben ik er niet zeker van of dit zal lukken. Maar ik deed mijn weekend-boodschappen in elk geval in een andere supermarkt.

En nu naar het weer, de zomer lijkt ons niet te willen verlaten, zelfs niet in november.

Het weer voor vandaag in Israël
Overwegend zonnig, warm en droog. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, aan de Dode Zee 32 graden, Be’er Sheva 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea blijft onveranderd op 210,51 meter beneden de zeespiegel, dat is 1,71 meter onder de bovengrens.

En nu wens ik u, namens al mijn collega’s van Israel Today, een prettige zondag. Geniet van uw weekeinde en het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov