Groeten uit Israël – Politiek aan de eettafel

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Ik heet u welkom in deze nieuwe week. De 6e december is voor mij nog steeds een bijzondere dag, na 32 jaar in Israël. Dit kan te maken hebben met mijn jeugd, die ik als een normale Duitse jongen heb doorgebracht (dat wil zeggen, de eerste 12 jaar van mijn leven als staats­burger van Noorwegen, vanwege mijn vader). Ik kan het niet veranderen, elke 6e december heb ik het beeld van een laars gevuld met snoepgoed in mijn hoofd. Die kreeg ik elk jaar op die dag, wat ik als kind natuurlijk erg leuk vond, zonder me daarbij enige zorgen te maken over de religieuze achtergrond daarvan. Eigenlijk heb ik de hele adventstijd voor Kerstfeest nog steeds in mijn hoofd.

Overigens eet ik tegenwoordig geen snoepjes meer uit laarzen, ik heb genoeg problemen om van de ’Soefganiot’ (zoete gebakjes) af te blijven, die nu overal beschikbaar zijn in verband met Chanoekah, het licht­feest, dat aanstaande donderdagavond begint.

Kun je dat weerstaan? Soefganiot in een winkel in Jeruzalem. (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Het is moeilijk te geloven dat het jaar nu al ten einde loopt, het jaar 2020 is werkelijk heel snel voorbij gegaan. Dat is misschien maar goed ook, laten we hopen op een beter 2021, hoewel niet alles wat ons in 2020 is over­komen slecht was. Ondanks Corona ging het leven binnen onze familie gewoon door.

We hebben het weekeinde doorgebracht met de onze hele familie. Mijn zwager en zijn zoon waren naar ons toe gekomen vanuit Eilat. We hadden dus een ‘full house’ (natuurlijk hebben we de Corona-regels in acht genomen). Als mijn zwager te gast is, is het nooit saai, zeker niet als we allemaal samen aan tafel zitten voor het diner. Op een gegeven moment komen onze gesprekken op de politiek, en dan komt het pas echt op gang. Ik ken ze al zo’n 30 jaar, de hete discussies over politiek. En vooral in deze vreemde tijden is er geen gebrek aan onderwerpen, zeker nu we dicht voor de vierde verkiezingen in twee jaar tijd staan. Onze gesprekken over politiek aan de eettafel zijn niet echt discussies, want we zijn eigenlijk nogal eensgezind, maar desondanks zijn deze gesprekken altijd behoorlijk luidruchtig. Ik geef toe dat ik ervan geniet, zelfs als de hele politieke situatie allesbehalve prettig is.

Het is toch heel raar om nu weer naar de stembus te moeten gaan. Wat is er geworden van alle beloften die ons gedaan zijn, toen deze omvangrijke zogenaamde ‘Corona nood-regering’ werd geïnstalleerd, met deze vreemde rotatie­over­een­komst tussen Netanyahu en Benny Gantz? Ik was er toen al sceptisch over of dit wel goed kon gaan. Gantz en Netanyahu kunnen elkaar niet luchten of zien. Waarom zou dat dan nu ineens anders zijn? Gantz’ droom om minister-president te worden was sterker dan zijn ‘alles behalve Bibi’ partijprogramma, samen met zijn voormalige medestander Yair Lapid. Maar geloofde hij nu echt dat hij volgend jaar premier zou zijn? Niemand aan onze eettafel geloofde dat.

De demonstranten, gisteravond in Jeruzalem, hadden wel fantasie. Ze brachten een onderzeeboot mee, een hint naar een mogelijke corruptiezaak. Op de boot het woord לך, Ga!(Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Na de maaltijd spraken we over de wekelijkse demon­straties tegen Netanyahu. Ze hebben veel uithoudings­vermogen, deze demonstranten, dat moeten we ze nageven. Maar zelf ben ik van mening dat de politieke toekomst van het land alleen door verkiezingen kan worden bepaald. Ik houd er niet van als iemand wordt veroordeeld, voordat een rechtbank hem schuldig heeft bevonden. Of er daadwerkelijk opnieuw verkiezingen komen zullen we de komende dagen weten. Deskun­digen geloven echter dat alleen een wonder ons kan redden van nieuwe verkiezingen. Chanoekah zou daar een goede gelegenheid voor zijn, nietwaar?

En nu het weer voor vandaag in Israël
Half tot zwaar bewolkt met af en toe regen- en onweers­buien, vooral langs de kust. In de namiddag kan er ook regen vallen in het noorden en het midden van het land. In de Judese woestijn en bij de Dode Zee bestaat het gevaar van plotselinge overstromingen. Het wordt wat koeler.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Be’er Sheva 19 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209,95 m. beneden de zeespiegel. Dat is 115 centimeter onder de bovengrens!

Nabij de Dode Zee moest gisteren autoweg worden afgesloten worden wegens hevige regenval, nadat wadi Nachal Aroegot was overstroomd.

En nu wens ik u, namens de gehele redactie van Israel Today, een prettige 2e advent toe. De nieuwe werkweek is begonnen. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov