Groeten uit Israël – Politiek en Corona

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

We beginnen alweer aan een nieuwe week, het weekeinde is hier voorbij gevlogen. Een goed teken eigenlijk, een teken dat we ons, ondanks de lockdown, nooit vervelen. Waarom zouden we ons ook vervelen, als bijna het hele gezin de Shabbat gezamenlijk kan doorbrengen? Vanwege de lockdown moeten we helaas het woordje ‘bijna’ wel gebruiken, want onze oudste zoon kunnen we sinds het begin van de lockdowns, 5 weken geleden, alleen ‘ontmoeten’ met behulp van video­gesprekken via WhatsApp. Ik zet het beeld dan altijd over op ons TV-scherm zodat het erop lijkt alsof we samen in onze huiskamer zijn.

De lockdown wordt vandaag waarschijnlijk met nog een week verlengd. Tenminste, dat is wat het ministerie van Volksgezondheid eist. Zoals u al van ons hebt vernomen, hebben onze regeringen steeds moeite met het nemen van beslissingen. Blauw-Wit en Likoed, of liever gezegd Benny Gantz en Benjamin Netanyahu liggen dusdanig met elkaar overhoop, dat zij elkaar het leven zuur maken over de ruggen van de burgers. De beslissing om de lockdown te verlengen zal dus waarschijnlijk op het laatste moment genomen worden, ‘in de verlenging’.

Gantz stelt de verlenging van de lockdown afhankelijk van een verhoging van de straffen voor overtreders van de lockdown, die in de eerste plaats gericht zijn op Yeshiva’s, de Torah-scholen van de orthodox-Joodse gemeenschappen, waar de Corona-maatregelen vaak worden genegeerd. Voor hen is het bestuderen van de Torah van het allergrootste belang. Gantz houdt vol dat de boetes nu zullen worden verdubbeld, zonder ‘mitsen en maren’. Voor Netanyahu en zijn Likoed is dit een delicate kwestie; de orthodoxe partijen zijn immers al lange tijd hun coalitiepartners. Dan wil je nu niet met hen sollen, zo kort voor de verkiezingen eind maart.

Kun je dit nog een lockdown noemen? De Machane Yehoeda markt in Jeruzalem op vrijdag. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90).

Dus zelfs na bijna een jaar, dragen de besluiten rond Corona nog steeds politieke belangen in zich. De eisen van de gezond­heids­deskundigen worden eigenlijk steeds weer verder afgezwakt. Uiteindelijk houden we een dusdanige lockdown over, dat het op straat nauwelijks merkbaar is. Velen noemen dit dan ook een ‘nep lockdown’. De hoeveelheid verkeer op de wegen zou tijdens de lockdown slechts met ongeveer 15 procent zijn afgenomen. Iedereen lijkt een reden te kunnen vinden om niet thuis te hoeven blijven.

Hoe dan ook, de bedrijven zullen deze week waar­schijnlijk nog gesloten blijven. Dus iedereen die het coronavirus niet heeft, gaat er financieel op achteruit door deze maatregelen. Intussen is Israël niet alleen wereldkampioen vaccinaties, maar ook wereldkampioen met betrekking tot het aantal dagen waarin het land in lockdown is. Wel, ik ben benieuwd hoe lang het nog zo doorgaat.

Zal ons winkelcentrum in Modi’in deze week nog leeg blijven? (Foto: Yossi Aloni/Flash90).

Tussen het schrijven van dit artikel door, heb ik onze jongste zoon naar het busstation gebracht, dat dicht bij het winkelcentrum ligt dat ook te zien is op de foto bovenaan dit artikel. Van daaruit zal de vervoers­dienst van het leger hem naar zijn basis rijden. De vervoers­dienst die door het leger is ingezet, is één van de positieve gevolgen van Corona. Toch hoop ik dat we deze hele crisis snel achter ons kunnen laten.

En nu het weer voor vandaag in Israël: het wordt weer warm.
Het wordt gedeeltelijk bewolkt. In het noorden van het land kan er nog wat regen vallen, maar naarmate de dag vordert, zal de regen afnemen. De temperaturen zullen stijgen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Be’er Sheva 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde nog eens drie centimeter gestegen en staat nu op 209,655 meter beneden de zeespiegel. Dat is slechts 85,5 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige zondag. Geniet van het weekeinde, dat in ons land al voorbij is. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov