Groeten uit Israël – Poerim is voorbij, het wachten is op Pesach

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Poerim is voorbij en ik hoop dat vandaag zal verlopen zonder al te grote problemen (ik bedoel files), naar Jeruzalem zal komen om deel te nemen aan onze wekelijkse redactievergadering. Want gisteren zou het uren geduurd hebben om van Modi’in naar Jeruzalem te komen. Zoals ik u gisteren al schreef, wilde men koste wat het kost voorkomen dat er massaal Poerim gevierd zou worden in Jeruzalem. Daarom werd besloten dat er gisteren geen bussen of treinen naar de hoofdstad zouden rijden.

Dit besluit werd genomen zonder er aan te denken dat het daarmee voor duizenden mensen vrijwel onmogelijk werd gemaakt om naar hun werk te gaan. Het resultaat van deze inventieve maatregel was dat er nog nog meer verkeersopstoppingen op de wegen naar Jeruzalem ontstonden. Degenen die naar hun werk moesten, namen de auto of deelden taxi’s naar Jeruzalem met andere ‘gestrande’ mensen.

Deze maatregelen hebben echter niet veel geholpen, zoals u kunt zien op de startfoto van vandaag. Zij die gisteren in Jeruzalem feest wilden vieren, vierden feest. En degenen die daarvoor per se naar Jeruzalem wilden gaan, vonden ook een manier om dat te doen.

Politie-controles op de wegen naar Jeruzalem, met als gevolg nog meer verkeers­opstop­pingen dan gebruikelijk. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Gisteravond zaten we thuis voor de televisie en keken naar het nieuws. Natuurlijk waren er verslagen van de grote Poerim-feestelijkheden. Daarna werden er beelden getoond vanuit Tel Aviv. Deskundigen in de studio waar­schuwden dat deze massale samen­komsten van feest­vierders ons een vierde lockdown tijdens Pesach zouden gaan opleveren. Over twee weken zouden we het resultaat wel zien van dit onver­ant­woor­delijke gedrag.

Deze beelden uit Tel Aviv hebben velen geschokt. Het is vreemd dat ik zo’n zin schrijf. Ik had vóór Corona nooit gedacht dat beelden zoals deze, van gelukkige mensen, schokkend zouden zijn en dat de politie zou ingrijpen om feeste­lijk­heden te verstoren. Naar verluidt heeft de politie ook in veel particuliere woningen opgetreden tegen samenscholingen van feestvierders en die uiteen gedreven.

Ook de straatfeesten gisteren in Jeruzalem werden uiteindelijk beëindigd. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Zoals u ziet, is de situatie hier in ons land nog steeds niet zoals we gehoopt hadden. Immers, bijna 5 miljoen Israëli’s zijn nu gevaccineerd. We waren ervan overtuigd dat dit ons onze volledige vrijheid zou teruggeven. We hadden al zó lang gewacht op de inentingen, die ons zouden bevrijden van de beperkingen in ons dagelijks leven.

Helaas weten we inmiddels ook dat onze regering het moeilijk heeft om beslissingen te nemen. Zo zijn er nog steeds duizenden Israëli’s gestrand in het buitenland, omdat de regering het niet aandurft ze allemaal tegelijk naar huis te laten komen. Eigenlijk is dit onvoorstelbaar. Er zijn nu genoeg oplossingen om het probleem op de luchthaven, die nog steeds gesloten is, onder controle te houden. Hoe lang moeten deze Israëli’s nog wachten om eindelijk weer naar huis te kunnen gaan? Trouwens, de verkiezingen vinden over drie weken plaats. Hebben de in het buitenland gestrande Israëlische burgers niet het recht om daaraan deel te nemen?

Mijn kritiek op de regering betekent niet dat ik hun bezorgdheid niet begrijp. Maar zo kan het toch niet langer doorgaan. Nu Poerim voorbij is, vragen wij ons af hoe wij Pesach zullen vieren, dat al over drie en een halve week begint, direct na de verkiezingen. Zullen we weer alleen aan tafel zitten? De komende dagen zal het ons duidelijk worden. We moeten geduldig zijn.

Wachtend op de normale gang van zaken. Nog een beetje geduld. Gisteren in Haifa. (Foto: Shir Torem/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Half tot zwaar bewolkt met verspreid voorkomende buien in het noorden en het midden van het land. Het wordt nog wat koeler. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 12 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 18 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Be’er Sheva 19 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gestegen en staat nu op 209,295 meter beneden de zeespiegel, slechts 49,5 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige maandag. Blijf gezond.

Shalom uit Modi’in,

Dov