Groeten uit Israël – Poerimfeest, wat zijn de gevolgen?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Wederom heet ik u welkom in het begin van deze nieuwe week en wederom ben ik er verbaasd over hoe snel het weekeinde alweer achter ons ligt. Het zou kunnen zijn omdat onze jongste zoon al sinds afgelopen dinsdagavond thuis is, hij had twee dagen verlof opge­nomen van zijn dienstplicht om af te spreken met zijn vrienden, die door het leger met verlof waren gestuurd in verband met de Poerim-vakantie. Zijn beste vriend komt meestal maar één keer in de drie weken een week­einde naar huis, maar wij hebben het beter getroffen, want onze zoon komt bijna elke weekeinde naar huis.

Dit weekeinde konden we echter alleen overdag dingen doen, omdat er sinds jongstleden donderdag voor alle avonden een avondklok is ingesteld. Tussen 20.30 uur en 05.00 uur golden weer de bekende beperkingen van de lockdown, je mocht je niet verder dan 1000 meter van je eigen huis begeven. Een vriend van onze zoon woont 300 meter verderop in onze straat, waardoor ze elkaar ook ‘s avonds in het park voor het huis konden ontmoeten, dat is prettig. Alle andere zaken werden overdag gedaan.

Het is een vreemde realiteit. Ik geef toe dat ik het nut van deze maatregel niet helemaal heb begrepen. Het doel van het nachtelijk uitgaans­verbod was om te voorkomen, dat er ter gelegenheid van de Poerim-viering massale bijeen­komsten zouden plaatsvinden. Maar je kunt ook overdag feest­vieren, zoals je overal in het land kon zien.

Degenen die Poerim wilden vieren, vierden dat overdag, zoals hier te zien is op het plein voor het Habima Theater in Tel Aviv. En hoe zit het met de 1,5 meter afstand? (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Op de televisie is in het weekeinde uitgebreid aandacht besteed aan de Poerim-vieringen. In de jaren vóór Corona deden ze hetzelfde, maar toen bracht men vooral positieve berichten, want tijdens Poerim moet er feest gevierd worden, en hoe meer hoe beter. Maar zo niet tijdens deze Poerim. Deze keer werden er, bijna met enige mate van afschuw, berichten uitgezonden waarbij er grote Poerim-feesten in de open­lucht werden getoond, ondanks het verbod om met meer dan 20 mensen samen te komen. Voorts werd er, bijna met enige trots, gemeld dat de politie er in het weekeinde in was geslaagd om een eind te maken aan ongeveer 1800 Poerim-feesten, die illegaal werden gehouden.

De politie kon echter niet veel uitrichten tegen de spontane grote samen­scholingen van feest­vierende mensen op straat, zodat zij zich concentreerde op het beëindigen van kleinere groepen feest­vierende mensen.

De politie handhaafde het naleven van de Corona­beperkingen en beëindigde samenscholingen op het Dizengoffplein. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Ik moet toegeven dat dit er allemaal een beetje vreemd uitziet. Bij de kleinere groepjes mensen op het altijd zo populaire Dizengoff-plein wordt steeds weer gehand­haafd, terwijl massa-bijeen­komsten, zoals op de foto hierboven, ongestoord doorgang konden vinden.

Het ontbreekt onze regering aan nieuwe ideeën hoe de verdere verspreiding van het corona­virus kan worden voorkomen. Ook vragen veel mensen zich af waarom al die beperkingen nog steeds worden opgelegd, terwijl nu al bijna 50 procent van de Israëli’s is ingeënt tegen het virus. Was ons niet een terugkeer naar het normale leven beloofd?

Ook dit is een manier om de avondklok te omzeilen: Poerim vieren in de vorm van de gebruikelijke demonstratie voor Netanyahu’s ambtswoning, gisteravond. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Omdat de stad Jeruzalem (een ommuurde stad, zie Esther 9:18) het Poerimfeest een dag later viert (dit jaar twee dagen later, wegens de Shabbat), is er vandaag geen openbaar vervoer naar de hoofdstad. Dit is om te voorkomen dat veel mensen naar de stad komen om Poerim te vieren. Ik vraag me af wat alle mensen, die normaal gesproken elke dag de bus nemen naar hun werk in Jeruzalem, nu moeten doen. Maar goed, we begrijpen inmiddels dat er geen patentmiddel is tegen Corona, het is gewoon een kwestie van proberen wat je kunt.

Helaas werd gisteren in het nieuws melding gemaakt van een mogelijke vierde lockdown tijdens Pesach. Over twee weken zullen we zien of de Poerimviering van dit weekeinde betekent dat de ‘terugkeer naar het normale leven’, waar we zo naar verlangden, iets langer op zich zal laten wachten. En nu naar het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt met wat regen en een daling van temperatuur. De volgende maximum temperaturen worden voor vandaag verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Be’er Sheva 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde nog eens twee en een halve centimeter gestegen en staat nu op 209,30 meter beneden de zee­spiegel. Dat is slechts een halve meter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige zondag. Geniet van uw weekeinde, terwijl wij alweer druk aan het werk zijn. Het ga u goed.

Shalom en (indien u in een ommuurde stad woont) een fijne Poerimviering toegewenst vanuit Modi’in,

Dov